Minderheden beseffen het gevaar van polarisatie niet
© ANP

Minderheden beseffen het gevaar van polarisatie niet

Politiek

Polariserende tegenpolen groeien ten koste van het middenveld. Daar wordt niemand beter van.

Tunahan Kuzu is een intelligente en sympathieke man die ik op 4 maart ontmoette tijdens een aflevering van De Nieuwe Maan op NPO 2. De oprichter van Denk wilde opkomen voor Youssef en Aïsha en neemt daarbij geen blad voor de mond. Opkomen voor de kleine man en vrouw, het wantrouwen van de media, het isoleren van de eigen partij, het regelmatig kritiek krijgen van de andere politieke partijen en het verkondigen van omstreden standpunten - bij wie zijn wij dat eerder tegengekomen?

Werd Kuzu vorig jaar nog belachelijk gemaakt door Jan Roos van Powned, momenteel houdt hij de gemoederen bezig van alle journalisten en Kamerleden. Een teken dat Denk haar podium heeft gevonden.

Opnieuw wordt de fout gemaakt dat er niet wordt geluisterd naar bevolkingsgroepen binnen onze samenleving. Ik herinner me de uitspraak uit 2013 van voormalig Nationaal Ombudsman Alex Brenninkmeijer dat 'het politieke klimaat in Den Haag racistisch van aard is'. Hij riep de regering op om haar verantwoordelijkheid te nemen en een grote anti-discriminatiecampagne te beginnen om daar verandering in te brengen. Het bleef angstvallig stil, niemand voelde zich aangesproken in Den Haag.

Polariserende tegenpolen

Keer op keer zien Marokkaanse en Turkse Nederlanders zich geconfronteerd met populistische en discriminerende geluiden

Politieke partijen willen niet worden geassocieerd met Geert Wilders en zijn PVV maar kunnen hun electoraat ook niet negeren. Goedbedoeld willen de partijen hem de wind uit de zeilen halen door rechtser beleid te ontwikkelen en daarmee Henk en Ingrid te overtuigen om het vertrouwen in het politieke middenveld niet te verliezen. Het geluid binnen de samenleving van een grote minderheid Nederlanders met etnische achtergrond verschuift daarmee naar de achtergrond. Keer op keer zien Marokkaanse en Turkse Nederlanders zich geconfronteerd met populistische en discriminerende geluiden in de media, het onderwijs, op de werkvloer en in de politieke arena.

Het succes van Denk ligt in haar depolarisatiepoging van het polarisatiesucces van de PVV. De schreeuw om change wordt echter volstrekt verkeerd ingevuld door Denk. De verrechtsing van politiek Den Haag waar Alex Brenninkmeijer zich zo'n zorgen over maakte, kan op korte termijn worden afgeremd met een tegenovergesteld geluid aan dat van de PVV. Maar als het politieke midden straks veel stemmen verliest aan Denk zal de roep tot een tegenovergesteld geluid juist nog luider worden waardoor de PVV nog groter zal worden. De polariserende tegenpolen worden groter ten koste van het middenveld. Van dat gevaar zijn veel minderheden zich niet bewust. Denk heeft geen partijprogramma maar is een strategische pr-denktank, een machine om de teleurgestelde Youssef en Aïcha binnen te halen.

Maar hoe zit het met de veiligheid als straks de kemphanen Denk en de PVV de samenleving splijten? Hoe zit het met de economie en de welvaart? Gaat Denk zorgen voor oplossing en zelfs stimulering van werkgelegenheid en hoe stelt zij zich op jegens Europa? Hetzelfde geldt voor het onderwijsvraagstuk. Hoe gaat Denk om met bijvoorbeeld slecht islamitisch onderwijs, wat gevoelig ligt? En hoe wil Denk polarisatie tegengaan als allochtonenpartij, die zich ook niet verre weet te houden van buitenlandse standpunten en aangelegenheden?

De polariserende tegenpolen worden groter ten koste van het middenveld

Ik begrijp de zorgen van veel Nederlanders met een etnische achtergrond, die ik zeker elke dag ook deel. Maar Denk zal eerst moeten werken aan een behoorlijk en geloofwaardig partijprogramma dat verder gaat dan alleen kansloze moties indienen ten behoeve van gratis publiciteit.

Denk zal dat beeld moeten wijzigen en de partij aantrekkelijker moeten maken. Een stem op de PVV is een stem op polarisatie, een stem op DENK is geen stem op depolarisatie. Beide zullen mijn stem niet krijgen. Maar ik hoop dat het politieke middenveld stopt met haar persoonlijke aanvallen op Denk en de PVV en voortvarend gaat werken aan de zorgen van de Nederlandse bevolking.

