Donald Trump tijdens de beëdiging van James Mattis als minister van Defensie.
Donald Trump tijdens de beëdiging van James Mattis als minister van Defensie. © AFP

Trump lijkt alleen te geloven in het recht van de sterkste

Commentaar

President Donald Trump lijkt alleen te geloven in het recht van de sterkste, niet in redelijkheid of fatsoen.

Met een wervelwind van ingrijpende en half doordachte decreten heeft Donald Trump in zijn eerste week als president laten zien dat hij waarschijnlijk een van de radicaalste bewoners van het Witte Huis in de Amerikaanse geschiedenis gaat worden. Alles gaat op de schop: het zorgstelsel van zijn voorganger Obama, het milieubeleid, de betrekkingen met de pers, Amerika's relaties met zijn buren. Binnen een week heeft Trump een van de sterkste troefkaarten van zijn land verspeeld: soft power.

Over president Obama klonk wel de klacht dat deze soms te terughoudend was om Amerika's macht in te zetten. Maar Trump lijkt alleen maar te geloven in het recht van de sterkste, in plaats van de kracht van de redelijkheid en het fatsoen. Dat bleek meteen uit de bazige wijze waarop hij Mexico wil dwingen te betalen voor een muur die zonder overleg met de Mexicanen op Amerikaans grondgebied wordt opgetrokken.

Dat is een valuta die in de winst- en verliesberekening van Trump niet meetelt

Maar het zorgelijkste is wel dat de Verengde Staten met de komst van de miljardair in het Witte Huis hun compassie overboord lijken te hebben gezet. Dat is een valuta die in de winst- en verliesberekening van Trump niet meetelt.

De gevolgen daarvan waren dit weekeinde te zien op Amerikaanse vliegvelden, waar vluchtelingen en reizigers uit zeven islamitische landen vast kwamen te zitten nadat Trump plotseling per decreet een inreisverbod had afgekondigd voor burgers van die landen.

Met de maatregel gaat Trump in tegen het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties en een wet van het Congres die het de overheid verbiedt bij het toelaten van immigranten een onderscheid te maken op grond van hun land van herkomst.

Trumps optreden leidde tot een storm van kritiek in de hele wereld, ook van Amerika's bondgenoten. Het leverde hem ook zijn eerste nederlaag op: een rechter bepaalde dat het terugsturen van immigranten met geldige verblijfspapieren onrechtmatig is. Maar het ministerie van Binnenlandse Veiligheid liet weten zich te houden aan Trumps decreet. Dat is een onrustbarend voorteken.

Volg en lees meer over:

Reacties (31)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Frank0606 -
  Biff Tannen, zo noem ik hem, is helemaal niet de sterkste... Het is iemand die op kosten leeft van anderen. Hij betaalt nauwelijks belastingen en als president gaat hij heel veel schulden maken: Live now, pay later. Hierdoor maakt hij de VS nog afhankelijker van de Chinezen die al voor honderden miljarden aan Amerikaanse schulden hebben opgekocht. Op een dag zullen zij dat geld terug willen... En dan helpt een intimiderende grote bek niet meer waarmee hij de aandacht afleidt. De VS zullen kwaliteit moeten leveren... Door gebrek aan kwaliteit is de Sovjet-Unie ingestort...
 • Spartuijn -
  Trump legt ook de politiek correcte pers en media in Nederland bloot....Want betreffende de 'objectieve' media is het in Nederland (nog) treurig gesteld....
 • MDMD -
  Scarface zegt: 'inreisverbod voor inwoners van alle landen die weigeren illegalen en criminelen landgenoten terug te nemen'. Een inreisverbod voor EU landen? Dat zou ik graag willen maar onze slappe hap laat zich de wet voorschrijven door Afrikaanse stamhoofden.
 • Rob_K -
  Soft Power? Samantha power: Grote bek en vooral nergens naar luisteren en het dan gek vinden dat de mensen in bijvoorbeeld Syrië, jouw idee van democratie niet waarderen. Kerry vond het wel een goed idee om IS in Syrië zijn gang te laten gaan tegen Assad. Net als Hillary Clinton het wel een goed idee vond, de voorlopers van al-Qaida tegen de Russen in te zetten. Een ezel ... IS kent het trucje met de drones nu ook. Of Trump het anders zal doen, valt nog te bezien, want de stupiditeit is institutioneel.
 • jan ROUWENDAL -
  Groot gelijk: een muur om Amerika; kunnen de Amerikanen in alle rust elkaar blijven doodschieten; want Amerika is zo groot: de moorden die zij plegen: daar kan geen terrorist tegen op. Nu nog alle islamisten registreren; dan een sterretje op de jas en dan herhaalt de geschiedenis zich vanzelf. Het lachen zal iedereen vergaan.
 • Riet Pluim -
  @poolse-landdag - Het wil inderdaad wat zeggen dat extreem-rechts een groter gevaar is dan islamitisch terrorisme.
 • Nellie -
  Die Syrische vluchtelingen zitten op een Amerikaans vliegveld nog altijd beter dan in een tentje in de sneeuw in een Grieks vluchtelingenkamp. Wat is dit voor hypocriet geleuter, de EU laat ook geen vluchtelingen toe! Niemand van al die geweldige west- Europese landen die nu zo'n kritiek op Trump hebben landen steekt ene poot uit om de ellende voor Syrische vluchtelingen die zitten te bevriezen in kampen op Europees grondgebied te verlichten, ook Nederland niet. En de pers hoor je er ook nauwelijks over, dus hoezo deze ophef over een land aan de andere kant van de oceaan? Hypocrieten.
 • Blanco -
  Eerlijk gezegd lach ik me rot. Hij heeft, op zijn Amsterdams gezegd "schijt aan dronken Naatje"...Het is n dagelijkse soap aan het worden.
 • Komeinie -
  Het feest is begonnen, ten minste dat is wat men denkt, maar wacht, straks boekt deze president resultaat en dan is het uit met de pret! Deze man gaat duidelijk doen wat hij heeft gezegd, dat vinden de rebellerende acteurs die hiermee in de aandacht zijn gekomen niet erg leuk, het wordt straks buigen of barsten voor ze in de VS!
 • H Haakman -
  @WTJGM: inderdaad, Obama was ook geen engel, maar toch niet zo bot en onbehouwen als deze stuntelaar. Nu blijkt dat Trump de relevantie ministeries en het hele congres heeft gepasseerd, nu blijkt dat er van de landen die hij uitsluit nog nooit een terrorist is gekomen die een dodelijke aanslag op Amerikanen heeft gepleegd, nu blijkt dat dat des te meer is gebeurd vanuit Egypte en Saudi-Arabië, ben ik er van overtuigd dat er een ongeleid projectiel in het Witte Huis is gezet. Laten we hopen dat het Congres, We the People en het pers hem kort houden.