Een vrouw bekijkt vacatures in het raam van Randstad Uitzendbureau.
Een vrouw bekijkt vacatures in het raam van Randstad Uitzendbureau. © ANP

Reken af met ongelijke beloning van vrouwen

Op 1 maart 1980 trad de wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen in werking. Maar op 1 maart 2016 verdienen vrouwen voor hetzelfde werk nog steeds 17 procent minder dan mannen. Waarom pikken we dit nog steeds?

Verandering begint met het transparant maken van de problemen. De eerste stap is volstrekte openheid over de salariskloof. De ondernemingsraad moet het recht krijgen ieder jaar de gegevens over onderbetaling van vrouwen op te vragen. Bedrijven moeten vervolgens actief beleid maken om de beloningsverschillen terug te dringen en de ondernemingsraad moet dat beleid goedkeuren. Deze gegevens worden gepubliceerd in het jaarverslag. Zo zetten we de achterstelling van vrouwen vol in de spotlights.

Geen onderneming wil te boek staan als een bedrijf dat het achterlijke fenomeen van onderbetaling van vrouwen in stand houdt

De namen van bedrijven die vrouwen structureel blijven onderbetalen moeten we gaan publiceren. Geen onderneming wil te boek staan als een bedrijf dat het achterlijke fenomeen van onderbetaling van vrouwen in stand houdt. En bedrijven die het goed doen moeten we belonen door de minister jaarlijks een prijs te laten uitreiken aan de meest moderne werkgever van Nederland.

Pas als vrouwen weten wat hun mannelijke collega's verdienen, kunnen ze met argumenten een hoger salaris uitonderhandelen. Bedrijven kunnen ongelijkheid alleen aanpakken als ze weten hoe groot het probleem is. We moeten niet bluf maar capaciteit belonen.

In maart, de maand van de internationale vrouwendag, hoop ik mijn initiatiefwet gelijke beloning voor vrouwen in de Tweede Kamer te verdedigen. Dan kunnen we eindelijk afrekenen met de onderbetaling van vrouwen in Nederland.

Keklik Yucel is Tweede Kamerlid voor de PvdA

Reacties (10)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Memirsbrunnr -
  Daar gaan we weer met de mythe van de salaris kloof. Steeds opnieuw wordt door economen aangetoond dat er geen salaris kloof bestaad tussen mannen en vrouwen maar een inkomenskloof. Uurloon is gelijk voor mannen en vrouwen. Waar het scheefloopt is de verschillende keuzes die worden gemaakt door mannen en vrouwen. Vrouwen kiezen deeltijd, geen overuren maken, zwangerschaps verlof waarin men geen ancieniteit opbouwd, en overweldigend voor banen die slecht betalen zoals in de zorg. Het probleem is de keuzes van vrouwen. Waarom nog mannen aannemen als vrouwen zogenaamd zoveel goedkoper zijn?
 • Gerard Velthuis -
  Er is maar 1 manier hoe vrouwen evenveel gaan verdienen als mannen, en dat is DEZELFDE banen accepteren / kiezen als mannen, HETZELFDE aantal uren te werken, en net als mannen gewoon een beetje brutaal zijn wanneer het aankomt op opslag vragen. Vrouwen doen dit echter niet, vandaar het loonkloof. Heeft NIETS met discriminatie te maken. (hoe vaak moeten we dit nog horen????????) elk jaar rond internationale vrouwendag moeten we dit echter steeds maar weer aanhoren... om moe van te worden.
 • reitsma -
  De genoemde 17% kan heel goed de loonkloof zijn, d.w.z. het verschil tussen het gemiddelde uurloon van mannen en vrouwen. Omdat er meer mannen dan vrouwen in hogere functies zijn is dit niet hetzelfde als het beloningsverschil binnen vergelijkbare functies. Dit is veel kleiner (slechts enkele %) maar nog steeds in het nadeel van vrouwen.
 • NuvosOrdoSeclorum -
  Het had fijn geweest als ze op zijn minst de bron aangaf van haar cijfers. Als werkgevers er mee weg zouden kunnen komen om vrouwen voor hetzelfde werk 17% minder te betalen waarom huren werkgevers dan niet massaal meer vrouwen dan mannen in? Tevens is het volgens de wet illegaal om vrouwen voor hetzelfde werk minder te betalen...waar zijn de rechtzaken? Als dit daadwerkelijk het geval is dan zou ik hopen dat deze werkgevers voor het gerecht gesleept zouden worden.
 • Matthew Clawsome -
  Flauwekul. Als vrouwen minder zouden verdienen voor echt hetzelfde werk, dan zouden werkgevers enkel vrouwen in dienst nemen.
 • Frank Vermeulen -
  Het is helemaal geen issue meer. Jonge vrouwen verdienen, indien ze niet voor de standaard rollen kiezen als moeder, evenveel als mannen of zelfs meer. Ze verdienen over het algemeen minder omdat ze vaker part-time werken en vaker er een tijd uit zijn geweest. In tegenstelling tot mannen. Het namen en shamen van bedrijf is belachelijk en een slecht idee. Zeker omdat het probleem er niet meer is.
 • P Koekkoek -
  Het onderbetalen van vrouwen is niet alleen aan bedrijven voorbehouden. Ook in de zorg is dit het geval: in bijvoorbeeld de eerste lijn, waar veel vrouwen werkzaam zijn, denk aan logopedisten, diëtisten, huidtherapeuten e.a. worden deze groepen in de onderhandelingen met de zorgverzekeraars niet 100% serieus genomen. Daarom staan de tarieven voor deze beroepen nog altijd in schril contrast met die van uitgesproken 'mannenberoepen' in de zorg! Het wordt tijd dat ook de zorgverzekeraars op dit punt aangepakt worden. Dat kan alleen door de politiek.
 • NuvosOrdoSeclorum -
  Erg triest om van een politicus weer dit zelfde nonsense verhaal te zien langs komen. Het probleem met dit soort statistieken is dat men wat alle mannen verdienen op één hoop gooien en wat alle vrouwen op één hoop gooien en dan een gemiddelde nemen en zeggen: "Zie je vrouwen verdienen minder.". Men houdt geen rekening met het feit dat vrouwen meer part time werken, dan mannen meer overwerken, en dat vrouwen door hun eigen levenskeuzes in vakken terecht komen waar je nou eenmaal minder verdient. Teven waarom zouden werkgevers überhaubt nog mannen inhuren als ze vrouwen minder hoeven te betalen?
 • A Noniem -
  Waar is die 17% vandaan gehaald? Bij dit soort getallen is een bronvermelding wel zo handig!
 • Rob80 -
  Ik snapte op de middelbare school hoe het kon dat vrouwen minder verdienen dan mannen. Nu zijn we een generatie verder en het is nog altijd een issue. Hoe kan het toch dat de politiek dit nog altijd niet heeft opgelost?!