Wanneer was Sirte nu echt helemaal bevrijd?
©

Wanneer was Sirte nu echt helemaal bevrijd?

Media over Libië

Wat schrijven media over Libië? De oorlog in Sirte, dat is een oorlog die al tijden bijna voorbij leek, constateert onze correspondent Ana van Es.

Goed nieuws uit Libië: Sirte is dinsdag heroverd op Islamitische Staat. Maar terwijl de laatste IS-panden nog geklaard moesten worden, zong het nieuws al ruim een etmaal rond. Terwijl in Sirte maandag nog hevig werd gevochten, namen persbureaus Reuters en AFP alvast een schot voor de boeg. #Breaking, twitterde AFP maandagmiddag: 'Libische regeringsstrijders zeggen dat Sirte is heroverd op IS.'

Alleen AP, het derde internationale persbureau, voelde bijtijds onraad en meldde de bevrijding van Sirte op dat moment nog niet.

Wat is er aan de hand? De oorlog om IS te verdrijven uit Sirte heeft ongeveer acht maanden geduurd. Vanaf het begin, toen militiestrijders in april besloten dat IS te ver oprukte langs de kustweg, leek het een oorlog die elk moment voorbij kon zijn. 'De bevrijding van Sirte is een kwestie van dagen, geen weken', zegt een militiewoordvoerder op 9 juni. Elf weken en honderden doden later, op 29 augustus, zegt een woordvoerder van de kustwacht, Reda Issa - onthoudt deze naam - tegen Al Jazeera: 'De laatste slag om Sirte is begonnen.'

Is dit nog oorlogspropaganda, of eerder wensdenken?

In Libië, een land met drie overheden, met militiestrijders die het als vrijwilliger opnemen tegen een internationaal gevreesde terreurgroep, kun je je afvragen: is dit nog oorlogspropaganda, of eerder wensdenken? Maandag was het opnieuw woordvoerder Reda Issa die het goede nieuws bracht: 'Onze strijders hebben de volledige controle over Sirte.'

Maar ook deze keer juichte hij te vroeg. Op de Facebookpagina van de militiestrijders verscheen een verklaring die als ontkenning kon worden opgevat: in heroverd Sirte werd nog gevochten met 'de laatste IS-strijders'. Nadrukkelijker was de verklaring op de Facebookpagina van de 106de infanteriemilitie: 'Wij ontkennen het nieuws dat de stad Sirte geheel is bevrijd.'

Ondertussen verschenen berichten dat IS-strijders probeerden te ontsnappen via de kust. Daar, op het gele strand van Sirte, werden ze doodgeschoten. Een vrouwelijke IS-terrorist blies zich op in een corridor voor vluchtelingen.

Heroverd of niet?

Bij IS vecht men zich dood, dus van een vredesakkoord met witte vlaggen is al evenmin sprake

Was de stad op maandag nou al heroverd of niet? Fraai was de samenvatting in de Engelstalige Libya Herald: 'Zelfs een of twee achtergebleven schutters konden de overwinning niet meer verdoezelen.' Ondertussen berichtte een verslaggever van Al Jazeera - het enige internationale nieuwskanaal ter plaatse, want buitenlandse journalisten wagen zich niet graag in Libië - over de werkelijke situatie in de stad. 'Het vechten ging de hele dag door.' Drie doden onder de militiestrijders, boven op de ruim 700 van de afgelopen maanden.

Reuters paste de berichtgeving aan. Heette het om 12.21 uur op maandag dat 'het laatste blok gebouwen' was heroverd waar IS zich schuilhield, op dinsdagochtend vroeg waren de strijders 'dicht bij het innemen van de laatste huizen.' Het eerdere bericht over de bevrijding verdween ijlings van de website. Detail: reeds op 4 oktober, ruim twee maanden geleden dus, stonden de militiestrijders volgens Reuters ook al op het punt om 'de paar huizenblokken' in te nemen waar IS zich nog schuilhield.

Dinsdagmiddag was het dan eindelijk zover: na nog een etmaal van hevige gevechten, waarbij het Amerikaanse leger luchtaanvallen uitvoerde en nog een IS-zelfmoordterrorist zich opblies, meldden meerdere militie-eenheden onafhankelijk van elkaar op sociale media, compleet met foto's, dat nu inderdaad ook de laatste huizen waren veroverd.

In Libië, met zijn drie concurrerende regeringen en nauwelijks een professioneel leger, is er geen officiële autoriteit die de bevrijding van Sirte kan uitroepen. Bij IS vecht men zich dood, dus van een vredesakkoord met witte vlaggen is al evenmin sprake. Militiecommandanten bepalen gewoon zelf wanneer de oorlog voorbij is.

Geen wonder dat dit weleens een dag te vroeg gebeurt.