Smaakpapillen komen niets tekort in de 'Tuin der Lusten' van de Tuinkamer

Mac eet uit in Schuinesloot

Recensent Mac van Dinther eet bij De Tuinkamer in Schuinesloot.

Wat doen we in Schuinesloot?

De Tuinkamer

Rondweg 1a
7777 SM Schuinesloot

tuinkamer-priona.nl

We gaan de tuin in. In Schuinesloot, op de grens tussen Drenthe en Overijssel, liggen de Prionatuinen, onder hoveniers wereldberoemd als een exponent van de Dutch Wave: tuinieren in samenspel met de natuur, zonder chemie. Absoluut de moeite waard, kijk vooral op prionagardens.blogspot.nl. Maar onze aandacht gaat uit naar het restaurant dat er in de zomermaanden is gevestigd: de Tuinkamer. Daar kookt Alwin Leemhuis van restaurant de Kamer in Slagharen waar we vorig jaar september al een keer heerlijk hebben gegeten.

Ik weet het nog: sterreneten in een dorpsbrasserie.

Precies. Maar in de zomermaanden verkast Leemhuis naar de Prionatuinen waar speciaal voor hem een kas is neergezet met een keuken erin. Wat decor betreft kan het bijna niet beter. Binnenwandelen over een plankier door de bossen, aperitief op het terras naast de watertuin, dineren onder een stokoude eik met uitzicht op de rots- en papavertuin.

Klinkt fantastisch. Hoe is het eten?

Het menu

- King crab met bloemkool
- tartaar van melkkoe, ingelegde venkel en shots van pastinaak
- aspergesoep met kwark en vlierbloesem
- rode poon met mousseline van aardappel, eidooier en coulis van raapsteel
- lamsnek met tuinbonen
- paprika met mousse van magnolia en aardbei

Wij eten een menu van zes gangen - te veel om allemaal te behandelen - waarin het plantaardige, al dan niet uit eigen tuin, de hoofdrol speelt. Met wat ons betreft als een van de hoogtepunten een bedrieglijk simpel aspergesoepje met schuim van vlier en kwark waarin het aardse zoet van asperge geweldig samengaat met het luchtig zoete van de bloesem, terwijl het zuurtje van de kwark ervoor zorgt dat het gerecht toch fris blijft.

King crab met bloemkoolcrème en kokos ziet eruit als een zomerboeket met - vers geplukte - gele blaadjes van daglelie en aster. De romige krab zelf blijft maar net overeind in een ingewikkelde combinatie met ook nog in zuur ingelegde shiitakes, citroengras en poeder van Amsterdamse ui. Bij een gerecht van romige mousseline van nieuwe aardappel met een tot zalf gekookte eidooier en hardgroene, friszure saus van gepureerde raapsteel kan het streepje rode poon zelfs helemaal gemist worden.

De zacht gegaarde lamsnek van het hoofdgerecht is opgemaakt met eetbare blaadjes van de tuinboon, als een bloem die op ontluiken staat. Smeuïge aubergine en crème van gefermenteerde knoflook ondersteunen de rijke smaak van het vlees, zoetzure artisjok zorgt voor tegenwicht. De lamsjus met bitterzoete salie en harsige rozemarijn is geweldig.

Dat klinkt gevaarlijk lekker.

De Cijfers

Kosten: 6-gangenmenu €79
Eten 8,5
Bediening 8
Entourage 9
Prijs-kwaliteit 8

En dan moet een ander hoogtepunt nog komen: een dessert van gepofte paprika gevuld met crème van magnolia en aardbei, bespikkeld met gebrande chocolade. Het hartig zoete van de paprika, aangezet met een snufje zout, het bedwelmend zware, bijna medicinale parfum van de magnolia, op een ondoorgrondelijke manier aan elkaar verbonden door de gebrande chocolade: het is prachtig.

Geldt dat ook voor de bediening?

Het gaat er ontspannen en losjes aan toe in de Tuinkamer. We komen niets tekort.

Klinkt alsof wij nodig eens de tuin in moeten.

Bij de koffie zitten we eigenlijk te vol om nog bonbons op te kunnen. We krijgen ze toch. Chocolade met Japanse duizendknoop, Turks fruit van mispel, madeleine met magnolia: we hadden ze niet willen missen. Van tuinarchitectuur hebben we de ballen verstand, maar als de Dutch Wave dit losmaakt in een kok dan moet het wel oké zijn.