Beeld uit de documentaire van Sunny Bergman: wit is ook een kleur
Beeld uit de documentaire van Sunny Bergman: wit is ook een kleur ©

Niet jammeren dat het allemaal zo oneerlijk was

Opinie

Je hebt een 'bad deal' gekregen van God, Allah, je ouders of het lot. Zeur niet, maak wat van jezelf.

Eens even kijken. Ik ben een 55-jarige, blanke Amsterdammer. Hoeveel kansen heb ik gehad en hoeveel heb ik er bij voorbaat gemist omdat ik ben wie ik ben?

Kansen zat natuurlijk. Zo kreeg ik na de lagere school die ik als de op- een-na-beste leerling afsloot de kans om naar een mavo te gaan. Mijn score was hoog genoeg voor het gymnasium maar dat was geen gepaste school voor een ambtenaarszoon uit de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

Alle pogingen om iets op de ladder te stijgen door sollicitaties waren bij voorbaat tot mislukken gedoemd

Ik kreeg de kans om mee te doen met de jongens uit mijn straat om kerstbomen en brommers te jatten en de lokale disco te terroriseren. Wat ik ook gedaan heb; samen met onder andere vrolijkerds als Andre Brilleman, Cor van Hout, Willem Holleeder en Simon (Sam) Klepper.

Daarna nam het aantal kansen stevig af. Ik ging bij een bank werken maar daar was ik redelijk kansloos. Te weinig aangepast, te veel een straatschoffie. Deed bijna nooit een pak aan en scheren deed ik alleen als ik er zelf zin in had. Redelijk dramatische carrière en dito leven voor een jaar of zes. Maar ik vond het niet erg dat ik, met mijn Amsterdamse accent, grote bek en groot incasseringsvermogen voor drank en drugs, door alles dat net boven modaal uit stak, met de nek werd aangekeken.

Alle pogingen om iets op de ladder te stijgen door sollicitaties waren bij voorbaat tot mislukken gedoemd. Ik had niet de juiste papieren, niet de juiste kleding, niet het juiste accent; dus niemand was bereid te kijken naar het eventueel aanwezige talent.

Nu, dertig jaar later rijd ik keurig in een Citroen waar m'n hele gezin makkelijk in past naar de wintersport

Misschien vanwege die hoge Cito-score heb ik, toen ik het helemaal met de maatschappij had gehad, toelatingsexamen gedaan voor de Universiteit, studierichting Nederlands. Dat bleek makkelijker dan gedacht en al snel zat ik met mijn brutale bek in de college banken. Waar ik al gauw bekend stond als Willem de Hun (omdat ik steevast 'hun' zei waar het 'zij' had moeten zijn) en Willem de Straathond om evidente redenen.

Nooit meer ergens een baan kunnen krijgen, (toch al wat te oud en nog steeds te onaangepast, te Amsterdams, te brutaal) en dus zzp -er geworden. Nu, dertig jaar later rijd ik keurig in een Citroen waar m'n hele gezin makkelijk in past naar de wintersport. Ik doe het leuk, mijn vrouw doet het leuk, mijn kinderen doen het leuk.

Wat ik niet doe, is jammeren over hoe oneerlijk het allemaal is geweest dat ik vanwege mijn afkomst, sociale status en accent allemaal kansen niet heb gekregen die de jongens en meisjes uit Zuid, Bussum en Aerdenhout allemaal wel kregen. Wat ik niet meer doe (sinds mijn 25e toen ik besloot er toch nog iets van te gaan maken) is om me heen wijzen en schoppen en slaan naar hen die het beter hadden en mij tegenhielden waar ze anderen voor lieten gaan.

Ik heb er gewoon wat van gemaakt. Door een beetje door te zetten wanneer het tegenzat. Door wat extra hard te lopen om in de pas te kunnen blijven met mijn meer gefortuneerde, van krachtiger netwerk voorziene medemensen en concurrenten.

Helaas ben ik wel een blanke West Europeaan. En dus heb ik zeker veel meer kansen gehad dan Izz Ad-Din Ruhulessin (O&D, 19 december) die overigens net als ik met zijn jeugdcriminele vriendjes er een een tijd lang een potje van heeft gemaakt. Net als hij, ben ik ook geweigerd bij de deur van discotheken, heb ik ook banen en kansen niet gekregen vanwege mijn afkomst. En natuurlijk ben ik vast minder vaak aangehouden, uitgescholden of slecht behandeld dan Izzy. Maar ik weiger naar de omgeving te wijzen als oorzaak voor mijn eigen onvermogen.

Discriminatie hoort net zo bij het leven als slecht weer, de loterij en voetbal

Wat Izz en heel veel achtergestelde mensen van een breed scala van huidskleuren ontkennen, is dat discriminatie net zo bij het leven hoort als slecht weer, de loterij en voetbal. Mensen discrimineren. Niet omdat ze dat ze dat nou zo graag willen, maar gewoon omdat ze dat doen. Witten discrimineren zwarten, mannen discrimineren vrouwen (en omgekeerd), katholieken discrimineren joden. Dat is verschrikkelijk en iedereen behoort z'n rottige best te doen dat zo veel mogelijk te voorkomen of als je wat dapperder bent aangelegd, te bestrijden.

