Sheila Sitalsing: mooie diploma's en hoop, maar geen baan

Column Sheila Sitalsing

Ons was weer eens niets gevraagd, dus het was met enige aarzeling dat ik Integratie in Zicht? opensloeg, een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar ons, de mensen die ze vroeger allochtonen noemden. Een vraagteken in de titel, dat is een veeg teken. Met een vraagteken in de kop werp je als auteur bij aanvang al de handdoek in de ring: mensen, ik weet het eigenlijk ook niet.

Het rapport begon best goed. Het gaat beter op school, almaar beter. Stijgende CITO-scores, hogere vervolgopleidingen, meer in lijn met de schoolprestaties van blanke, autochtone kinderen met vergelijkbare sociaal-economische achtergronden. Het onderwijs aan kinderen uit migrantengroepen levert misschien inmiddels hetzelfde 'rendement' op als dat aan autochtone kinderen uit dezelfde sociaal-economische milieus, concludeert het SCP voorzichtig. Met dank aan al die fantastische juffen en meesters die zich het schompes werken om onze kinderen kennis en beschaving bij te brengen en daar schandalig weinig geld en waardering voor krijgen, voeg ik daar graag aan toe.

Geen stage, geen uitnodiging om eens te komen praten, geen kans

Toen volgde de anticlimax waarvan je wist dat hij zou komen: er volgt geen baan. Daar sta je dan met je mooie diploma's en je hoogrenderende onderwijs en je nette pumps en je stinkende best en je hoop. Geen stage, geen uitnodiging om eens te komen praten, geen kans. En als er al een baan is, is het een flexbaan: 37 procent van de niet-Westerse migranten met werk heeft geen vast contract, versus 24 procent van de autochtone Nederlanders.

Ik ken iemand die dan zonnig zegt dat 'ze' zich 'gewoon' moeten 'invechten', maar dat getuigt misschien van een iets te eenvoudige kijk op integratie op de arbeidsmarkt. Afkomstig van iemand die zelf is opgegroeid in de belommerde straten van Duttendel, een enclave in het land die met onzichtbare draden verbonden is met vergelijkbare enclaves in het land, reservaten waar je op het lyceum al de juiste woorden leert spreken en de juiste mensen leert kennen met de juiste kruiwagens.

Veel streepjes-Nederlanders dromen van weggaan, wegens 'toegenomen onbehagen over het leven in Nederland

Het SCP gebruikt zonder aarzeling het d-woord in relatie tot de arbeidsmarktkansen van niet-blanke Nederlanders, ingebed in wetenschappelijk verantwoorde voetnoten: 'Discriminatie, waarvan onderzoek heeft uitgewezen dat ze nadelig uitwerkt op de kansen van leden van migrantengroepen in Nederland (Andriessen et al. 2012, 2015; Blommaert en Coenders 2014).'

Thuis hadden we Blommaert, Coenders en Andriessen et al. niet nodig om dit te weten, maar het kan niet vaak genoeg worden opgeschreven, ook voor werkgevers die nog steeds geen idéé hebben hoe zij kunnen bijdragen aan maatschappelijke cohesie. Simpel: begin met leuke streepjes-Nederlanders aan te nemen. Het zijn net mensen, heus.

Veel streepjes-Nederlanders dromen ondertussen van weggaan, wegens 'toegenomen onbehagen over het leven in Nederland'. Moe van het gezeur.

Het SCP zou het SCP niet zijn als het de nuance niet opzocht. Het percentage autochtonen dat vindt dat hier te veel 'buitenlanders' wonen, is het afgelopen decennium gestaag gedaald, schrijven de onderzoekers. Liefst 70 procent vindt dat het goed is dat een samenleving bestaat uit verschillende culturen. Het SCP: 'Hoewel het maatschappelijk debat soms anders doet vermoeden, worden houdingen ten opzichte van migranten niet negatiever.'

Negeer, kortom, het geschreeuw dat voor 'maatschappelijk debat' doorgaat. En blijf.

