Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije.
Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije. © ANP

Turkse Nederlanders, laat je niet tegen elkaar uitspelen

Als Turkse Nederlander mag je blij zijn dat je leeft in een land waar je met elkaar in alle vrijheid het gesprek kunt aangaan over de toekomst van Turkije. Daar horen geen zwarte lijsten of bedreigingen bij.

Jezelf kunnen uitspreken zonder geïntimideerd of bedreigd te worden lijkt er niet meer bij te zijn

Afgelopen week sloeg het nieuws over de coup in Turkije bij ons in als een bom. Was het echt waar? Wie zit erachter? En zijn familie en vrienden veilig? De staatsgreep mislukte, maar een week later zien we dat de nasleep ervan over alle landsgrenzen heen walst. Ook in onze steden is dit pijnlijk merkbaar. Dat baart ons zorgen.

Turkse Nederlanders lijken soms lijnrecht tegenover elkaar te staan en elkaar zelfs te bedreigen. Eerlijk gezegd hebben wij getwijfeld om dit stuk in te sturen omdat we de gevolgen moeilijk kunnen overzien. Jezelf kunnen uitspreken zonder geïntimideerd of bedreigd te worden lijkt er niet meer bij te zijn.

Maar als we elkaar bedreigen en bestrijden om elkaars ideeën of omdat de groepering waartoe de ander behoort ons niet bevalt, zijn we in Nederland echt verkeerd bezig. Wij nemen hier afstand van en roepen iedereen op die bedreigd wordt om aangifte te doen. We hebben alle reden om samen trots te zijn op onze gemengde Nederlandse en Turkse identiteit. Laten we de tegenstellingen uit Turkije niet blindelings importeren en het hoofd koel houden!

Nasleep

Jammer genoeg lijkt het herinvoeren van de doodstraf nu belangrijker dan het langgekoesterde EU-lidmaatschap

Na een oproep van president Erdogan ging men in Turkije de straat op voor een 'wake voor de democratie' en werd de coup in de kiem gesmoord. Terecht, want een militaire coup is geen oplossing in een democratie. Meer dan 300 mensen lieten het leven, 1.500 mensen raakten gewond. Een ogenschijnlijke overwinning voor de democratie?

Helaas staat de nasleep van de mislukte coup niet bepaald in het teken van een democratische rechtsstaat. Boze burgers die het heft in eigen hand namen en soldaten lynchten die zich al hadden overgegeven. Tienduizenden rechters, politieagenten, wetenschappers, ambtenaren en leerkrachten die zonder pardon uit hun ambt worden gezet. Inmiddels is de noodtoestand afgekondigd en groeien de zorgen over verdere stappen naar een autoritair regime. Jammer genoeg lijkt het herinvoeren van de doodstraf nu belangrijker dan het langgekoesterde EU-lidmaatschap. Het zijn onzekere tijden voor Turkije en de Turken.

De nasleep blijft helaas niet binnen de Turkse landsgrenzen. Ook in Nederland circuleren nu lijstjes met bedrijven die moeten worden geboycot.

Als Turkse Nederlander mag je blij zijn dat je leeft in een land waar je met elkaar in alle vrijheid het gesprek kunt aangaan over de toekomst van Turkije

De verdeeldheid onder Turkse Nederlanders lijkt toe te nemen. Dat is nergens voor nodig en moeten we voorkomen. Nederland is een vrij land waarin ruimte is voor iedereen ongeacht afkomst, geaardheid, religieuze of politieke stroming. Of je nou Turks of Koerd bent, Soenniet of Aleviet we willen allemaal in vrijheid kunnen zijn wie we zijn. Het vrije karakter van Nederland wordt wereldwijd geprezen. Laten we uitgaan van deze gedeelde waarden en trots zijn dat we in een land wonen waar de doodstraf tot een ver verleden behoort. Een land waar het ook ondenkbaar is dat het staatsapparaat zo wordt 'gezuiverd'.  

Meningsverschillen lossen we niet op door tegen elkaar te vechten, maar door met elkaar te praten. Als er in Turkije zoiets heftigs gebeurt zoals nu, dan leeft dat ook in onze steden. Dat is logisch. Als Turkse Nederlander mag je blij zijn dat je leeft in een land waar je met elkaar in alle vrijheid het gesprek kunt aangaan over de toekomst van Turkije. Waar je jezelf kunt uitspreken, wat je ook van Erdogan vindt. Daar horen geen zwarte lijsten of bedreigingen bij. Laat je niet meeslepen en verleiden tot het maken van screenshots om mensen aan te geven die de coup zouden hebben gesteund. Negeer de kliklijn die werd geopend. Weersta die druk, en geef geen gehoor aan oproepen die indruisen tegen alles waar onze democratische rechtsstaat voor staat. Bestrijd elkaar niet, maar kom bijeen en wees trots op onze gezamenlijke identiteit. Je kunt je best uitspreken over het conflict in Turkije zonder het conflict op dezelfde manier als in Turkije voort te zetten in Nederland.

