Kan de euro ook een grote comeback maken?
© de Volkskrant

Kan de euro ook een grote comeback maken?

De kwestie

Niemand wint als de euro verdwijnt.

Bij alle scenario's die economen schetsen over het toekomstige lot van de euro, zit er nooit een waarin de muntunie gewoon intact blijft en zelfs sterker uit de crisis komt.

Ze gaan allemaal uit van het einde van de munt: of door een plotselinge ineenstorting of door een lange lijdensweg van Grexit via Frexit tot Nexit. Misschien komen er, zoals zaterdag in de bijlage Vonk stond, eerst twee verschillende euro's (de noordelijke neuro en zuidelijke zeuro) of komen de nationale valuta terug als parallelmunten.

Tot nu toe is de euro weerbarstiger dan iedereen dacht

Al deze scenario's zijn al zeven jaar oud - sinds het moment dat Griekenland in 2010 in problemen kwam - maar geen is bewaarheid. Tot nu toe is de euro weerbarstiger dan iedereen dacht. Of de politieke wil is sterker dan de economische realiteit. Hedgefondsen die in 2010 en 2011 massaal speculeerden tegen de euro, zijn van een koude kermis thuisgekomen.

Het is mogelijk dat de eurozone alsnog onder de druk bezwijkt (bijvoorbeeld als Marine Le Pen president van Frankrijk wordt), maar het is ook mogelijk dat de eurozone een blijvertje is en dat er eerder een land bijkomt dan eruit stapt.

Zo staan de meeste economieën van de eurozonelanden er beter voor dan in 2010. Er is groei, de werkloosheid daalt en de eurozone heeft een handelsoverschot waarop iemand als Trump stikjaloers is. Er zijn problemen (jeugdwerkloosheid, zwakke banken en immigratie), maar die worden niet opgelost door elk land zijn eigen munt terug te geven.

Van devaluatie gaan Griekenland en Italië alleen maar armer worden

Integendeel, eigenlijk zal iedereen slechter af zijn. Er zal een enorme kapitaalvlucht van Zuid-Europa naar de in ere herstelde gulden en mark komen, waardoor die valuta - net als eerder met de Zwitserse frank is gebeurd - met vele procenten in waarde stijgen. Daardoor prijzen de beide landen zich uit de markt. De Nederlandse export stort in en het Museumkwartier in Amsterdam wordt weer een oase van rust omdat toeristen massaal wegblijven. Door het enorme geldaanbod zal de rente tot grote ergernis van de Boze Witte Man nog verder dalen.

Voor landen als Griekenland en Italië lijkt het misschien wel gunstiger. Die kunnen hun munten fors in waarde laten dalen, waardoor de export en het toerisme stijgen. Maar rijker zullen ze er niet van worden. Integendeel, devaluaties maken de landen armer. Voordat Griekenland toetrad tot de EU, was de ezelkar nog het nationale transportmiddel. Nadat ze lid waren geworden, reden alle Grieken een VW Golf. Als ze eruit treden, komt daar de ezelskar terug. Dat weten ook de populisten van de regerende Syriza, die een Grexit willen vermijden.

Als Griekenland uit de euro treedt, komt daar de ezelskar terug

De huidige transferunie (de noordelijke landen houden de zuidelijke landen overeind met kredieten die een keer worden kwijtgescholden) is politiek moeilijkste maar economisch meest verstandige scenario.

Als de euro ophoudt, is dat niet het gevolg van de economische realiteit maar van het wegvallen van de politieke wil.

Volg en lees meer over:

Reacties (30)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Joop Maassen -
  Goede analyse Peter.
 • rdoetjes -
  Als we een eigen munt hebben en de kapitaal vlucht neemt toe waardoor de munt sterk wordt kunnen we hem ook devalueren. Dat is de kracht van een eugen valuta. En het devalueren moet weer bij de overheid komen (het zogenaamde bij drukken van geld) niet bij banken. En schulden kwijt schelden is het zelfde aks een spaarder zijn geld in de zee dumpen m. De euro is een dood geboren kind dat asn de kunstmatige beademing ligt. De euro is gedoomd te sterven tenzij wij de macht aan Brussel geven die kwijtschelding rust. Macht aan Brussel?! Over mijn lijk!
 • musicmouse -
  De EU heeft een exportoverschot omdat de munt zo laag staat en dat is weer een gevolg van de eurocrisis. Elk nadeel heb zijn voordeel - maar of dat nu voor de euro pleit??? De politiek van Dijsselbloem en Merkel is de schadelijkste vorm van populisme: tegen alle logica volhouden dat Griekenland alles gaat terugbetalen omdat het aanvaarden van de realiteit niet populair zal zijn. Om dezelfde reden zijn ze ook tegen het opbreken van de euro: dat process zal ook wel even pijn doen.
 • Professor Plano -
  Dream on sukkel !
 • jan van leeuwen -
  Een gemeenschappelijke munt is slechts mogelijk bij een redelijk gelijk economisch beleid.Aangezien er wat dat betreft een groot verschil is tussen de noordelijke en zuidelijke landen, kan het niets worden.Noordelijke landen lossen hun economische problemen op door zoveel mogelijk begrotingsevenwicht.De zuidelijke landen, met Frankrijk voorop, zoeken de "oplossing" van verlies aan concurrentiekracht in regelmatige devaluaties die slechts nadelig zijn voor het deel der bevolking dat qua inkomen niet geindexeerd is.Het huidige ECB beleid van Italiaan Draghi is schoolvoorbeeld van dat beleid.
 • Margreet de P -
  In dit verhaal missen de belangrijkste factoren: de Euro zou welvaart brengen en dat is niet gebeurd; kijk maar naar de werkloosheid na zeepbellen in zuid-Europa. Le Pen als president (zonder parlementszetels) is slechts fantasie, maar de Euro kan alleen blijven bestaan als de as Frankrijk-Duitsland intact blijft. Met Franse malaise zal uiteindelijk ook een Fillon of Macron (of hun opvolgers) de stekker eruit trekken als ze niet tegen Duitsland op kunnen boksen.
 • DreHa -
  Moet je blank zijn om weinig waardering te hebben voor de veel te lage rente? Boos wordt je er wel van want elders in de keten wordt nog gewoon geld verdiend aan geld. Overigens is volgens deskundigen de rente zo laag door het overaanbod aan geld uit China.
 • Hazlo -
  EMU en euro zijn uitgelopen op een TRANSFER UNIE ramp waar de inwoners van hardwerkende en betalende noordelijke landen straks pas met 70 jaar met pensioen mogen gaan en zich letterlijk dood kunnen werken om de corrupte zuidelijke siëstalanden van een blijvende miljardenuitkering te voorzien zodat zij de noodzakelijke hervormingen tot in het oneindige voor zich uit kunnen blijven schuiven. Intussen staat bij de ECB de geldpers vol aan en worden de Griekse en Italiaanse miljardenschulden op slinkse wijze naar ons overgeheveld en hier zal ons land op termijn volledig kapot aan gaan!
 • Heraclitus -
  De euro was een slecht concept maar mag wat mij betreft blijven als die kerel van de Yankse Goldman Sachs, de Italiaanse maffioso Mario Draghi, op het zeteltje geheven door mede-maffioso Berlusconi, opdondert. De euro is een Italiaans maffiaproject gebleken. Mario wil de inflatie aanwakkeren. Geld moet dus minder waard worden. Dan zouden mensen proactief gaan "kopen". De idioot heeft niet door dat mensen, anders dan hij, geen maffiageld achter de hand hebben en dus juist minder gaan "kopen" vanwege het nodige "appeltje voor de dorst". Maak een Neuro en een Zeuro!
 • yalom -
  Sympathiek is het wel, zo opkomen voor een 'lost cause'. De Confederacy, of Oostenrijk-Hongarije - had ook nog kunnen bestaan, als er niets tussen was gekomen, dan...Maar de Waard geeft zelf het antwoord al, alleen trekt hij niet de conclusie: de politieke wil vervalt om de Euro in stand te houden. In Frankrijk, Italië etc. moet 'tuechtig' hervormd worden om aan de Euro-normen te voldoen maar welke politicus daar steekt z'n hoofd in die electorale strop? En is het echt denkbaar dat Noordelijke politici tot in lengte van jaren de transfer-unie verdedigen?Scheiden is nu eenmaal lijden.