Saïd Bouharrou is woordvoerder van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland.

Volg en lees meer over:

Reacties (37)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • GeorgeX -
  Nederlanders met een etnische achtergrond zijn blijkbaar allochtonen, maak ik uit het betoog op. Autochtonen hebben blijkbaar geen etnische achtergrond? Volgens mij stelt dit hen gelijk aan dieren, die hebben nl. geen etnische achtergrond. Elk mens maakt deel uit van een etnische groep. Maar volgens Bouharrou autochtonen niet. Impliciet worden we dus neergezet als beesten. Over racisme gesproken!
 • Komeinie -
  @WTJGM, het is aan de bevolking waarvoor er volgend jaar gekozen wordt, al voor vele jaren worden we belazerd en voorgelogen en het is de hoogste tijd dat er eens met deze traditie gebroken wordt! Ook zal de politieke elite bij een enorme overwinning van de PVV eens af moeten gaan stappen van de walgelijke gewoonte om deze partij en Geert Wilders te boycotten en in het verdomhoekje te plaatsen. Reeds voor jaren hebben de problemen zich opgestapeld en er is nagenoeg niets gedaan door deze zogenaamde volksvertegenwoordigers om hier een einde aan te maken.
 • WTJGM -
  Om het onzalige immigratiebeleid de nek om te draaien, zullen we wel met de PVV in zee moeten, bij gebrek aan alternatieven. En als Wilders zich daarbij als verlicht dictator manifesteert met een reeks maatregelen om dat onzalige tij te keren is dat nog altijd beter dan de miljarden kostende pappen en nathouden 'oplossingen' waarmee en passant een hele bevolking wordt ontkend en ontwricht. Uiteindelijk hebben de goedwillende, niet-westerse allochtonen die hun ideologie op gepaste afstand en achter de deur willen houden daar ook het meeste baat bij. Tot dan kunnen we als verloren beschouwd.
 • Toncremers1948 -
  Misschien help het wanneer journalisten en columnisten met een niet-Nederlandse achtergrond vaker het licht laten schijnen op successen die door nieuwe Nederlanders geboekt worden in onze maatschappij. Het signaal dat 'het kan' werkt misschien positiever dan opsommen van drempels en problemen. Ik ontken die drempels en problemen niet, maar ze kunnen genomen worden. In mijn jeugd (1948, volkswijk Den Haag) waren er autochtone achterstandswijken. Ik vrees dat er altijd achterstand en voorsprong zal zijn. Wassenaar versus Schilderswijk was er al ver voor de immigratie.
 • wim fransdonk -
  ir. Hans R. Het bewijs, dat wij het zelf veel beter kunnen, heb ik nog niet mogen aanschouwen. En dat niet alleen in NL, maar gezien de inhoud van het interview en de noodkreet in het boek van politievrouw Tania Kambouri ook niet in Duitsland. De politieke correctheid van de 'elite', die anders dan de gewone burger en de politie in de grote steden, nooit persoonlijk geconfronteerd wordt met deze hondsbrutale groepen, maakt stinkende wonden. Ik hoop, dat de rechtse Hofer in mijn moederland Oostenrijk hier spoedig een einde aan kan maken. Het getergde electoraat staat klaar!
 • ir. Hans R. van der Woude -
  Wim fransdonk, haar boek is welkom en voor de oplossingen hebben we het voorbeeld van het Oostenrijkse Rechts-extremisme niet nodig. Dat kunnen we zelf veel beter, soft, hard en nog veel meer.
 • wim fransdonk -
  # ir. Hans R. Ik mag toch uit uw reactie, hoop ik, niet opmaken, dat u het pamperen van niet geïntegreerde minderheden toejuicht? Mocht dit wél het geval zijn, dan is het boek 'Vrouw in het blauw' van Tania Kambouri (gisteren geïnterviewd op TV), wellicht een eye-opener.
 • ir. Hans R. van der Woude -
  Wim fransdonk, laten we dan maar heel blij zijn dat Wilders niet van het type vsn een Oostenrijkse rechts-extremist is.
 • ir. Hans R. van der Woude -
  Komeinie, ik denk er niet aan om Marc-van-Delft het bos in te sturen. Daar wil ik zelf ook niet uitkomen. Wij maken samen ons land, ieder met z'n eigen perspectief.
 • ir. Hans R. van der Woude -
  Komeinie, ik probeerde te zeggen dat we onderweg zijn. We moeten leren van de crisissen. Als we dat niet doen, dan boeren we achteruit.