Reacties (27)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • frank§vrij -
  @komeinie. Wat C;J.Berg zegt klopt niet. Zo is de (de? er zijn veel soorten van) islam niet mislukt, ze is juist in opkomst (niet paniekerig over doen). Dan kan ik gaan zeggen dat het christelijk geloof faalt, omdat...vd Woude maakt daar terecht opmerkingen over. Verder lijkt mij islam niet te integreren naar, meest seculiere, WE-begrippen. De aanhangers ervan zullen veel harder aan hun eigen (seculiere) integratie moeten werken, en daar kunnen wij ze bij helpen.
 • Komeinie -
  @ir. Hans R. van der Woude, u heeft er blijkbaar nogal moeite mee dat @C.J. Berg een probleem benoemt, welke u angstvallig onder de PvdA mat veegt! Het opplakken van etiketten werd tot voor kort geleden nog volop door u en uw partij gedaan, maar geleidelijk aan begint men de frictie wel te zien welke Berg hier onverbloemd weergeeft! Naast een integratie van mensen zou er ook een integratie van de islam naar de West Europese begrippen moeten zijn, het ontbreken hiervan bevestigt @C.J. Berg!
 • ir. Hans R. van der Woude -
  C.J.Berg, de Islam is zeker een complicerende factor, maar waarom plakt u op veel van hen het etiket "mislukt exemplaar"? Zo neemt u niet alleen op een gevaarlijke manier afstand van moslims, maar ook van andere mensen, met wie u een beschaving heeft hoog te houden. Mensen zijn geen "exemplaren" en zeker geen "mislukte exemplaren".
 • C.J. Berg -
  Tja Sheila, Wellicht is de integratie mislukt door-, en omdat de islam is mislukt. Dan blijf je zitten met veel menselijke exemplaren welke qua invulling mislukt zijn.
 • Smulmiek -
  Mooi, dank. De laatste zin wordt wat mij betreft een gevleugeld woord.
 • BasV -
  Ik zou wel eens een studie willen zien naar hoe autochtonen en allochtonen studeren. Niet alleen het diploma telt. Maar ook je sociale contacten. Je activiteiten tijdens je studie, etc. Ik lees regelmatig dat met name moslima's van universiteit naar huis reizen en niet de kans nemen/of krijgen om meer te doen dan alleen de verplichte lesstof. Werkgevers kijken juist naar activiteiten en netwerken buiten lestijd. Dat diploma geloven ze wel.
 • Jan H. -
  Werkgevers bestaan niet, mensen worden aangenomen door mensen. Bij heel veel menselijke activiteiten speelt gevoel een veel grotere rol dan we vaak denken. Dat geldt ook voor het aannemen van medewerkers. Vertrouwen, of het klikt, het veilig voelt of je denkt dat je op een lijn zit daar gaat het om. Daarbij speelt de culturele achtergrond een belangrijke rol, vaak zonder dat je je ervan bewust bent.
 • |||=||| -
  1/ Misschien mis ik iets maar volgens mij wordt er in dit onderzoek alleen gekeken naar onderwijsniveau en niet naar studierichting. Er wordt ook niet gecorrigeerd voor mogelijke verschillen in gemiddelde karaktereigenschappen van groepen, die al dan niet samenhangen met de culturele achtergrond. 2/ Baankansen worden vaak nog meer bepaald door studierichting dan het onderwijsniveau. Een net afgestuurde tandarts heeft meteen werk. Ik zeg niet dat de conclusie van dit onderzoek niet klopt maar dat het onderzoek, tenzij ik iets mis, op deze twee punten tekort schiet.
 • frank§vrij -
  @carolus magnus. 'cultuurverschil, onzekerheid over intenties'. Dat het op de arbeidsmarkt niet vlot voor de 'diversionisten' zal wel daaraan liggen. Als je leest over het 'met de rug naar de samenleving staan', en het lastig vallen van vrouwen en homo's, dan zullen die diversionisten nog het één en ander moeten doen, om vertrouwen terug te winnen. Wantrouwen heb je sneller en makkelijker dan vertrouwen.
 • Spartuijn -
  Er zijn gewoon te weinig banen voor iedereen...Allochtonen denken dan gelijk aan discriminatie...Diploma inflatie helpt ook allochtonen niet aan werk...