Kandidaat-lijsttrekkers van de PvdA Diederik Samsom en Lodewijk Asscher debatteren over de koers van de partij.
Kandidaat-lijsttrekkers van de PvdA Diederik Samsom en Lodewijk Asscher debatteren over de koers van de partij. © ANP

Vrijwel iedereen in de PvdA is blij dat de strijd voorbij is

Commentaar

De PvdA zal hopen dat de echte campagne meer heil brengt dan de interne strijd om het lijsttrekkerschap.

Voor lijsttrekkersverkiezingen valt veel te zeggen. In het beste geval is het de ultieme test voor de nieuwe aanvoerder: die kan eerst op het relatief veilige eigen podium laten zien dat hij tegen de druk bestand is voordat hij het toneel van de nationale campagne beklimt. Mensen als Wouter Bos, Mark Rutte en Alexander Pechtold kregen zo vaste grond onder hun voeten.

Maar zal het de nieuwe PvdA-voorman ook zo vergaan? Vanmiddag wordt bekend wie door de leden op het schild wordt gehesen. Dat is tevens het moment waarop de partij zal trachten de rijen te sluiten en zich als één man achter de nieuwe leider te scharen, in de hoop dat die Diederik Samsoms wonderbaarlijke electorale comeback van 2012 kan herhalen.

Vanzelf zal dat niet gaan, want de verkiezing heeft nog allerminst gebracht wat de PvdA ervan hoopte. Het chagrijn sloop er al in toen partijvoorzitter Spekman 'wegens technische problemen' zijn belofte brak om van de verkiezing een nationaal festijn te maken waaraan ook niet-leden zouden kunnen meedoen.

De tweede grote tegenvaller was dat publiekslieveling Ahmed Aboutaleb zich niet liet verleiden om deel te nemen. Waarna ook de uiterst kritische outsider Jacques Monasch afhaakte - de man die er in elk geval nog een echte inhoudelijke strijd van had kunnen maken.

Ze moeten zich losmaken van het kabinet zonder er afstand van te nemen

Na vier weken geforceerd aandoende rivaliteit tussen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher vragen veel PvdA'ers zich af wat de partij hiermee nou eigenlijk is opgeschoten. Iedereen weet nu dat beide kandidaten worstelen met hun verhaal: ze moeten zich losmaken van het kabinet zonder er afstand van te nemen. Bij gebrek aan echte inhoudelijke strijd viel de media-aandacht tegen, zeker op tv, en het voorlopige resultaat in de opiniepeilingen is eerder negatief dan positief. Vrijwel iedereen in de PvdA is vanmiddag blij dat het voorbij is.

Spekman zal intussen hopen dat er dan tenminste een duidelijke uitslag komt. Bij een miniem verschil, waar de interne kiezersonderzoeken nu wel op wijzen, is het draagvlak voor de nieuwe voorman nog steeds niet onomstreden. En daar was het nou net allemaal om begonnen.

Reacties (7)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • BertNijhof -
  Jammer maar de PvdA is compleet failliet, het kan zelfs niemand meer schelen, wie straks het faillissement gaat aanvragen. Door de omarming van de neo-liberale ideologie door Wim Kok werd de samenwerking met de VVD mogelijk. En stap voor stap heeft de arbeider de VVD-light met zijn arrogante PC prietpraat in de steek gelaten en eind maart 2017 kan Spekman het licht uitdoen.
 • Barometer -
  Zo wordt democratie in eigen gelederen de eigen ondergang. Ook een voorbode voor democratie in het algemeen?
 • frame -
  Ook buiten de PvdA zijn velen daar blij mee hoor. Nu nog even snel de echte verkiezingen door ....
 • Komeinie -
  @Reinder Terpstra, misschien is dat wat Lodewijk de Zonnekoning denkt, maar heel eerlijk gezegd gelooft verder niemand meer in een dergelijke tweestrijd tussen Mark en Lodewijk! Indien het beleid van de PvdA ertoe had gedaan, had dat respect afgedwongen, we zien duidelijk het tegenovergestelde, het NPO kan met nog zoveel decibel door de straten schallen, indien de PvdA nog een acht zetels zou mogen halen, dan mag men zich daarop nog verheugen! Maar er bestaat zelfs een gerede kans dat zelfs de SGP met meer zetels zal eindigen!
 • Starfish Prime -
  Monasch afserveren is de grote fout geweest. Met hem in de strijd was dit een spektakel geworden waar mensen voor thuis gebleven zouden zijn, en de uiteindelijke winnaar (dat was zeker NIET Monasch geworden) zou daar veel sterker uitgekomen zijn dan wat nu het geval is. Wat er nu gebeurd is, is een schertsvertoning. Ik denk werkelijk dat we ons moeten gaan opmaken voor een Nederland zonder de PvdA, zeker als er ooit een kiesdrempel van 5% ingevoerd gaat worden. En dat is jammer.
 • Pixel -
  Ach, dit wordt gegarandeerde oppositie.
 • Reinder Terpstra -
  we hoeven ons geen zorgen te maken bij de PvdA , als het een beetje meezit gaat net als 4 jaar geleden de NPO ons wel weer een handje helpen, met een tweestrijd tussen bv, Asscher of Rutte, en vliegt het zetelaantal weer omhoog, ik ga er vanuit dat dit in de achterkamer al geregeld, zoniet dat is dat een blundertje.