President Obama in actie tijdens Halloween, oktober 2016.
President Obama in actie tijdens Halloween, oktober 2016. © The White House

Max Westerman: 'Obama-bashers krijgen onterecht ruim baan'

Barack Obama gaf zijn land een menselijker gezicht

Waarom geeft de Volkskrant een podium aan Obama-critici? 'Waar de bashers echt over de schreef gaan, is in hun denigrerende toon.'

Sinds ik er als student arriveerde heb ik in Amerika zes presidenten meegemaakt. Ik vind Barack Obama de beste. Zelden kreeg een president met zoveel tegenwerking zoveel voor elkaar. Met New York Times-columnist Paul Krugman, denk ik dat historici hem zullen beoordelen als 'een van de belangrijkste, meest succesvolle presidenten'.

Opmerkelijk dan ook dat in de Nederlandse media de Obama-bashers de afgelopen jaren ruim baan kregen. Je vindt ze op de gekste plekken. Dat Leon de Winter in De Telegraaf Obama voor neomarxist kan uitmaken, begrijp ik nog. Maar dat de Volkskrant een podium geeft aan liefst twee rabiate aanhangers van de anti-Obama clan, dat verbaast me. Met enige regelmaat gaan deze rechtse VVD'ers in laatdunkende bewoordingen los op Amerika's eerste zwarte president.

Oud-europarlementariër Derk Jan Eppink haalde vorige week de dooddoener 'Messias Obama' maar weer eens van stal om diens bewonderaars belachelijk te maken. De acht presidentiële jaren van het 'zondagskind' hebben wat de columnist betreft niets positiefs opgeleverd. Ex-VVD-partijbestuurder Koen Petersen keek als Amerikanist ook al terug op 'magere presidentiele jaren'. Wie een andere mening heeft, lijdt aan 'kinderlijke Obamania'.

Een magere erfenis? Barack Obama trok de economie weg uit de ergste crisis in een eeuw en laat hem in veel betere staat achter. In tegenstelling tot wat Eppink en Petersen (en Trump) beweren, zijn ook zwarte Amerikanen erop vooruitgegaan. Obama redde Wall Street, en en passant de auto-industrie. Met Obamacare hielp hij tientallen miljoenen Amerikanen aan een ziekteverzekering. Uiteraard werkt zo'n ingrijpend systeem niet direct probleemloos, maar het is zeker niet, zoals Eppink schrijft, uit elkaar gevallen. (Trump dreigt het overigens wel om zeep te helpen.)

Obama heeft zijn land een menselijker gezicht gegeven

Obama heeft zijn land een menselijker gezicht gegeven. Onder hem werd het huwelijk voor homo's een feit en ze zijn nu ook welkom in het leger. In het land met de meeste gevangenen ter wereld gaf hij een belangrijke aanzet tot hervorming van het wrede strafrechtsysteem.

Ook de waslijst van Obama's buitenlandse prestaties is lang, dit zijn alleen al drie highlights van het afgelopen anderhalf jaar: het herstel van de betrekkingen met Cuba, het nucleaire verdrag met Iran en het klimaatakkoord waarmee 's werelds grootste vervuilers, de VS en China, zich vastleggen op maatregelen om het broeikaseffect te bestrijden. Alle drie historische doorbraken, maar Petersen deed ze in januari 2016 schamper af als 'een paar leuke dingen voor de mensen'.

Nee, ook Obama heeft geen vrede gesticht in het Midden-Oosten. Maar hij trok zich wel terug uit de ruïneuze oorlog die zijn voorganger begon in Irak. IS, dat uit die oorlog voortkwam, ging hij hard te lijf en is nu op zijn retour. Mede dankzij de door Eppink bekritiseerde 'rode lijn' die Obama tegen chemische wapens in Syrië trok, zijn die wapens daar nu weg. De brede war on terror vormde hij om tot een strijd tegen specifieke doelwitten. Zo lukte het Obama met één gerichte actie wat de hele oorlog in Afghanistan niet had bereikt: het uitschakelen van Osama Bin Laden.

Een zwarte president moet dus meer bewijzen om in aanmerking te komen voor dezelfde waardering

Over beleid valt te twisten. Maar wat buiten kijf staat, is dat Obama buitengewoon integer is, een waardige president die in zijn besluitproces zorgvuldig te werk ging; met zijn gezin een toonbeeld van fatsoen. Waar de bashers dan ook echt over de schreef gaan, is in hun denigrerende toon.

'Hij doceert, filosofeert en schoffeert' (Eppink). Zijn 'grootste hobby' is het geven van interviews over zijn 'erfenis' (Eppink). Volgens hem zet Obama zijn huidskleur in als 'handelsmerk' en bekijkt hij Amerika 'door het prisma van racisme'. Waar haalt hij het vandaan? Obama heeft zich juist altijd als president van alle Amerikanen opgesteld en ervoor gewaakt zwarte burgers te bevoordelen. Al was hij natuurlijk wel een inspiratie voor ze, evenals voor immigranten. Het eerste niet-blanke staatshoofd van het Westen, een allochtoon bovendien vanwege zijn Keniaanse vader. Only in America!

Dat de huidskleur van de president ook de meningen over hem kleurt, is wetenschappelijk aangetoond. Aan de hand van een uitgekiende vragenlijst stelden Amerikaanse onderzoekers al eens vast dat Obama's approval rating enkele procenten hoger zou liggen als hij blank zou zijn geweest. Een zwarte president moet dus meer bewijzen om in aanmerking te komen voor dezelfde waardering. Zou het kunnen dat ook sommige Nederlanders de lat wat hoger leggen?

Journalist Max Westerman was tussen 1991 en 2006 Amerika-correspondent voor RTL Nieuws.

