PVV heeft lak aan de rechten van vrouwen

Boerkinidebat

Dat Wilders zich met zijn pleidooi voor een boerkiniverbod wil profileren als voorvechter van vrouwenrechten wordt volslagen ongeloofwaardig als men kijkt naar zijn stemgedrag in de Tweede Kamer.

Boerkiniverbod. Nu al hét woord van 2016. Laat ik duidelijk zijn: het lichaam van de vrouw is háár tempel. Als zij bewust kiest voor het bedekken van haar lichaam op een strand, dan is dat haar eigen keuze en die dient gerespecteerd te worden. Net als de onafhankelijke keuze om haar lichaam binnen de grenzen van de zedelijkheid (dat wil zeggen: geen schennispleging) wél te tonen. Wetten die de vrouw dwingen om haar lichaam te verbergen dan wel te tonen schenden haar mensenrechten. Het is dus niets anders dan hypocriete institutionalisering van seksisme met als schandalig excuus vermeend seksisme te bestrijden. Hoewel de Franse Raad van State dit ook inzag, blijven de Franse premier en burgemeesters helaas nog voor een verbod.

De boerkini is de ultieme uiting van emancipatie, participatie en, in de taal van de gevestigde politiek, integratie. De moslima die een boerkini draagt doet dat omdat zij niet langer aan de zijlijn wil toekijken hoe man en kroost deelnemen aan het openbare leven. 'We just want to swim, that's all', aldus de Australische ontwerpster.

De boerkini is de ultieme uiting van emancipatie, participatie en, in de taal van de gevestigde politiek, integratie

Geen 'hoeder van de vrouw'

Ik heb het gevoel dat het de luidste schreeuwers over de boerkini helemaal niet om de vrouw te doen is

Toch dient hij volgens Wilders verboden te worden. Maar de wetsuit niet? Gaan we nonnen ook verbieden te pootjebaden op het strand? En waarom wordt het bedekken van het vrouwelijk lichaam als seksistisch betiteld, maar wordt de druk op vrouwen om aan schoonheidsidealen te voldoen en lichaamsvormen te tonen ongemoeid gelaten? Ik heb het gevoel dat het de luidste schreeuwers over de boerkini helemaal niet om de vrouw te doen is.

Wilders wierp zich eerder al op als 'hoeder van de vrouw'. Hij deelde na de gebeurtenissen in Keulen 'verzetsspray' uit. Zijn verzet was op de islam gericht en had met oprechte zorgen of vrouwenrechten niets te maken. Vorige week noemde Wilders de boerkini 'een teken van platte vrouwenonderdrukking' en stelde hij 'zo gaan wij in dit land niet met elkaar om'. Persoonlijk heb ik geen moeite om met iemand om te gaan die een boerkini draagt. En ik heb liever niet dat de heer Wilders voor mij gaat bepalen dat ik dat wel moet hebben.

Momenten van maatschappelijke ophef en beroering over een verbod van een kledingstuk in een stad in een laïcistisch land worden door Wilders aangegrepen om zich te profileren als voorvechter van vrouwenrechten. Deze stellingname wordt echter volslagen ongeloofwaardig als men kijkt naar zijn stemgedrag in de Kamer.

Vrijheid niet voor iedereen

Je zou verwachten dat de bestrijding van huiselijk geweld op steun zou kunnen rekenen van de PVV

Een van de meest onmenselijke praktijken waarmee vrouwen in onze wereld te maken krijgen is vrouwenbesnijdenis: volgens expertisecentrum Pharos lopen jaarlijks wereldwijd 3 miljoen meisjes en in Nederland circa 40 à 50 meisjes het risico besneden te worden. Verbazingwekkend genoeg stemde de PVV toch tegen een motie van D66-Kamerlid Sjoerdsma om vrouwenbesnijdenis te bestrijden. Weer is de vrijheid die deze partij predikt niet voor iedereen.

Een andere schrijnende praktijk is die van huiselijk geweld. Uit het Landelijk Prevalentieonderzoek Huiselijk Geweld bleek dat 11 procent van de vrouwen in de afgelopen vijf jaar hiervan slachtoffer was. Vertegenwoordigers van de PVV uitten zich regelmatig over vrouwen in Oost-Europese en islamitische landen. Je zou dus verwachten dat de bestrijding van huiselijk geweld op steun zou kunnen rekenen van de PVV. Toch stemden zij tegen het verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen. Oost-Europese en islamitische landen waren daartoe wél bereid.

Een andere onrechtvaardigheid waarmee vrouwen helaas van doen hebben is seksediscriminatie. Ingesleten vooroordelen en financiële benadeling zorgen ervoor dat het vrouwen structureel onmogelijk wordt gemaakt om financieel zelfstandig te zijn en carrière te maken. Desalniettemin stemde de PVV tegen een motie van PvdA-Kamerlid Yücel over de voortgang van het bereiken van het wettelijk streefcijfer van (slechts) 30 procent vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Het paaien van de top van multinationals is voor de PVV blijkbaar belangrijker dan emanciperen.

Niet mensenrechten, maar xenofobie

De PVV wil louter op xenofobische gronden electoraal profiteren over de rug van vrouwen

Als ik alleen al het bovenstaande bij elkaar optel, dan kan de som niet anders zijn dan dat de ophef van de PVV over de boerkini niets te maken heeft met de mensenrechten van de vrouw, maar dat het vooral van doen heeft met xenofobie. Want als de PVV écht had gegeven om emancipatie van (in dit geval) moslimvrouwen, dan had de partij op haar A4'tje wel gepleit voor een daadkrachtige aanpak van arbeidsmarktdiscriminatie in ons land. Dan zou de partij het met mij eens zijn dat deze bestraft dient te worden en niet het dragen van welk kledingstuk dan ook onder het valse voorwendsel van emancipatie.

