Niet alles is de schuld van de Grote Boze Autochtoon
© ANP

Niet alles is de schuld van de Grote Boze Autochtoon

In een hoekje gaan zitten dreinen dat Nederlanders gewoon stom zijn, helpt niet tegen discriminatie.

Kan er überhaupt sprake zijn van een gezonde relatie met Nederland als je niet over de juiste houding beschikt?

De afgelopen jaren erger ik mij in toenemende mate aan de veronderstelling dat allochtonen niet verantwoordelijk zijn voor het vormgeven van hun toekomst in Nederland. Alles is de schuld van de Grote Boze Autochtoon, en de tere exotische zieltjes zijn al gekrenkt wanneer een witte man een andere mening heeft dan zijzelf.

Met een uitstekend geschreven stuk in het katern Vonk van de Volkskrant beschrijft journaliste Nadia Ezzeroili haar ervaringen met Nederland en komt tot de onvermijdelijke conclusie dat er een scheiding op handen is. De relatie kenmerkt zich, aldus Ezzeroili, door vijandigheid en afkeuring van (witte?) Nederlanders.

Maar kan er überhaupt sprake zijn van een gezonde relatie met Nederland als je niet over de juiste houding beschikt?

Ezzeroili geeft bijvoorbeeld aan dat ze merkt dat haar voorkeur verschuift van 'hippe cafés waar het publiek overwegend wit en hoogopgeleid is' naar shishalounges en Marokkaanse, Turkse en Surinaamse eethuizen. Is dit werkelijk de schaal waarop wij onze positie in Nederland afmeten?

Relativeren

Het is juist de essentie van Nederlanderschap om zélf invulling te kunnen geven aan je sociaal-culturele activiteiten en identiteit

Ik hou ook niet van die pretentieuze blanke hipsternesten en voel me veel meer in mijn element in een smerige shishalounge vol met wellustige geblondeerde krullendames. Maakt dat mij minder Nederlander? Nee. Ik verkies dat. Net zoals ik er voor kies om met mijn ochtendjas en djellaba (tegelijk, ja) door Bezuidenhout rond te kuieren. Voor mij is het juist de essentie van Nederlanderschap om zélf invulling te kunnen geven aan je sociaal-culturele activiteiten en identiteit. Dat sommige mensen daar een afkeurende mening over hebben of dat vreemd vinden, kan me geen reet schelen.

Die vijandigheid van sommige witte mensen moet je gewoon relativeren. Wanneer een pauper zegt 'ga terug naar je eigen land' of 'jouw cultuur hoort hier niet thuis' zijn het nota bene overwegend allochtonen uit de hogere strata van de middenklasse die zich daar druk over maken en hiervoor soms zelfs capituleren. Ze zien dit als een bevestiging van de veronderstelling dat allochtonen en moslims niet volwaardig mogen deelnemen aan onze samenleving. Maar waarom zou de stompzinnige mening van een groep Tokkies, die economisch niets bijdragen aan ons land, ertoe doen?

De op hun teentjes getrapte allochtonen doen er beter aan om hun schouders op te halen en voor hun neus lachend een biljet van 100 euro in de fik te steken.

White approval

Allochtonen moeten niet zo geobsedeerd zijn door de goedkeuring en bevestiging van witte mensen

Allochtonen moeten niet zo geobsedeerd zijn door de goedkeuring en bevestiging van witte mensen. Deze ziekelijke drang naar white approval doet denken aan een 14-jarig pubermeisje dat welhaast in een depressie raakt na een opmerking over de puist op haar neus. Het zegt des te meer over het breed levende minderwaardigheidscomplex van allochtonen, antiracisten en salafisten voorop, om dit op te zwepen, dan over daadwerkelijk racisme en uitsluiting. Aan het eind van de dag interesseert het niemand die ertoe doet hoe jij jezelf noemt, zolang je maar business value hebt.

