Filosoof Spinoza is vooral bekend geworden vanwege zijn opvattingen over tolerantie, democratie en gewetensvrijheid.
Filosoof Spinoza is vooral bekend geworden vanwege zijn opvattingen over tolerantie, democratie en gewetensvrijheid. ©

Spinoza is ongetwijfeld de grootste Nederlander ooit

Column Bert Wagendorp

De banvloek die de Portugees-Joodse gemeenschap van Amsterdam in 1656 uitsprak over Baruch de Spinoza, met het verzoek aan God zijn naam van de aardbodem te wissen wegens gruwelijke ketterijen en monstrueuze daden, wordt niet herroepen.

Zondag was er een bijeenkomst in de Rode Hoed in Amsterdam waar een verzoek om herroeping op tafel lag, maar opperrabijn Pinchas Toledano moest de voorstanders teleurstellen.

Het verzoek had dertig dagen na de uitspraak moeten worden ingediend, dus het kwam te laat. Bovendien, zei Toledano, wás de ban al opgeheven op het moment dat Spinoza overleed, op 44-jarige leeftijd in 1677.

Baruch de Spinoza, zoon van een Portugese handelaar in zuidvruchten en noten die vanwege de vervolgingen in zijn vaderland naar Amsterdam vluchtte, is een van de grootste en invloedrijkste filosofen uit de historie.

Volg en lees meer over:

Reacties (8)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • M.I. Does -
  De grootste Nederlander... Christiaan Huijgens? L.E.J. Brouwer? Nee, ik pas er voor. Laten wij onze neiging de uitzonderlijk talentvollen lineair te ordenen voor goed onderdrukken. Waarom zouden wij onze verfijnde oordelen -- want dat zijn het toch? -- zo'n primitieve vorm geven?
 • Krall -
  "nog op mijn protestantse basisschool" .Misschien een 'Protestants Christelijke school'.Het lijkt mij sterk dat op een lagere 'school met den bijbel' over filosofen werd gesproken.In de 'twintig eeuwen historie van de Nederlanden'van H.Algra heeft Bert een punt.Verder dan de strijd tussen de remonstranten en de contra's vind ik niets,geen Descartes,geen Spinoza.Wel afzetten tegen Fruin: "wanneer prof.Fruin den val van Oldenbarneveld heeft besproken en den Remonstranten den lof heeft toegezwaaid,dat zij niet met de vijanden in onderhandeling traden, dan volgt een MAAR! en dat kennen we NU ook
 • JdeRooijKamp -
  Wordt tijd dat Den Haag Spinoza er nog eens op naslaat en Kerk en Staat door nieuwe wetgeving nu eens daadwerkelijk worden gescheiden! Anders kan het nog weleens goed fout gaan in Nederland. J. de Rooij
 • Spinoza99 -
  Bert, met deze column draag je bij aan een mooi stukje eerherstel voor Spinoza. Goed gedaan!
 • M. Mastrigt -
  Helemaal mee eens!!!
 • Giordano Bruno -
  Onzin. Koerbagh, Pieter de la Court, waren minstens net zo belangrijk. Net als vele anderen. Spinoza schreef gewoon de Hollandse tijdgeest op, en deed net alsof het allemaal van hem was.
 • Hansjans1 -
  Mooi stukje, maar Spinoza is tweede want de grootste Nederlander is toch echt Johan van Oldebarneveldt. Hans Jansson
 • schotkamp -
  Een weergaloos goed stuk over een denker die zijn tijd ver vooruit was. Zelfs nu wordt er nog gedacht zoals in de tijd van Spinoza. Daarom schiet het maar niet op met vrede en tolerantie.