Noteer maar: naar Helmond voor De Rozario

Mac eet uit in Helmond

Recensent Mac van Dinther eet in restaurant De Rozario in Helmond.

Wat zoeken we in Helmond?

De Rozario

Steenweg 8, Helmond

derozario.nl

Van krantenjongen tot miljonair of van vastgoedpatser tot president: dat kennen we nu wel. Van vuilnisman tot kok nog niet. Dat is het verhaal van Jermain de Rozario, een jonge Brabander die na een rits losvaste baantjes, waaronder die van vuilnisophaler en postsorteerder, terecht kwam in de keuken van tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen. Daar leerde hij het vak. Vorig jaar begon hij voor zichzelf.

En daarvoor moeten we naar Helmond.

Om precies te zijn naar de Steenweg, een winkelstraat in het centrum van de oude Brabantse textielstad die niet bepaald bekend staat om zijn bruisende culinaire klimaat. Daar heeft De Rozario restaurant 't Parlement overgenomen en enigszins aangepast aan zijn eigen smaak: bruine leren banken, witte lambrisering. Onder de (nep)kruisgewelven hangen vilten kokers die de harde popmuziek nauwelijks kunnen dempen.

Je bent jong en je wilt wat. Wat eten we?

Het menu

Kalfstartaar met ui
Kreeft met trassi en schuim van aardappel en mierik
Rijst met makreel en paddestoel
Lamsfilet en lamsstoof met bulghur
Aardbeien met ijs van kokosmelk

De Rozario heeft een handvol à-la-carte-gerechten. Verder ben je aangewezen op het menu. Daarvan nemen we vijf gangen.

Smaakt het?

Als amuse krijgen we een minirijsttafel - De Rozario heeft Indonesische roots - met atjar van knolselder, pandancrème met gepofte rijst en een pittige pindapuree met groente (gadogado). Het is de opmaat voor een vrolijk stemmende avond met typisch jongehondeneten: speels, avontuurlijk, origineel.

Soms nog wat onvolkomen, zoals in de kalfstartaar van het voorgerecht die iets te veel gedoe meetorst (crème van ui, compote, miso, bundelzwam). Maar de combinatie met friszuur sap van komkommer, bleekselderij en gember is een schot in de roos.

Een stukje kreeft moeten we eten in een heel shisoblad (Japanse basilicum), wat te veel van het goede is: de shiso is zo sterk dat van de smaak van de kreeft niets overblijft. Maar in het belendende kommetje met schuim van aardappel en mierik wordt de smaak van stukjes kreeft juist weer prachtig opgehaald door een snufje trassi, Indonesische garnalenpasta.

Na een heerlijk staaltje comfortfood van (met ei) fluffy geklopte witte rijst met pepesan ikan (hete makreel), gaat het hoofdgerecht ineens op de Arabische toer: sappige stukjes lamsfilet op salade van bulghur met yoghurt en granaatappel, geflankeerd door een zachte lamsstoof met dukkah, een Egyptisch specerijen-notenmengsel. In het dessert van aardbeien, kokosijs en rozensiroop komen de zoete smaken van Indonesië en Arabië samen, voorbeeldig in toom gehouden door zachtzuur klappersap.

Oef!

Wij waren er zelf ook even stil van. Wat opvalt zijn de prettige details. De citrusvinaigrette die het rijstgerecht net licht genoeg houdt, het pittig wafeltje van brikdeeg met gebrande peper bij de lamsstoof, het is allemaal precies goed getroffen.

Hoe is de bediening?

De cijfers:

Kosten 5-gangenmenu €54

Eten 8,5

Bediening 7,5

Entourage 7,5

Prijs-kwaliteit 8

Jonge obers lopen rond in zwarte polo; de sfeer is los en ontspannen. Er zitten opvallend veel jonge gasten terwijl de prijzen toch niet flauw zijn. Af en toe komt Jermain zelf aan tafel, een vlotte gozer met een kuifje in strak witte koksbuis. Wel een punt van aandacht: de wijnen. Wat er geschonken wordt, is niet geweldig.

Jermain komt er wel, zo te horen.

De Rozario is een naam om met stip in je culinaire agenda te zetten. In Helmond bloeit iets moois op.