Is het verbazingwekkend dat allochtonen geen vertrouwen hebben in de fundamentele instituties van onze samenleving, zoals de politiek, de media en het rechtssysteem? Nee. En dat is echt niet alleen maar te wijten aan de Grote Boze Nederlander. Eerder aan het feit dat we er liever voor kiezen om te klagen op de sociale media over de erbarmelijke omstandigheden waarin sommige allochtonen leven, maar vervolgens wel met tienduizenden de straat op gaan voor de Palestijnen (alsof die Marokkanen die elkaar afknallen in Amsterdam West hén iets interesseert);

Dat we klagen over selectieve verontwaardiging maar zelf ook niet omkijken naar een aanslag in Burkina Faso of de Saoedische terreurcampagne in Jemen of de Turkse terreur tegen de Koerden;

Dat het niet uitmaakt hoe we aan ons geld komen, maar alleen maar dát we het hebben;

Dat we zeggen 'Ik kan echt niet onder een vrouw werken';

Dat we jaarlijks miljoenen euro's naar vastgoed en afgeroomde liefdadigheid in het buitenland sluizen, in plaats van onze eigen omgeving economisch te ontwikkelen;

Dat we voor allochtone opiniemakers applaudisseren zolang ze Nederlanders aanvallen, maar van hen verwachten te zwijgen over de misstanden en het onrecht in onze eigen gelederen, zoals de minderwaardige positie van moslima's.

Hypocriete houding

De voorliefde voor het 'land van herkomst' bestaat zuiver bij de wetenschap dat ze weer terug kunnen naar Nederland

Met die hypocriete houding zijn de politiek, de media en het rechtssysteem terecht jouw natuurlijke vijanden. We kunnen roepen dat allochtonen zielig zijn tot we een ons wegen. Maar voer eens hetzelfde onderzoek uit naar het vertrouwen in die instituties in bijvoorbeeld Marokko of Tunesië. Dan zul je constateren dat veel allochtonen het toch wel prettig vinden dat je in Nederland gewoon binnen een half uur een nieuw paspoort kunt aanvragen zonder daar twee flessen whisky voor mee te hoeven nemen. De voorliefde voor het 'land van herkomst' bestaat zuiver bij de wetenschap dat ze weer terug kunnen naar Nederland wanneer ze het gebrek aan sociale voorzieningen, de argwaan, de corruptie en de hyena's zat zijn.

Wie zich bij voorbaat al geen onderdeel van de samenleving vindt, of dit laat af hangen van de mening van blanke paupers, zet zichzelf aan de zijlijn. Dat neemt uiteraard niet weg dat racisme en discriminatie wel degelijk in zeer ernstige vormen kunnen voorkomen. In een hoekje te gaan zitten dreinen en vaststellen dat Nederlanders gewoon stom zijn, draagt echter niets bij aan het overwinnen van deze serieuze maatschappelijke problemen.

Andere allochtonen

Het zijn in de eerste plaats allochtonen zelf die andere allochtonen demoraliseren

Het zijn in de eerste plaats allochtonen zelf die andere allochtonen demoraliseren, door elkaar te vertellen dat er toch geen hoop en toekomst is in Nederland. Volwaardig deelnemen aan de Nederlandse samenleving vergt een zelfbewuste houding, en het besef dat deze deelname niet iets is dat je in je schoot geworpen krijgt (ook autochtonen niet), maar wat je opeist en afdwingt indien daarin beperkt.

Wie een probleem heeft met onze rechtmatige claim op het mede-eigenaarschap van Nederland, verhuist maar lekker naar een land waar géén allochtonen zijn (de ironie).

God verandert de toestand van een volk niet alvorens het zichzelf verandert.

