De Aramese koningin Zenobia van Tadmor/Palmyra werpt een laatste blik op haar stad.
De Aramese koningin Zenobia van Tadmor/Palmyra werpt een laatste blik op haar stad. © Schilderij van Herbert Schmalz, 1856-1935 bron: Wikipedia

Nederland moet Turkije niet langer de hand boven het hoofd houden

Nederland moet Turkije aanspreken op diens onverantwoordelijke, oneerlijke en provocerende rol in het Syrische conflict.

Kanadoglu benadrukt dat Turkije 'een cruciale bondgenoot' is in de strijd tegen terrorisme

In de Volkskrant van 2 oktober verwaardigt de Eerste Secretaris van de Turkse Ambassade in Den Haag, Sabih Can Kanadoglu, zich om te reageren op het opinie-artikel van Ruben Gischler dat Turkije vluchtelingen in zou zetten als politiek middel. Het verband dat Gischler legt 'tussen de interne Turkse politiek en de vluchtelingencrisis is onverantwoordelijk, oneerlijk en nodeloos provocerend', aldus Kanadoglu. De kwalificatie 'onwaar' ontbreekt.

In plaats van de beschuldigingen te ontkennen, benadrukt Kanadoglu dat Turkije 'een cruciale bondgenoot [is] in de internationale inspanningen met betrekking tot de vluchtelingencrisis en in de strijd tegen terrorisme'. Dat was de afgelopen jaren ook steeds de kern van het antwoord dat de Nederlandse regering gaf op herhaaldelijk gestelde Kamervragen over de rol van Turkije bij de stroom van strijders, wapens en gelden ter versterking van in Syrië vechtende jihadistische groeperingen en zelfs IS.

Kanadoglu wijst er op dat Turkije sinds het begin van de oorlog in Syrië een 'opendeurbeleid' gevoerd heeft ten aanzien van de vluchtelingenstroom, maar vergeet daarbij te vermelden dat die deur ook open stond voor jihadisten die in Syrië hun misdaden begingen en zich vervolgens terugtrokken, op adem kwamen of hun gewonden lieten verplegen in Turkije.

In het rapport 'De betrokkenheid van Turkije bij wandaden in Syrië' dat de Aramese Beweging voor Mensenrechten samen met Jubilee Campaign in juni 2014 aan de Kamer heeft aangeboden, staat een heel overzicht van de feiten, bewijzen en verdenkingen aangeleverd door in Turkije werkzame journalisten die steeds vaker door de Turkse regering de mond worden gesnoerd.


Onverantwoordelijk

Ga niet mee in de Turkse wens om in het noorden van Syrië een beveiligde zone te creëren

De reactie van toenmalig minister Timmermans op dit rapport, waar de Kamer vervolgens om vroeg, wijdt, net als het opinie-artikel van de Turkse Ambassade, meer woorden van begrip voor de cruciale geografische positie die Turkije inneemt dan woorden waarmee op de feiten, bewijzen en verdenkingen wordt ingegaan. 

Dit patroon herhaalde zich onder zijn opvolger Koenders in diens beantwoording van talloze Kamervragen over nieuwe bewijzen of verdenkingen van Turkse steun aan jihadistische groeperingen en zelfs aan IS.

Het geeft te denken dat Nederland uitgerekend met dit Turkije voorzitter is van de Foreign Terrorist Fighters werkgroep binnen de anti-IScoalitie die een eind zou moeten maken aan dit onderdeel van het Turkse opendeur-beleid. 

Als Kanadoglu aan het eind van zijn opinie-artikel schrijft 'dat een duurzame oplossing met betrekking tot irreguliere migratie enkel bereikt kan worden wanneer de veroorzakende factoren worden voorkomen', kunnen wij het alleen maar met hem eens zijn. De sleutel daartoe ligt echter in Turkije en het zou de Nederlandse politiek sieren niet langer Turkije de hand boven het hoofd te houden of zelfs mee te gaan in de Turkse wens om in het noorden van Syrië een beveiligde zone te creëren (waartoe de daar opererende Koerdische strijdgroepen bestreden zouden moeten worden) maar Turkije aan te spreken op zijn eigen onverantwoordelijke, oneerlijke en provocerende rol in dit conflict.

Aziz Beth Aho is voorzitter Aramese Beweging voor Mensenrechten.

Volg en lees meer over:

Reacties (6)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Wendell Felix -
  Ik weet niet waar je die informatie vandaan haalt dat Turkije armer is dan de gemiddelde EU land als ze pas nog de 15e plaats in de wereld waren volgens Goldman Sachs. Rusland zit nabij en nu begint EU met zijn allen terug te trekken omdat ze niet meer achter Amerika kunnen schuilen. Eigenlijk moet Turkije gewoon zijn grenzen opengooien en alle vluchtelingen door laten stromen naar EU, het is immers door onze eigen bemoeienis in het middenoosten veroorzaakt. Nu zijn het net herderloze schapen die niet weten welke kant ze opmoeten.
 • Wjager -
  Hoewel Turkije ver af staat van een modeldemocratie, Erdogan een despoot is en de positie van minderheden en mensenrechten er slecht is, heeft Turkije hier een punt. Het land heeft al bijna twee miljoen Syrische vluchtelingen opgenomen, terwijl Turkije veel armer is dan het gemiddelde land in de EU. En terwijl in het welvarende Europa de xenophobie overheerst, zijn vluchtelingen in Turkije welkom. En vergelijk de uitspraken van de Slowaakse premier over het niet willen opnemen van mensen met de islam als religie eens met het Turkse beleid waarin mensen van welk geloof dan ook worden opgenomen.
 • Wjager -
  @Victor 23: Koop eens een andere plaat. Deze is echt grijsgedraaid.
 • WTJGM -
  Om tot een mogelijke oplossing te komen zullen we toch eerst taboe nr. 1 moeten slechten. Ofwel het aantal in hun leven en bestaan bedreigde vluchtelingen is minimaal, en op dat golfje grijpt een tsunami aan economische asielzoekers hun kans, terwijl daar geen enkele behoefte aan bestaat. Als je ergens wild solliciteert loop je een grote kans afgewezen te worden, maar Europa haalt juist al die sollicitanten in huis als mogelijke werknemers, dus het faillissement zit erin besloten. Arm volk dat zich aldus laat manipuleren tot hun eigen ondergang.
 • frame -
  Als je wilt dat er meer vluchtelingen in de regio worden opgevangen slik je alle kritiek in;wedden ?
 • Victor 23A -
  Nederland kan niet anders, want bij enig kritiek op Turkije krijgt Nederland met de USA te doen en dat wil Nederland als trouw vazal van die zelfde USA absoluut niet!