Syrische vluchtelingen op computerles.
Syrische vluchtelingen op computerles. © EPA

Mensenhandel drijft op het humane uitgangspunt van de huidige asielwet

Geachte redactie

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 19 mei 2017.

Brief van de dag: GroenLinks, mag het iets minder idealistisch?

Gezien de te nog verwachten migratiegolven vind ik het naïef van Jesse Klaver om niet open te staan voor wijzigingen in het migratiebeleid (Ten eerste, 18 mei).

Dat komt neer op de praktijk van mensensmokkel stilzwijgend accepteren, want dat is hoe het overgrote deel van de migranten nu Europa bereiken.

Aangezien daarvoor vele duizenden dollars aan de mensenhandelaren moeten worden betaald, zijn het meestal niet de armen uit de sloppenwijken en het platteland die hier aankomen.

Dat geldt niet alleen voor Afrikanen. Ook Syrische vluchtelingen die te oud of te arm zijn om naar Europa te vluchten, zitten in ellendige kampen in Libanon, Jordanië en Turkije. Daar kunnen ze nu geen aanvraag voor asiel in Nederland doen.

De huidige asielwet maakt mensensmokkel lucratief

Asielzoekers die Nederland wel bereiken, vormen een selecte groep, namelijk van hen die het kunnen betalen, nog relatief jong zijn en door de smokkelaars worden geaccepteerd.

De huidige asielwet maakt mensensmokkel lucratief want die asielwet zegt dat iedereen die Europa weet te bereiken, recht heeft op een asielaanvraag.

Dat humane uitgangspunt vormt een dilemma, want de mensenhandel drijft hierop.

Jammer dat GroenLinks bij voorbaat niet met andere partijen, die iets minder idealisisch naar migratie kijken, wil nadenken over hoe dat dilemma op te lossen.

Bert Spiertz, fotograaf, Arnhem

Broodcontainers

In Den Haag wordt elke week 7.500 kilo brood in broodcontainers gegooid, de bakkers houden ontzettend veel brood over (Ten eerste, 18 mei). Kennelijk nooit op het idee gekomen om minder brood te bakken?

Renée van Rossum, Zoetermeer

Het zou pas echt van creativiteit getuigen als de Amsterdamse politieleiding zelf hoofddoeken zou gaan dragen

Politiehoofddoekje

Mag het?

Agentes met of zonder hoofddoek: hoe zit het juridisch?

Al meer dan tien jaar is bekend dat politiemensen met een niet-Nederlandse achtergrond door hun collega's worden gediscrimineerd.

Daaraan wordt weinig tot niets gedaan, want dat vraagt om verandering van de politiementaliteit van binnenuit. Maar nu hebben ze de oplossing gevonden: het invoeren van de (blauwe?) politie-hoofddoek in Amsterdam. Zodat die categorie politiemensen nóg beter herkenbaar is voor hun collega's.

Het zou pas echt van creativiteit getuigen als de Amsterdamse politieleiding zelf hoofddoeken zou gaan dragen. Om te laten zien dat ze het probleem willen aanpakken, niet weer opnieuw inpakken.

Jaap van Velzen, Vlissingen

Columns Eppink

Zelfs Trump geeft toe dat er wel 'iets' met het klimaat de hand is

Het is natuurlijk aan de Volkskrant-redactie om een columnist als Derk Jan Eppink een podium te bieden voor de gedachten die je bij Breitbart of het London Policy Center (heeft niks met de kosmopolitische hoofdstad te maken maar is vernoemd naar de alt-right-baas Herbert London) onverhulder - dus eerlijker - kunt aantreffen, maar hem te zien verkondigen dat 'de klimaatkerk' niets anders is dan een kartel waarvan de partners klimaatverandering gebruiken 'vanuit welgemeend eigenbelang: profiel, macht, missie, geld', gaat me te gemakkelijk.

Zelfs Trump geeft toe dat er wel 'iets' met het klimaat de hand is. Allemaal Obamahaat, zij het een beetje over de datum. Een schimpscheut naar de 'Never Trump New York Times', die feiten en meningen niet zou scheiden, maakt de column 'Vloek in de klimaatkerk' (O&D, 10 mei (+)) helemaal potsierlijk.

Mijn exemplaar van de NYT houdt altijd een keurig onderscheid aan tussen berichtgeving en opiniepagina's, en ik las er tot dusver nergens dat klimaatwetenschap 100 procent onfeilbaar is - ontkenning op straffe van excommunicatie.

En ik trof in die krant overigens ook geen column aan 'Trump toont zich beschaafd en genereus' (+) (Eppink, na de overwinning van Trump, 12 november 2016), en je zult in die krant gelukkig ook niet gauw lezen 'Obama was een zondagskind dat zijn huidskleur inzette als handelsmerk met een bijgekleurde biografie', een op 4 januari gepleegde onsmakelijke uithaal die een diskwalificatie van het vorige Amerikaanse presidentschap 'feitelijk' kracht moest bijzetten. Slechts twee voorbeelden uit een reeks columns waarin feiten en (voor-)oordelen kwalijk en stelselmatig aan elkaar verbonden worden.

Ko Colijn, Clingendael, Den Haag

Doen, Lodewijk!

De PvdA is door de kiezer hard afgestraft voor deelname aan een regering met de VVD. De vrees van Lodewijs Asscher voor een herhaling daarvan is daarom begrijpelijk.

Toch zijn er ook veel kiezers die de deelname aan dat kabinet en de verantwoordelijkheid die is genomen onder moeilijke omstandigheden wel gewaardeerd hebben en die de huidige negen Tweede Kamerleden hebben gekozen.

Het is merkwaardig als de PvdA wel de verantwoordelijkheid wil dragen in crisistijd en niet als er miljarden te verdelen zijn. Ik heb niet GroenLinks of SP gekozen maar PvdA, juist omdat die partij niet wegloopt in coalitieland. Daarom mijn oproep aan Lodewijk: zorg voor een zo links mogelijk kabinet. Weglopen kan altijd nog!

Wim Wildeboer, Groningen, ex-wethouder Groningen

Snelheidsbegrenzer

Er gebeuren veel ongelukken met e-bikes (Ten eerste, 18 mei). De snelheid is vaak hoger dan de berijders gewend zijn, 'gewone' fietsers horen ze bij het ingehaald worden niet aankomen.

Mijn voorstel: stel alle e-bikes zo af dat de elektrische ondersteuning stopt bij 15 km per uur. Sneller fietsen mag, maar dat moet dan op eigen kracht gebeuren.

Gerrit Mooi, Meppel