Winkelen in De 9 Straatjes in Amsterdam.
Winkelen in De 9 Straatjes in Amsterdam. © Hollandse Hoogte

Toeristen zijn essentieel voor Amsterdam

Geachte redactie

De ingezonden brieven van dinsdag 11 april.

Brief van de dag: Toeristen zijn essentieel voor Amsterdam

In een ingezonden brief van Joke Dijkstra staat dat De 9 Straatjes 'gebukt gaan' onder massaal toerisme en dat ze mijn winkel verliet omdat ze in het Engels werd aangesproken (O&D, 6 april). Dat was nergens voor nodig en de 9 straatjes gaan niet gebukt onder toerisme. Integendeel: zaken bloeien er juist van op. Een groot deel van mijn omzet wordt gegenereerd door bestedingen van consumenten van over de hele wereld. De Amsterdammers die zich verzetten tegen het toerisme zouden zich kunnen afvragen wat Amsterdam is zonder toerisme en hoeveel ondernemingen er dan geen bestaansrecht zouden hebben. Het toerisme levert Amsterdam behoorlijk wat economische welvaart; het creëert banen en genereert miljarden aan omzetten. En hoe weinig levendig zou de stad zijn zonder toeristen?

Bekijk het eens van een de positieve kant; je zou je ook vereerd en bevoorrecht kunnen voelen dat miljoenen toeristen van over de hele wereld een prachtige stad als Amsterdam komen bewonderen en dat wij in die prachtige stad mógen wonen. Het is nergens voor nodig om je beledigd te voelen als je aangesproken wordt in het Engels. De wereld internationaliseert en globaliseert. Kinderen krijgen vanaf groep 5 Engelse les en het gros van de universitaire studies in Nederland is in het Engels. Bij mijn eerste baan, bij een van origine Nederlands bedrijf, was de voertaal Engels. Ik weet niet beter. De wereld (en ook Amsterdam) is in ontwikkeling en Engels is al decennia een wereldtaal. Maar wees niet bang, de Nederlandse taal zal echt niet verdwijnen, daar zijn wij Amsterdammers toch net iets te eigenwijs voor.

Daphne Gerritse, Amsterdam

Verdomd

In het lezenswaardige artikel van Sterre Lindhout over de aanslag in Stockholm wordt 'Javla Islam' vertaald met 'neukende islam' (Ten eerste, 10 april). Afgezien van het feit dat dit bijvoeglijk naamwoord in deze tijd en in de context van de islam wellicht minder handig is, betekent 'jävla' (met umlaut!) in het Zweeds echter gewoon 'verdomde'. Net als het Amerikaanse 'fucking' wordt dat in de Zweedse spreektaal overal voorgeplakt.

Overigens kent het Zweeds slechts een beperkt aantal vloeken, waar-door de bond daartegen in Zweden nooit echt van de grond is gekomen.

Pierre Cavalini, Groningen

Lekker samen eten

Zingeving halen mijn vrouw en ik uit het plezier dat je kunt beleven aan koken

Het pleidooi van Rosanne Hertzberger in Sir Edmund van zaterdag 9 april tegen zelf koken riep bij mij de vraag op waar zij haar zingeving vandaan haalt. Ze haalt die, in tegenstelling tot mij en mijn vrouw, duidelijk niet uit het plezier dat je kunt beleven aan koken. 'Alleen al in de tijd die je met die pompoen kwijt bent, kun je een complete avondstudie volgen.' Ze wil dus het liefst, na een dag hard werken, 's avonds ook nog eens gaan studeren. Ik kan me weinig onaangenamers voorstellen.

Bij ons thuis zijn de 'heilige momenten' van de dag de gezamenlijke maaltijden, wanneer we samen met onze dochters genieten van het eten en met elkaar praten, huilen en lachen. Ook vind ik het heerlijk om in ons tuintje groenten te verbouwen en de boeren te kennen die wekelijks hun producten bezorgen bij het voedselcollectief waartoe we behoren. Rosanne Hertzberger besteedt die tijd blijkbaar liever aan het schrijven van boeken over E-nummers en magnetronmaaltijden.

Henkjan Laats, Amsterdam

Menstruatieverlof

Als zo'n minuscuul inlegkruisje, zoals op de foto afgebeeld bij het artikel over menstruatieverlof, afdoende was voor de meeste vrouwen om hun menstruatiebloed op te vangen, dan is menstruatieverlof inderdaad niet nodig.

Sigrid Kroon, Amersfoort

Hand in hand

Met mijn dochter van 8 bekijk ik de brief van de dag: 'Homo's zijn geen zielepoten' (O&D, 10 april).

Ik probeer haar duidelijk te maken waarom alle mannen en vrouwen op deze foto hand in hand lopen.

Waarop zij reageert: 'Als wij naar het zwembad wandelen vanaf het schoolplein loopt iedereen met elkaar hand in hand, jongens met jongens en meisjes met meisjes, is dat gek dan?'

Laten we vooral onze kinderen op het hart drukken dat dit niet gek is maar volkomen normaal en gezellig.

Anita Matser, Spier

Hulde

Zelden een treffender beeld gezien van een man die weet dat zijn dagen zijn geteld (Voorpagina, 10 april). Het bemoedigende schouderklopje maakt het helemaal af. Hulde aan fotograaf Jonas Roosens!

Joop Bosman, Huis ter Heide

Lekker doorvliegen

Bart van Breemen betoogt afgelopen zaterdag dat de aanschaf van een nieuw regeringsvliegtuig leidt tot 80 procent extra CO2-uitstoot.

Ik adviseer hem eens een opfriscursus op de basisschool te volgen. De koper van het oude regeringsvliegtuig heeft hoogstwaarschijnlijk nu ook al een vliegtuig en dat zal dan vast ouder en nóg vervuilender zijn. Bijvoorbeeld 20 procent vervuilender dan 'ons' oude vliegtuig. Als de koper dan vervolgens zijn oude vliegtuig afdankt, is er per saldo juist minder vervuiling. Conclusie: niet 80 procent méér vervuiling, maar 40 procent minder vervuiling!

Hans Aarts, Amsterdam