Een groot bedrijf kan natuurlijk niet zonder wij-verhaal.
Een groot bedrijf kan natuurlijk niet zonder wij-verhaal. © colourbox

Mensen met problemen willen hulp, geen Groot Verhaal

Teun van de Keuken vraagt zich af

Storytelling - zo noemen ze dat - is hot. Uitzendbureaus, koekjesfabrikanten en bierbrouwers, allemaal doen ze eraan. Het hoofd communicatie van energiebedrijf ENI noemt zich tegenwoordig storyteller en hij is niet de enige. Maar waarom? Het klinkt misschien spannender op feestjes: 'ik ben storyteller' 'O, leuk, waar treed je op?' 'Nou, ehm bij Randstad.' Je verkoopt verdomme baantjes, koekjes, bier en olie, geen praatjes.

Het wonderlijke is dat de gemiddelde storyteller nog geen fatsoenlijke zin op papier krijgt. Zelfs degenen die erin lesgeven niet. Neem Storytelling People: 'Corporate storytelling is een inspirerend communicatiemiddel: meer commitment in de organisatie, 'alle neuzen dezelfde kant op', nieuw vuur en passie in de organisatie.

Reacties (4)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Pashabibi -
  Het is de oude Julius Caesar techniek; geef het volk brood en spelen.
 • Barometer -
  Mee eens. Het 'verhaal' is een verkoopmethode die drijft op de huidige emotiecultuur. Dat leidt tot impulsaankopen. Dat leidt weer tot schulden, want niet gebudgetteerd. het 'verhaal' of beter 'wat is uw verhaal' is een aanmoediging om je fantasie uit te leven ten faveure van de producent. De kritische en zelfbewust consument is een bedenksel van de reclame die graag meegaat met de mantra's van de tijdgeest uit eigen belang. Misschien moeten we beginnen met de volgende vraag: 'wilt u meer of minder reclame in Nederland'. Zou er dan 'minder, minder, minder' worden geroepen? Ik hoop het.
 • stecker -
  Voor het oplossen van problemen heb je instituties nodig, sociaal beleid. Die zijn al jarenlang afgebroken en het gaat maar door. Ja, vaak komt daar onzinpraat voor terug, de participatie samenleving bijvoorbeeld.
 • tiborspanje -
  Mooie praatjes vullen geen gaatjes