Reacties (64)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Wjager -
  @Henk_Alexander: De politiek van Obama in het Midden-Oosten was inderdaad bijzonder. Eerdere Amerikaanse presidenten kregen kritiek vanwege ingrijpen in dit gebied. Obama vanwege het niet ingrijpen. Na geflirt met wat "de gematigd oppositie" werd genoemd, is de VS vanaf 2013, ook na de blamage met de Rode Lijn, in Syrië onzichtbaar gebleven en heeft Obama op deze manier Rusland in staat gesteld om in het Midden-Oosten de traditionele geopolitieke rol van de VS over te nemen. Tegelijkertijd sloot Obama met Iran een akkoord en voor het eerst sinds 1948 heeft de VS bondgenoot Israël laten vallen.
 • Henk_Alexander -
  Obama die is tegengewerkt door Republikeinse tegenstanders, klinkt bijna als een onvergeeflijk onrecht dat hem is aangedaan. Alsof een democratisch gekozen meerderheid geen recht van spreken heeft. Of werkt een liberale democratie niet zo? Als we het Midden-Oosten [Libië, Syrië, Irak, Jemen] overzien, geeft het track record van Obama geen aanleiding hem als vredestichter te bejubelen. Aan het eind van zijn termijn toont hij zich zelfs nog even van zijn rancuneuze kant, door Trump op te schepen met een potentiele oorlog tegen Rusland en een verziekte relatie met Israël.
 • WTJGM -
  FMMH---Obama heeft anders nog wel even snel de Koude Oorlog verder aangewakkerd met die wapenverplaatsingen naar de Russische grens. Aardige man, fraaie retoriek, maar ik vermoed toch iets van een gespleten tong en dubbele agenda, en al helemaal indachtig hoe nu op een democratisch gekozen president wordt gereageerd, en de lading gifpijlen die er permanent door die 'eerlijke, oprechte democraten' van het kaliber Clinton op hem worden afgeschoten. Om de kwaliteit van die 'democraten' enigszins in te kunnen schatten: beschouw een van hun grootste schoften: George Soros.
 • wiewatwaar -
  @Starfish Prime: "DIE Obama wordt toch her en der beschimpt". Nee, er zijn mensen die terechte kritiek hebben op hem en niet meegaan in het enthousiasme uit progressieve kring. Maar die moeten zoals Wiebe1 en andere mensen al scherp opmerkten volgens links dan wel rascistisch zijn. Vroeger kwam dit soort denken vooral in de kraakscene's voor. Nu zijn het mensen in sleutelposities die elke terechte kritiek willen verdacht maken en het liefst uit alle officiele mediacircuits verwijderd willen zien. 2017 wordt nog grimmiger dan de jaren ervoor.
 • wiewatwaar -
  @FMMH: "dient Trump zo snel mogelijk te worden afgezet." de FBI is al met beweringen over tapes gekomen om dat voor elkaar te krijgen [sarcasm off]
 • ir. Hans R. van der Woude -
  R zegers, kritiek doet er altijd toe, maar minstens zo belangrijk zijn de intenties van de criticus en de wijze waarop hij/zij politiek bedrijft. Wie de woorden van Trump overneemt dat Obama de slechtste politicus ooit was, die de Democraten meer blameert dan Poetin om de hacks, die brengt de wereld in gevaar.
 • Wjager -
  @R zegers: Maar is de rol van Obama/de VS om in het Midden-Oosten politieagent te spelen? Toen zij dit onder Bush nog deden, kreeg de VS een stortvloed aan kritiek over zich heen. Nu zij afscheid hebben genomen van die rol en afzijdig blijven, ontstaat daar weer kritiek op. Ik kan mij voorstellen dat een land dat altijd wordt beschuldigd van de neiging tot wereldoverheersing op en gegeven moment denkt: "Stik er maar in" en dan afzijdig blijft. Indien Assad met zijn bondgenoten honderdduizenden Syriërs de kling overjagen, is dat verschrikkelijk. Maar is het de rol van de VS om dit te voorkomen?
 • Vassie Jacobsz -
  Obama's positieve invloed op het aanzien van America in de wereld is evident, Alleen niet voor de rechtse hardliners. Voeg racisme toe en gewone kinnesinne en je hebt de ingrediënten voor negativisme over Obama. Westerman: "zelden kreeg een president met zoveel tegenwerking, zoveel voor elkaar". Dat zegt alles. Alle negatieve shit (financieel crisis, de economie in het slop, Iraq, een schokkend a-sociaal gezondheidssysteem) die Obama van Bush erfde heeft hij omgeturnd. Hij zal gemist worden, zeker nu dit nieuwe zootje van overgrote en visieloze ego's olv Trump aan de macht is gekomen.
 • frank§vrij -
  mij lijkt het beeld gemengd. Obama kwam zelf altijd over als fatsoenlijk en integer, en hij heeft veel goede dingen gedaan, ondanks fikse tegenwerking. Je kan ook zeggen dat door zijn terughoudendheid bijv China en Rusland veel assertiever zijn geworden, wat spanningen oplevert. En nu is er dan de tegenreactie, met Trump. @FMMH; je kan ook zeggen dat de wereld onder Obama langzaam naar een ramp koerste. Trump kiest openlijk voor zaken, dwz ook het grootkapitaal; of dat bijv werk oplevert betwijfel ik, maar wie heeft daar een antwoord op?
 • FMMH -
  Obama en zijn gezin waren een symbool van fatsoen en moraliteit. Trump daarentegen is een voorbeeld van onfatsoen en immoraliteit. Om de wereld te redden voor rampen dient Trump zo snel mogelijk te worden afgezet.