Financiële zelfstandigheid en maatschappelijke participatie zijn immers nog altijd hét gereedschap waarmee vrouwen als onafhankelijke en zelfbewuste personen waardevolle bijdragen kunnen leveren aan onze samenleving. Elke vrouw die dat wil, heeft dat recht. En elke man die daaraan voorbijgaat doet zichzelf te kort.

Dit streven is niet aan de PVV besteed, want de PVV wil louter op xenofobische gronden electoraal profiteren over de rug van vrouwen. Dat sta ik niet toe.

Sylvana Simons is kandidaat Tweede Kamerlid voor DENK.

Volg en lees meer over:

Reacties (112)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • koolhydraten. -
  Helemaal een met Sylvana. Racisme en discriminatie moeten bestreden worden. Na Zwarte Piet moeten we ons richten op het begrip 'zwarte school', een racistiese titel die iédereen zo maar gebruikt, zelfs zwarten. Want niet de zwarte huidskleur, maar identitair-religieuze dwangmatigheden in de thuissituatie bemoeilijken het leren en veroorzaken problemen. Omdat de omringende Haram gastcultuur die, bijvoorbeeld, iets ergs als Darwin onderwijst, als vijandig ervaren wordt. Dat schiet niet op. Zoals de Frans-Algerijnse Malika Sorel in `Le Puzzle de l'intégration¿ beschreef. Nog veel te doen dus
 • raoullll -
  Waarom over de PVV schrijven waar de PvdA jaren en jarenlang verstek heeft laten gaan.
 • Komeinie -
  @Heraclitus, het is maar wat u onder tempel verstaat en meneer Jezus heeft voor haar blijkbaar ook afgedaan, Mohammed is een stukje rebelser!
 • Amazigh Warzazat -
  Even ver weg van PVV en Nice en zo...maar gewoon even denken wat de priesters van de Islam zelf van de Boerkini vinden?...De Boerkini gaat tegen alles in wat Islam is en bedoelt heeft met de Hijab. De gedachte al van wiebelende vrouwelijke rondingen in natte klevende zijde stoffen op zijn Bollywoods daar wordt iedere Sheikh hysterisch van. Maar als treitermiddel en een subtiele vorm van terrorisme zou je wel een IS ideoloog vinden die die spoken en ninjas een geweldige idee zou vinden.
 • Amazigh Warzazat -
  De Boerkini heeft niets met de Islam te maken. Het is een uitvinding van de blanke Europeese mens om in Australie te kunnen overleven. Er is geen Imam die goed bij zijn hoofd is die de Boerkini goedkeurt want die gaat tegen alles in wat een islamitische hijab/habijt voor bedoelt is. In Nice slingeren ze nog met bonnen in Wahran, Alexandrie, Jeddah of Karachi slingeren met stenen!
 • Salvador Brachel -
  Dat vrouwen graag een boerkini willen dragen, mogen ze echt helemaal zelf weten. Ik had begrepen dat dit kledingstuk (een zwempak met muts) niet eens is bedacht met een religie in het achterhoofd. Dat mensen vanuit de verschillende religies dit soort zwem kleding willen dragen, om er zo beter bij te worden betrokken, kan ik alleen maar toejuichen.
 • Komeinie -
  @sailor 4241, door wie wordt er gesproken over het aanpassen van de nieuwkomers? dat gebeurt namelijk door de bevolking die hiermee in aanraking komt, maar onze overheid kiest tot op heden voor de gemakkelijke weg! Al geruime tijd vertegenwoordigen ze de bevolking niet meer en zijn met andere belangen bezig, bijvoorbeeld het vervangen van Pinksteren voor het Suikerfeest. Dan vinden ze het vreemd dat er een voedingsbodem is ontstaan voor een politieke partij die juist wel hetgeen oppakt wat zij nalaten te doen! Het is dan ook niet vreemd dat deze partij momenteel virtueel de grootste is!
 • Komeinie -
  @WTJGM, het is te hopen dat de bevolking zich ditmaal niet zo dom gaat gedragen door niet te gaan stemmen, of anderzijds zich weer laat meeslepen door het gespannen web als netwerk van leugens. Het wordt er momenteel nog niet echt transparanter op, zelfs niet met boerkini's van doorzichtig plastic als alternatief!
 • Heraclitus -
  Ik zou de tempel van mevrouw Simons nooit willen betreden. Daar wemelt het van de geldwisselaars, helaas door meneer Jezus niet afdoende geëlimineerd.
 • WTJGM -
  Dacht ik dat we het domste aan VK-vlugschriften inmiddels wel achter de rug hadden, blijkt de overtreffende trap nog even aangeleverd door de standaard labiel overkomende, onsamenhangend pratende, onmiskenbaar ras- en religiebewust ogende Simons, de valse nicht van Sinterklaas. Vooruit maar, ik zal het haar nog 1 keer verhelderen. De bourkini, beste SS (als opportunistisch vertegenwoordiger van het islamfascisme), is een ideologisch statement, waar weldenkend polderland in een ontkerkelijkte cultuur niets met deze primitieve symbolen van achterstelling en onderdrukking te maken wil hebben.