Misschien ben ik wel een boze witte man, maar dat etiketje zal ik net zo behandelen als elk ander stigma dat me is opgeplakt. Ik overleef het wel. Wat je zelf volgens mij moet doen, is je er langs vechten. Tanden op elkaar en niet liggen mauwen. Je hebt een 'bad deal' gekregen van God, je ouders, Allah, de media of het lot. Het zij zo. Get used to it, suck it up en maak wat van je zelf. Of niet. Maar hou op met dat gejammer. Dat maakt je zwakker.

Willem van Oostvoorn is personal coach

Volg en lees meer over:

Reacties (45)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Rob Jentzema -
  Tegen discriminatie (let wel: het ongeoorloofd maken van WAT VOOR onderscheid dan ook) moet altijd iets gedaan worden. Afwijzing zonder motivering is wat mij betreft een voorbeeld van precies die scheidslijn waar we alert op moeten zijn. Maar het type SJW wat hier volkomen afwijzend doet t.o. van auteur JUIST op basis van zijn afkomst, hebben gewoon niet door precies hoe fout dat is. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Het 'benoemen van systemen van onderdrukking' is gewoon teken van intellectuele luiheid en een infantiele manier van denken over de wereld. Kijk eerst eens in de spiegel.
 • bnccjc10 -
  Helemaal eens met Toshiba en Jumo. Ik zou eenzelfde verhaal kunnen schrijven, maar ik zal niet zeggen dat ik het allemaal aan mezelf heb te danken. Dat ik er goed uit ben gekomen heb ik vooral te danken aan het nest waarin ik ben geboren en veel toevallige voorbijgangers die me een zetje gaven. Maar ook aan de inrichting van de samenleving met b.v. zijn in die tijd nog aanwezige mooie mogelijkheden voor tweede-kans onderwijs. Wel ego-strelend om daaraan voorbij te gaan. En: als ik zwart was geweest was ik zeker niet geslaagd net als veel arbeiderskinderen uit die tijd. Te makkelijk artikel!
 • clouise -
  Geweldig stukje! Hij heeft helemaal gelijk!
 • Robbie O -
  Vanaf de mens een beetje ontsnapte aan religie ging het heel snel vooruit. Vrijwel iedere religie verteld de gelovige onderdaan namelijk: zit er maar op, het is de wil van god,maar hierna; als je dood gaat wordt het beter. Tenminste als je je aan de regeltjes houd die wij jou opleggen. De hoge religieuzen hebben het goed en willen dus niks veranderen, de lageren slikken en wachten op een hemel. Van dit slachtoffer gedrag waren we een kleine eeuw verlost, maar is met liefde weer onze maatschappij binnen geronseld door werkgevers op zoek naar nieuwe slaven.Zeer irriterend gedrag van twee zijde.
 • Magnif -
  Ben het wel met hr Willem en en zeker met hr. Steekmug eens. Kijkend naar de sport en artiestenwereld zijn er vele gekleurde NLers die het ontzettend goed doen. Ook in de politiek, media en bedrijfsleven zijn er inmiddels veel gekleurde notabelen. Ergo mensen met capaciteiten komen er wel ongeacht huidskleur en / of nationaliteit.
 • P. Schmitz -
  Het een sluit het ander niet uit: ik denk met Van Oosthoorn dat iedereen zelf iets van zijn leven moet maken. Zitten jammeren dat door anderen of door 'iets' (zoals discriminatie) jij geen kansen krijgt, helpt niet. Ga staan voor wat je waard bent, of je nu zwart, wit, geel, paars of groen met gele stippen bent. Echter, dat neemt niet weg dat je kritisch moet zijn over structurele belemmeringen op je weg. Zoals discriminatie (dat overigens niet aan wit is voorbehouden. Ook anders-kleurigen kunnen discrimineren).
 • Piet1 -
  Het valt mij op dat nagenoeg niemand met aantoonbare bewijzen komt van discriminatie. Diverse mensen lijken discriminatie te zien als een automatisme, waarop is dat gebaseerd??
 • toshiba -
  Deze 'personal coach' schijnt niet te bevatten dat er een verschil is tussen kansen krijgen / missen in het leven of dat mensen je soms anders behandelen vanwege je gedrag of maatschappelijke herkomst. Zaken die fundamenteel anders zijn dan discriminatie. Dat gaat niet of jezelf in de maatschappij kan vechten. Discriminatie is als een onzichtbare kooi, waaruit je niet kan ontsnappen. De bad deal wordt niet veroorzaakt door god of allah maar door de maatschappij waarin je bevind. Waar PC ziende blind zijn voor de kooi die zij voor anderen creeren. Nl heeft nog veel te leren.
 • Jumo -
  Meneer van Oostvoorn is niet gediscrimineerd, hij heeft (te) laat geleerd zich te gedragen. En kennelijk heeft hij nog steeds veel bij te leren, want hij strooit hier kwistig rond met vooroordelen en veroordelingen. Ook als allochtonen perfect aangepast zijn, lopen ze tegen ongeoorloofd onderscheid aan. Discriminatie dus. Een maatschappij die dat normaal vindt, laat veel talent liggen. Een maatschappij waarbij alleen knoklust doorslaggevend is, is bovendien een onplezierige plek om te leven. Voor meneer Van Oostvoorn misschien een plek waar hij zich thuis voelt. Niet voor mij.
 • R zegers -
  izz neem ik pas serieus als hij zijn zus toelaat een Joodse vriend te krijgen