Spelling is niet iets noteren 'zoals je het hoort', Maurice

Column Aleid Truijens

De jongste telg van Maurice de Hond, destijds een jaar of 3, was zo verduiveld handig op de iPad met haar kleine handjes, dat volgens haar vader het hele Nederlandse onderwijs op de schop moest. Voortaan, vond hij, konden álle kinderen het beste leren lezen, schrijven, rekenen, tekenen op de iPad, waarop ze meteen ook 'alles' konden opzoeken.

Nu zijn we vier jaar verder, en zit dochtertje op een van de door papa gestichte iPadscholen. Zij moet daar leren spellen, en dat is verduiveld moeilijk. Dat het paard in de wei staat en wij op het paard zitten, dat je jas een mouw heeft en de poes mauw zegt, terwijl 'wij' hetzelfde klinkt als 'wei' en 'mouw' als 'mauw', dat is verdomd lastig voor zo'n uk.

Volg en lees meer over:

Reacties (7)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Dr_Muesli -
  Ja en dan krijg je zoals in het Engels een router (uitgesproken als roeter, een ding dat digitale informatie via een route over een netwerk stuurt) en uiteraard de router (uitgesproken als rauter, wat een frees is)... lekker duidelijk. Hele volksstammen in Nederland zeggen dus rauter tegen een roeter. En steakhouse, uitgesproken als steekhouse en teakoil, uitgesproken als tiekoil, Laat Maurice zijn spruitje gewoon leren spellen, en haal die iPad uit haar handen...
 • Arjen Kolk -
  Spelling is een kwestie van afspraken. Daarbij worden vier principes gehanteerd die soms strijdig met elkaar zijn. De 'ei'- of 'ij'-kwestie heeft te maken met het etymologische principe; ooit werd 'lijden' kennelijk (ergens) anders uitgesproken dan 'leiden'. Anno 2016 is dat in standaard Nederlands niet meer zo. De vraag of we toekunnen met een lettercombinatie voor die klank is dan ook helemaal niet gek. Maar ik stel voor het beantwoorden van deze vraag over te laten aan spellingsdeskundigen. Zodat we niet ineens per ongeluk met de zegswijze 'Scheiden doet leiden' in onze maag zitten.
 • ekemper -
  Als het iemand anders dan Maurice de Hond zou zijn geweest, zou de Volkskrant geen aandacht aan deze oprisping hebben besteed. Wat weet deze opiniepeiler in godsnaam van onderrichten, het kinderbrein op termijn, het begrip dat je krijgt van taal door de spelling enz. Hij 'vint' iets, en anderen vinden iets anders. Moet vinden dan 'vinten' worden? Of blijft het vinden, en begrijpt het 'vintende' kind niets van de koppeling? Weg met Moories!
 • lezerfrits -
  Prima stukje. Ook mee eens. Maar wel goed blijven redeneren, Aleid. Maurice zei niet dat iedereen maar volgens z'n eigen uitspraak moet spellen maar dat we met z'n allen misschien iets eenvoudiger kunnen spellen. Volgens voor iedereen geldende regels natuurlijk. Zoiets kan best voorzichtig hier en daar in de schrijfwijze ingevoerd worden. Is roch geen ophef over nodig en al helemaal niet over de persoon spelen van uk De Hond.
 • elsje dijkstra -
  Zelf heb ik nog leren schrijven met een kroontjespen. Wat een ellende! Later kwam de balpen (ballpoint). Wat een opluchting! Nu is er de Stabilo Smartball 2.0. Eindelijk! Voeg daarbij de vele educatieve software om te leren schrijven en de wereld is bijna perfect te noemen. Maar de Hond had het over spelling. Ik ben voor. Het is de hoogste tijd dat ook de spelling wordt gedemocratiseerd.
 • erikrugzak -
  Ik ben het eens met de Hond. Het wordt tijd voor een grootschalige versimpeling. Spelling is met afstand het minst interessante wat je leert op school. Er gaat erg veel tijd mee verloren die je veel beter zou kunnen besteden. Leer kinderen in die tijd liever ondernemen, apps onrwikkelen, sterrekunde, musiceren, toneelspelen of geef lessen over omgaan met geld og gelukskunde. Levert allemaal veel meer op voor de ontwikkeling van de kinderen dan die uren onzinnigingewikkelde spellling aanleren.
 • Pien Kleij -
  En als kleine De Hond straks naar het vervolgonderwijs gaat en Frans, Duits, Engels, misschien nog Spaans en Chinees moet gaan leren, wordt het echt moeilijk voor haar. Of gaat De Hond dan ook campagne voeren in die landen waar deze talen de moedertaal is? Laat haar nu lekker lezen, bladeren in mooie jeugdboeken voor haar leeftijd en leer haar hoe zij kan schrijven met pen of potlood.