PVV organisatorisch net zo dun als programma

Commentaar

Wilders' premierambitie staat haaks op zijn onvermogen van de PVV een professionele partij te maken.

PVV-leider Geert Wilders roept al maanden dat hij premier van Nederland wil worden - en wel om 'schoon schip' te maken. Wat hij met dat laatste precies beoogt, moeten we opmaken uit het verkiezingsprogramma van de PVV, Nederland weer van ons!

Dat programma beslaat niet meer dan één A-viertje. Het belangrijkste en meest uitgewerkte punt is de 'de-islamisering van Nederland': nul asielzoekers toelaten, geen migranten binnenlaten uit islamitische landen, preventief opsluiten van radicale moslims, alle moskeeën en islamitische scholen dicht en een verbod op de Koran.

Dat maakt de vraag relevant of Geert Wilders daadwerkelijk ambieert om de volgende regering van Nederland te gaan leiden

Lees ook:

Volkskrant-verslaggever Robert Giebels over de vele 'dubbelfuncties' van PVV'ers.

Het is een programma dat de vorming van een coalitieregering met de PVV heel moeilijk maakt, alleen al omdat het in strijd is met diverse artikelen in onze Grondwet.

Maar het feit dat de PVV al maanden stijf aan kop staat in de peilingen, maakt in principe een premierschap van Wilders denkbaar. Want de partij die de verkiezingen wint, neemt traditiegetrouw het voortouw in de onderhandelingen over het te formeren kabinet.

Dat maakt de vraag relevant of Geert Wilders daadwerkelijk ambieert om de volgende regering van Nederland te gaan leiden. Op zichzelf is het volkomen legitiem om te volharden in de rol van protestpartij die zich tot taak stelt stem te geven aan de onvrede van kiezers over - bijvoorbeeld - migratie, asiel en integratie.

Het ontbreekt Wilders nog altijd aan medestanders met bestuurlijke kwaliteiten

Uit onderzoek blijkt dat de meeste PVV-kiezers hun stem inderdaad zien als protest tegen de 'gevestigde orde' en helemaal niet verwachten dat de PVV een organisatie opbouwt die zich richt op deelname aan het landsbestuur.

De lijst met PVV-kandidaten voor de Tweede Kamer die Wilders vorige week presenteerde, duidt erop dat de PVV in organisatorisch opzicht net zo dun is als qua programma. Om de lijst vol te krijgen moest niet alleen geput worden uit regionale volksvertegenwoordigers, maar ook uit op twee na alle senatoren van de PVV. Het ontbreekt Wilders nog altijd aan medestanders met bestuurlijke kwaliteiten.

De nu al tien jaar durende onwil van het eenmansorkest-Wilders om de PVV om te bouwen tot een professionele politieke organisatie, maakt zijn ambitie om leiding te geven aan Nederland ongeloofwaardig.

