Een protest tegen de CETA in Berlijn, september 2014.
Een protest tegen de CETA in Berlijn, september 2014. © AFP

Verdrag EU-Canada is TTIP via de achterdeur

CETA

De schadelijke investeringsbescherming in TTIP, is al opgenomen in het CETA-verdrag met Canada.

Bijna drie miljoen Europeanen hebben inmiddels het burgerinitiatief tegen TTIP (en CETA) getekend

De onderhandelingen over CETA werden precies een jaar geleden afgerond. Dit verdrag tussen de Europese Unie en Canada bevat precies dezelfde omstreden clausules als het veel bekendere TTIP, waaronder het mechanisme waarmee buitenlandse investeerders landen voor miljarden kunnen aanklagen als nieuw beleid hun winsten aantast.

TTIP, het handelsverdrag waarover de EU en de Verenigde Staten in het geheim onderhandelen, is het afgelopen jaar steeds meer in de schijnwerpers komen staan. Vooral investeringsbescherming binnen TTIP doet de gemoederen hoog oplopen.

Investeringsbescherming is een geschillenbeslechtingsmechanisme (ISDS, Investor to State Dispute Settlement) dat buitenlandse investeerders vergaande rechten geeft om staten aan te klagen als de winsten van een bedrijf benadeeld worden door overheidsbeleid.

Nationale recht omzeilen

De investeerder kan het nationale recht omzeilen. Een ad hoc-tribunaal van commercieel juristen beslist of een claim gegrond is. Hierbij hebben ze maar beperkt oog voor het bredere algemeen belang van overheidsbeleid, omdat ze vooral oordelen over aantasting van eigendomsrechten. Het tribunaal kent schadevergoedingen toe die vele honderden miljoenen euro's kunnen bedragen. Vorige week presenteerde Eurocommissaris Cecilia Malmström een vernieuwde versie van ISDS om deze angel uit de discussie te halen.

Zo kunnen staten voortaan in beroep gaan tegen een ISDS-beslissing en kunnen arbiters niet meer ad-hoc worden aangesteld, of tegelijkertijd als rechter en advocaat werken. Het beestje krijgt zelfs een nieuwe naam: het ICS (Investment Court System).

De voorgestelde hervormingen zijn echter vooral cosmetisch van aard en veranderen niets aan de kern van het probleem: we hebben hier te maken met een privaat systeem dat boven de nationale jurisprudentie staat en waarvan alleen buitenlandse investeerders gebruik kunnen maken. Binnen de Britse stop-TTIP campagne wordt ICS 'lipstick on a pig' genoemd.

Zinloos

Als CETA wordt getekend, hebben we dus te maken met een soort TTIP via de achterdeur

Deze hervorming van ISDS in TTIP is bovendien zinloos zolang de CETA-onderhandelingen niet worden heropend. Meer dan 80 procent van de Amerikaanse bedrijven die actief zijn in de EU hebben ook een vestiging in Canada. Deze bedrijven kunnen dus met dank aan CETA miljardenclaims indienen tegen Europese landen. Het verdrag bevindt zich nu in de 'legal scrubbing'-fase en waarschijnlijk moeten Europese regeringen en het Europees Parlement binnen zes maanden besluiten of ze met het verdrag instemmen.

Bijna drie miljoen Europeanen hebben inmiddels het burgerinitiatief tegen TTIP (en CETA) getekend, wat bijzonder te noemen is, gezien het feit dat het bepaald geen sexy onderwerp is. Voor het eerst in decennia is er een breed gedragen publieke discussie op gang gekomen over een handelsverdrag. Op 10 oktober organiseren tientallen maatschappelijke organisaties een manifestatie tegen TTIP in Amsterdam, als onderdeel van een internationale actiedag tegen TTIP, waar duizenden mensen verwacht worden.

Alle commotie rondom TTIP ten spijt, als CETA wordt getekend, hebben we dus te maken met een soort TTIP via de achterdeur. Canadese bedrijven zullen niet schromen zich te bedienen van het ISDS -mechanisme. Onlangs diende het Canadese mijnbouwbedrijf Gabriel Resources een miljardenclaim in tegen Roemenië. Gabriel Resources probeert met deze claim de Roemeense overheid te dwingen tot het afgeven van een milieuvergunning voor een zeer omstreden goudwinningsproject, dat vanwege risico's voor natuur, milieu en de volksgezondheid in Roemenië voor veel maatschappelijke onrust zorgt.

Amerikaanse bedrijven kunnen via hun Canadese vestigingen ook dergelijke claims indienen tegen Europese landen. De overheid, werknemers, consumenten en het midden- en kleinbedrijf kunnen bij het huidige systeem, of het nu ISDS heet of ICS, alleen maar verliezen.

Door en namens:

Hilde van der Pas, Transnational Institute
Roos van Os
, SOMO
Burghard Ilge, Both Ends
Jurjen de Waal, Foodwatch
Susan Cohen Jehoram, Greenpeace
Geert Ritsema, Milieudefensie
Guus Geurts, Platform Aarde Boer Consument
Rosan Huizenga, Women's International League for Peace and Freedom
Ella Weggen, WEMOS

Volg en lees meer over:

Reacties (6)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Tenred -
  Standaard EU-beleid: als iets dermate slecht is dat de bevolking er tegen in opstand komt, dan plak je een ander etiketje op dezelfde inhoud - ICS ipv ISDS, verdrag ipv grondwet - en je duwt het toch door. De EU is er duidelijk niet voor de inwoners maar voor de grote financiële belangen en bedrijven.
 • Lezenaar -
  Het is verbazend dat er zo weinig over geschreven en gesproken wordt. Dat de EU de bevoegdheid heeft te tekenen is bovendien onbegrijpelijk. De EU is geen rechtstaat. De EU doet mee aan geheime onderhandelingen daar waar transparantie het beleid zou moeten zijn. Onbegrijpelijk dat de nationale overheden zich laten leiden naar een verdrag waarop heel veel kritiek is. Waar blijft de pers, de politieke partijen etc ¿ ?
 • junoasahi -
  meneer Dick... de TTIP is alleen in het leven geroepen om het westen nog meer op zijn vette duim te laten zuigen
 • Amadeus Amateurtheoloog -
  De structuur van de EU klopt niet. Het parlement is vleugellam. Het parlement mag alleen maar Ja & Amen zeggen. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat de EU een schijndemocratie is. Het zet de poorten open voor GMO en andere ellende.
 • Meneer Dick -
  De meeste volksvertegenwoordigers zullen toch niet in dit verhaal trappen. --- Geen een land wordt door TTIP verhinderd om eigen nieuw beleid in te voeren. Elk land behoudt alle vrijheid om nieuw beleid in te zetten. Een buitenlandse investeerder heeft zijn investering gedaan op basis van een oude wettelijke situatie. Hij verdient uiteraard een schadeloosstelling als zijn investering schade oploopt door nieuw beleid. Besef van ethiek is afwezig bij opstellers van het artikel.
 • JAvW -
  VVD66 fractieleider Zijlstra heeft de Tweede Kamer, i.v.m. de TTIP, al glashard liegend verzekerd, dat de burger in de VS veelal beter beschermd is dan de Europese. De premier van vermogend Nederland, marionet van de kleptocratie, liegt als zijn lippen bewegen. Supranationale neoliberalen/oligarchen hebben maling aan rechtsstaten, op het fascistische af. De Canadezen halen alleen terug uit Ukraïne wat ze zelf hebben weggegeven met NAFTA. Vertrouw de EU niet.