Ook ik heb een milde vorm van misofonie

Column Emma Curvers

Sinds NOS op 3 een reportage maakte over misofonie ('Ik trek je kop van je romp als je smakt'), hebben veel mensen om mij heen alvast hun zelfdiagnose gesteld. Gesmak, geadem, geklik, het is allemaal als gluten voor hun oren. De aandoening kreeg eerder bekendheid toen Simon van Nick en Simon als patiënt uit de kast kwam in Libelle. Simon zei 'een hekel te hebben aan geluidjes' en zei er veelbetekenend bij dat Nick er alles van wist.

Misofonie is ongekend populair. GoogleTrends laat zien dat de zoekterm sinds begin dit jaar is geëxplodeerd en de nieuwe behandeling bij het AMC heeft nu al een wachtlijst van 160 geluidshaters.

Volg en lees meer over:

Reacties (4)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • H.J.M. Schijf -
  Beste ReMe, duidelijk denk je niet dat er echt (behoorlijk wat) mensen zijn die hier last van hebben. Mijn zoon heeft het in sterke mate. In een restaurant (geklik van vorken en messen) moet hij geluiddodende earphones in. Net zo in de metro, of in andere openbare gelegenheden waar veel mensen zijn. Als iemand een kauwgombel laat springen, vooral dichtbij, springt hij zowat uit zijn vel. Hij is heel blij met de huidige aandacht voor dit syndroom, dat allesbehalve aanstellerij is.
 • Desire Janssen-Luck -
  Ik daag deze dame uit om eens een dagje mee te reizen in het OV in het 'neus ophalen want snuiten is te veel moeite' seizoen. Er is een reden dat in de meeste treinen de ramen niet meer open kunnen.
 • jacobplat -
  erg boeiend hoor emma wel eens aan een leven gezocht gedacht?
 • ReMe -
  Echt een artikel voor Dag in - Dag uit. Sla ik meestal over...