Reacties (26)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Peter.kriens -
  @spartuijn (en all andere soortgelijke blinden): Helemaal gelijk. Als ik op straat liep zie ik al die zielige henk en ingridjes met oude kleren hongerig rondlopen, lijdend door de schandalige elite ... Hou toch is even op, wat een onzin. Die gevestigde politiek waarop je zo afgeeft heeft meer voor Nederland en zijn dan Wilders ooit zal kunnen doen. We zijn één van de rijkste landen ter wereld met inwoners die zichzelf bijna zonder uitzondering een acht geven voor hun eigen situatie. Bah.
 • Paul Hoekveld -
  @ Wim Fransdonk "Voor hun vormen de 'nette' Rutte, van der Steur, Dijkhoff, Blok, van Rijn, Klijnsma, en nog wat van die 'staatslieden', kennelijk het summum van sociaal en wijs bestuur. " Als je Wilders een fascist vindt wil nog niet zeggen dat je niet gelijktijdig het afbraakbeleid voor vele (de burger) en het opbouwend en faciliterend beleid voor weinige (grootkapitaal) fatsoenlijk vindt. Sterker, Wilders is dezelfde neo liberaal als Rutte. Heeft niets op met de arbeider. Het verschil is dat Wilders naast rechts ook nog openlijk racistisch is en geen oplossingen buiten haat aandraagt.
 • Paul Hoekveld -
  Geert wilde natuurlijk geen inspraak in zijn eenmanspartei want 1: hij duldt geen inmenging en democratie en hij had dat LPF drama natuurlijk op zijn netvlies staan die kibbelend ten onder ging. Maar je hoeft niet geloofwaardig te zijn of veel capaciteit te hebben om de BV Nederland te leiden. Zie de afgelopen kabinetten. Waar je wel heel goed in moet zijn is het Grootkapitaal bedienen, de sociale voorzieningen afbreken, anti buitenlander / vluchtelingen retoriek bezigen en liegen (Fred Teeven, Opstelten). De meeste andere partijen willen (nog) geen fascist / racist in de regering. Gelukkig.
 • Spartuijn -
  De gevestigde politiek heeft nog nooit iets positief gedaan voor Henk en Ingrid...De PVV is dan nog de enige partij die overblijft...In het buitenland zie je dezelfde ontwikkeling zie bijvoorbeeld Trump en Le Pen....
 • Jan de Reaguurtueel -
  Of je Wilders wel of niet geloofwaardig vind is volgens mij niet zo relevant. De vraag is meer of Wilder's onwil om iets anders dan een eenmansorkest te zijn een zwak punt is voor de politieke toekomst van hem en zijn partij. En waarom dat wel of niet zo is lijkt me een veel interessantere analyse. Ondertussen speelt hij behendig de politieke thermometer en helaas, gezien zijn virtuele zeteltal lijkt het erop dat de patiënt echt koorts heeft. In die zin is Wilders ook meer een boodschapper, uiteraard van onheil.
 • wim fransdonk -
  Kennelijk denken semi-intellectuele schrijvertjes en soortgelijke politieke blinde vinken, in hun haat tegen Wilders, niet na over oorzaak en gevolg. Voor hun vormen de 'nette' Rutte, van der Steur, Dijkhoff, Blok, van Rijn, Klijnsma, en nog wat van die 'staatslieden', kennelijk het summum van sociaal en wijs bestuur. Gelukkig zijn grote delen van het electoraat intelligent genoeg om te zien wie er in dit land de problemen écht benoemt!
 • JJGulik -
  Wilders moest opereren in een klimaat waarin getracht werd zijn partij onderuit te halen door mensen die zich moreel verheven voelden hoewel juist Wilders thema's aansneed zoals de islamisering, de vluchtelingenstromen, de migratie en de vrijheid van meningsuiting die door de mensen belangrijk worden gevonden. In een vijandig klimaat is zijn partij toch vooruit gekomen en heeft hij zo waarschijnlijk de juiste koers gevolgd. Van de politici die de tekenen van deze tijd verstaan en over de nodige moed beschikken zouden er best heel wat kunnen overstappen naar de PVV. Zelf stem ik niet.
 • frank§vrij -
  @WJager. Ik denk dat als GW zijn stijl van leiding geven verandert, hij de PVV daarmee zal opblazen. Vgl het 'minder, minder', zoals dat er aan toeging, en dat hem veel gebracht heeft, eens met een gewone uitspraak 'ik wil minder criminelen.'; toch niet meer interessant dan? @WTJGM; lees eens het artikel over Zygmunt Bauman, om daarna te kijken wie er van het pad af is, en ook, waarom.
 • WTJGM -
  Wat een heerlijke foto van Geert en Vicky, je proeft de intense verbondenheid en de wil om er samen iets van te maken in dit door de volledig van het pad af geraakte neoliberale familie uitverkochte land. Ik heb Kok en Melkert nog nooit zo warm en begripvol naar elkaar zien kijken. Wel naar hun toekomst met banen van vier ton, dat dan weer wel...
 • Tenred -
  Liever geen organisatie dan een organisatie die als doel heeft alles wat sociaal is af te breken.