Turkse Nederlanders, laat je niet tegen elkaar uitspelen, maar laten we samen de vrijheid en democratie bewaken!  

Meltem Kaya, gemeenteraadslid voor D66 Amsterdam
Birgül Özmen, gemeenteraadslid voor D66 in Den Haag
Selma Bas, gemeenteraadslid voor D66 in Utrecht

Volg en lees meer over:

Reacties (32)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • WTJGM -
  Tuky de Winter---Dat onderscheid zal van een ver van ons afstaande, sterk met onze normen, waarden en vrijheden contrasterende, ideologisch geinspireerde cultuur komen, waar veel van onze wortels juist in Frankrijk liggen. En daarnaast kunt u zelf a.d.h.v. de jongste ontwikkelingen in Turkije constateren dat sowieso de helft van de Turken alhier zich in de eerste plaats Turk voelt, ook al zijn ze hier geboren en getogen. De betiteling 'Turkse Nederlander' is dus juist, grotendeels.
 • Bart Devries -
  Nederlanders, verbroeder. Turkse Nederlanders, laat je tegen elkaar uitspelen. Want dat massieve blok "turken tegen de nederlanders" gedoe moet eens afgelopen zijn. Stap in de samenleving en omarm je Nederlandse burgerschap.
 • Tuky de Winter -
  Mijn echtgenoot heeft Franse voorouders. Desondanks wordt hij niet aangeduid als Franse Nederlander... Ik blijf mij verbazen over de betiteling Turkse Nederlander. Een persoon, geboren en getogen in Nederland is naar mijn opinie 'Nederlander'. Turkse of Franse voorouders ten spijt.
 • Komeinie -
  @Lulu60, heeft de Amerikaan met Nederlandse roots ook nog een Nederlands paspoort naast het Amerikaanse? Het antwoord is NEE! Voor Marokkanen en Turken in Nederland is het antwoord JA, zij hebben een dubbele nationaliteit, zonder enige moeite noemen ze zichzelf na 3 generaties van hier geboren te zijn ook alleen Nederlander als dat uitkomt. Dan snap je ook waarom juist vanuit die groep zoveel problemen ontstaan binnen onze samenleving en wij moeten dat maar gedogen. Onze politiek had dit probleem allang kunnen aanpakken, kijk eens naar Asscher (PvdA) met de uitkeringen in Marokko, lachen.
 • Vrijheid voor Koerdistan -
  waar turken zijn is er nooit, en zal er nooit, vrijheid zijn. turken proberen overal, soms op een gewelddadige manier, de minderheden te onderdrukken. Koerden, armeniers en alevieten zijn ook in europa niet veilig voor hun gwweld.
 • tschoenmakers -
  Met alle foto's van turkse demonstranten in Nederland, heb ik nog geen enkele Nederlandse vlag gezien. Zelfs niet op een haringkarretje op de achtergrond.
 • Risp -
  Turkse Nederlanders iedere keer moet hun afkomst voorop gesteld worden, behalve wanneer ze iets crimmineels plegen.... dan mag hun afkomst ineens niet vermeld worden. Als zij zich zo ontzttend Turks voelen en achter Erdogan aanlopen, die compleet niet meer in het Nederlandse waarden en normen systeem past.... waarom gaan ze dan niet terug naar Turkye.
 • Peter Hoogenboom -
  Zolang het toegestaan wordt dat men daadwerkelijk twee paspoorten mag houden is de term 'Turkse Nederlander' helaas maar inderdaad terecht. Men kan geen twee heren (of dames) dienen, evenzo kan een mens geen twee kapiteins dulden.
 • Let's All''Truism -
  Als volgende keer paar honderd Erdo-Turken weer gaan demonstreren moeten wij Nederlanders er met paar duizend er vreedzaam onder mengen, waardoor hun protest uiting reduceert tot een 0.001 percentage..
 • RazdovanArbit -
  Waar komt dit zalven vandaan? Er is door nationalistische neder Turken een wond geslagen in het juridische lichaam de vrijheid van meningsuiting. Onderstreept door het indienen van een aanklacht vanwege de vergelijking van nationalistische opvattingen met die van de NSB. Anno 2016 mag een belangrijke intellectuele traditie ondergraven worden zoals ook de NSB uit was op het onderdrukken van kritiek. Zoals voor die partij democratie middel was macht te verwerven ten koste van vrijheden zo zijn nationalistische neder Turken bezig de dictatuur van intimidatie te vestigen.Strijd dus! Blokkeren.