Nepparlement.
Nepparlement. © .

Politiek wordt steeds meer de kunst van het framen

Ariejan Korteweg in Den Haag

Hoe de politiek ons bij de oren wil grijpen

'In de acht jaar dat ik nu in de Kamer zit, is het werk gekanteld van oplossingsgerichtheid naar beeldvorming. Er wordt maar wat geroepen.' Dat hoorde ik een Kamerlid de afgelopen week zeggen.

Je hoort die verzuchting vaker in Den Haag. Telkens als het gezegd wordt schrik je even. Het zegt iets over de macht van het legertje beeldvormers dat actief is rond het Binnenhof. Ze grijpen je hoofd bij de oren en richten je blik. Als je eenmaal hebt scherpgesteld, gaan ze je vertellen wat je ziet en hoe je daarover moet denken.

Volg en lees meer over:

Reacties (2)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
  • GCM -
    Een sterk staaltje framing is in 2010 geleverd door de toenmalige minister Donner. Hij betitelde de nieuwe bestuursvorm van Bonaire, St. Eustatius en Saba als "bijzondere gemeente". Alhoewel het absoluut geen gemeenten zijn. Maar openbare lichamen binnen een Rijksdienst. Waar Den Haag de dienst uitmaakt en niet de eilandsraad. Maar het gebrek aan democratie moest liefst verhuld worden; vandaar de gekozen benaming. Die suggereert een wel democratische bestuursvorm. En alle media zijn er tot nu toe blind ingetrapt. En snappen niet dat de bewoners niets te zeggen hebben omdat GEEN gemeenten zijn.
  • Sinistrophilio -
    De uitleg die hier wordt gegeven over het woord 'framing' is nogal dubieus. In feite is het gewoon onderdeel van communicatie techniek: hoe breng je je boodschap het beste over. Politici, die klinkklare onzin vertellen en burgers met een eenzijdige blik op de werkelijkheid en stokpaardjes zijn er altijd geweest. En nu heet dat kennelijk 'framing'.