Sheila over ons eigen nationale sleepnet en de kracht van het referendum
© de Volkskrant

Sheila over ons eigen nationale sleepnet en de kracht van het referendum

Na het referendum-nee zal spoedig een nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten volgen. Sheila vat de verwachte ontwikkelingen samen en bespreekt de kracht van het referendum.

Terwijl gisteravond het sleepnet van Mark Zuckerberg in het Amerikaanse Congres aan een kritische inspectie werd onderworpen (niet in paniek van alles gaan intomen, waarschuwde de Facebookmagnaat listig, 'anders lopen de Chinezen ons voorbij'), debatteerde de Tweede Kamer met Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken over ons eigen nationale sleepnet.

Na het referendum-nee zal dat hier en daar worden verkleind en gedicht - of niet; daar verschillen de meningen over.

Het aardige aan dit soort debatten is dat je van tevoren weet waar het zal eindigen: een minderheid probeert er tevergeefs méér uit te slepen, de minister laat weten dat het mooi is zo, de coalitiepartijen gaan serviel om de minister heen staan, Kees Verhoeven van D66 moet andermaal uitleggen waarom hij tussen oppositie en coalitie van mening is veranderd, er wordt wat vruchteloos gehakketakt over de ingangsdatum van de aanpassingen, de oppositie gaat met de moed der wanhoop porren in een kritisch rapport over de AIVD dat de minister pas een paar dagen ná het referendum openbaar maakte (expres?