Sushisamba is een tikje ordi, maar verbluffend goed

Mac eet uit bij Sushisamba in Amsterdam

Recensent Mac van Dinther eet tussen de toeristen bij Sushisamba in Amsterdam.

Sushisamba? Dat klinkt als de Vogeltjesdans op zijn Japans.

De cijfers

Kosten: 6 gangen voor twee personen euro 108,50 (euro 54,25 p.p.)
Eten 8-
Bediening 7
Entourage 7-
Prijs-kwaliteit 8

Zoiets. Maar dan anders. Sushisamba is een internationaal horecaconcept dat de Zuid-Amerikaanse keuken (Peruviaans, Braziliaans) combineert met Japanse invloeden. Zeer en vogue. Na New York, Miami, Las Vegas en Londen was Amsterdam aan de beurt voor de vijfde vestiging. Die ging in september open.

Exciting! Waar zitten we?

Het menu

Samba salad - groententempura - tiradito van Hollandse Nieuwe met limoen, jalapeñopeper en sap van gebrande komkommer - geroosterde lamskoteletjes met miso en kokos - tempura van zeebaars met ceviche van tomaat - chocoladedessert 'Welcome to the rainforest'.

Sushisamba

Max Euweplein 64
1017 MB Amsterdam
sushisamba.com

Sushisamba duikt op aan het Max Euweplein, de Amsterdamse inzending voor de wedstrijd om het lelijkste plein van Nederland: rommel, zatlappen en goedkope toeristenshit. Lelijker kunnen ze het niet maken. Voor Sushisamba is een uitbouw gemaakt aan het Holland Casino in pseudo-oosterse stijl: tempelachtige houten dakspanten, geschraagd door brandweerrode pilaren en gele kozijnen. Het is de kleurstelling van de ouderwetse Hollandse Chinees.

Binnen dreunen Braziliaanse beats in een druk interieur met leren stoelen en halfronde banken dat gedomineerd wordt door een oranje nepboom, het handelsmerk van Sushisamba. Het is meer ordi dan chic, meer Holland House dan designtempel.

Dat belooft niet veel goeds voor het eten.

Dat vreesden wij ook. Maar dan komt de verrassing: dat is verbluffend goed.

Huh?

Zo opwindend hebben we Hollandse Nieuwe nog nooit geproefd

We beginnen met de Samba Salad, een fleurige salade van dun geschaafde rauwe groente - wortel, groene asperge, radijs en (gebrande) pompoen - op een bedje van babyspinazie in een pittig-zoete gember-mangodressing. Het is salade zoals salade hoort te zijn: fris en knapperig, de versheid spat ervan af. Hij staat zij aan zij (Sushisamba doet aan 'sharing') met een prima de luxe groententempura: broccoli, groene asperge, pompoen en paddenstoel, gefrituurd in een bros korstje.

De tweede ronde brengt een heus hoogtepuntje: als knipoog naar Amsterdam volgt er tiradito (rauwe vis in zuur) van nieuwe haring in een pittig, zuur en licht-rokerig soepje van limoen met sap van gebrande komkommer en jalapeñopepers. Zo opwindend hebben we Hollandse Nieuwe nog nooit geproefd.

Wauw! Nog meer hoogtepunten?

De geroosterde lamskoteletjes, sappig, rosé en voorzien van een lekker randje vet, zijn gelakt met miso (pasta van gefermenteerde sojabonen), die van zichzelf zout is maar hier zoet is gemaakt. Dat had niet gehoeven. De tempura van dunne zeebaarsfilets op een slome salade van smakeloze (Hollandse) tomaten is het duurste (30 euro) en tegelijk ook het saaiste van de avond. Op de Albert Cuyp krijg je betere kibbeling.

Hoe is de bediening?

Sushisamba beschikt over een schare overijverige gastvrouwen in zwart met weinig flatteuze oranje stropdassen en een Amerikaanse sake-sommelier die voortreffelijke (en niet dure) sake's schenkt als hij in de buurt is. Dat is hij helaas meestal niet. De voertaal is Engels, vanzelf.

Sushisamba heeft de uitstraling van een all-you-can-eat-sushitent, maar serveert eten waarvoor je met plezier een omweg maakt

Ik krijg er niet echt hoogte van.

Wij ook niet. Sushisamba heeft de uitstraling van een all-you-can-eat-sushitent, maar serveert eten waarvoor je met plezier een omweg maakt. Al was het alleen al voor het dessert: een beeldschoon miniatuurboslandschap met 'zand' van koffie-kruim en groene pistache, beplant met groene takjes en chocoladekiezels. Het wordt geserveerd met waardeloze lauwe koffie.

Sushisamba is een vat vol tegenstellingen.