Izz ad-Din Ruhulessin is publicist.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Reacties (41)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Arjan B -
  Het maakt niet uit in welk land je leeft, je gaat je altijd moeten aanpassen aan de dominante groep. Een boerenknul uit Drenthe of Limburg gaat zich net zo hard moeten aanpassen als een Marokkaan als hij zich bevindt in de bovenste laag van Amsterdam. Maar hoor je die boeren klagen dat ze hun accent, gedrag en kleding moeten aanpassen? Die snappen hoe het werkt, de Moslim snapt dat niet.
 • Arjan B -
  Wat een jankartikel. Net zoals dat gejank van Nadia Ezzeroili. Heb je je nooit afgevraagd waarom alleen Turken, Marokkanen en andere Moslims hier last van hebben en andere allochtonen niet? Het heeft er puur mee te maken dat bovengenoemde groepen te veel afwijken van de dominante groep in Nederland. Als jij in woestijngewaden gaat rondlopen, dan vinden mensen dat raar ja. Net zoals ze het in Marokko raar vinden als vrouwen te bloot rondlopen. Zodra je te veel afwijkt van de norm gaat er wrijving ontstaan.
 • junoasahi -
  Mo Tout Court---dan raad ik u toch aan naar onderstaande reakties te kijken...maak u groter of maak u kleiner.net hoe het uitkomt....mét een dot zelfvertrouwen.en bedank WTJGM en de Ingenieur...
 • Mo Tout Court -
  Ik raad iedereen aan om het boek van Zihini Özdil, "Nederland mijn vaderland" te lezen om de opmerking van Nadia Ozzeroili te begrijpen. Het zit diep in de cultuur van Nederland (verzuiling)! Lees blz. 29: "Tolerantie is namelijk een hierarchisch concept dat ongelijkheid in stand houdt". Heeft niks met anti witte mensen te maken of zieler doen of klachen om te klachen. Dit gevoel van uitgesloten zijn of niet zich thuis voelen heb ik ook van mensen uit Zuid Amerika, Africa, Indonesie gehoord. Dus aub niet doen alsof het alleen maar een bepaalde groep die dat heeft. Too easy. Merci!
 • WTJGM -
  Hans van der Woude---Daar heeft u een punt! Dat sterkt me erin vol zelfvertrouwen voor de PVV (en SP) te stemmen, voor een Nee tegen de Oekraine te stemmen, voor een uiteenvallen van de EU te zijn, dus retour soevereiniteit en EGKS, tegen de sancties jegens de Russen te zijn, want de Amerikaanse geopolitieke aspiraties niet te delen en MH17 als een grote beerput te ervaren, tegen verdere islamisering van ons land te zijn want niet oikofoob, en tegen het neoliberalisme met zijn uitverkoop van onze private belangen te zijn. Niet groter, niet kleiner, maar zoals het is, incl. zelfvertrouwen!
 • ir. Hans R. van der Woude -
  Zelfvertrouwen is heel veel waard. Maak u niet groter en maak u niet kleiner.
 • melanie1alison2 -
  Ik ben meerdere malen met Izz ad-Din Ruhulessin (als het dezelfde is, maar zo frequent is deze naam als publicist niet) in discussie en gesprek gegaan via de website wijblijvenhier.nl. Ik heb hem daar, destijds, leren kennen als radicaal Islamitisch. Ik ben dan ook plezierig verbaasd om deze specifieke bijdrage van een (toen zeer vijandige), maar in ieder geval altijd zeer intelligente contribuant te lezen. Izz, ik keurde je radicale standpunten bijna altijd af. Je hebt mij ook flink en onnodig in debat beledigd, maar dit klinkt goed. Wat is er gebeurd?
 • ruud9009 -
  Zijn verhaal gaat ook over de dwepende zelfhaat-ideologie van de VARA en ander door de NPO geleide omroepen. De PvdA, D66, Groen Links en zelfs de EO.... zijn allen gemakzuchtige uitbaters en uitdragers van de Politiek Correcte Ideologie...
 • Tamara Bos -
  Ik voelde me nogal over één kam geschoren door het artikel van Nadia. Ook herkende ik me erin. Want ook allochtonen zijn afwijzend naar Nederlanders. Ook ik voel me af en toe vervreemd van mijn eigen land. Ook ik voel me geregeld buitengesloten, gediscrimineerd en ongewenst, door allochtonen. Ik voel mij niet meer welkom en geaccepteerd in een Marokkaans of Turks café, dan Nadia in een hippe tent. Ik pas evengoed zelfcensuur toe. Het is geen eenrichtingsverkeer. Ik trek mij steeds verder terug van de `multicultiwereld¿ in de `witte wereld¿ door afwijzing. Door het gevoel er niet bij te horen.
 • dwarsligger44 -
  Sinds een maand een nieuwe gekleurde buurvrouw één maal kennis gemaakt het viel haar schijnbaar zwaar tegen een witte man als buurman, ze ging direct kranten voor de ramen plakken nu woon ik dankzij de woningcorporatie in een VOGELAARWIJK ......