Maurits Hendriks leidt olympische ploeg als jongensinternaat

Commentaar

Maurits Hendriks moet totale openheid betrachten over wat er is gebeurd met turner Yuri van Gelder.

Dat sporters tijdens een groot toernooi drinkgelagen aanrichten, is niet nieuw. Volgens sommigen heeft het Nederlands voetbalelftal in 1974 zelfs de wereldtitel verspeeld door een iets te uitbundig feestje bij een zwembad. Niet eerder leidden nachtelijke escapades echter tot een regelrechte uitsluiting, zoals bij turner Yuri van Gelder.

Juist vanwege de lange en zware weg die hij heeft afgelegd, zou je ook milder kunnen oordelen

De woede op Van Gelder is te begrijpen. Het gaat hier om een recidivist, die in het verleden in opspraak kwam vanwege zijn cocaïneverslaving. Voor mensen die minder verslavingsgevoelig zijn, is het onbegrijpelijk dat iemand keer op keer dezelfde fout maakt. Maar je kunt dit ook omdraaien. Juist vanwege zijn verslavingsgevoeligheid is het extra knap dat hij op zijn 33ste alsnog de olympische finale heeft gehaald. En juist vanwege de lange en zware weg die hij heeft afgelegd, zou je ook milder kunnen oordelen als hij een nacht doorzakt.

Dat is echter niets voor Maurits Hendriks. Hij leidt de olympische ploeg, die om onbegrijpelijke redenen consequent wordt aangeduid als TeamNL, als een multinational. Hij werkt met targets en alles wordt opzijgezet om die te halen. De olympische gedachte die voorschrijft dat meedoen belangrijker is dan winnen, is niet aan hem besteed.

Maurits Hendriks leidt de olympische ploeg als een multinational

Ieder individu dient zich ondergeschikt te maken aan de hogere belangen van TeamNL. Om dat te onderstrepen moet de sporter een 20 pagina's tellend contract tekenen, waarin hem vooral wordt duidelijk gemaakt dat hij weinig te zeggen heeft over hoe hij zijn tijd in Rio besteedt. Het toppunt is dat alle sporters een app moeten installeren waarmee TeamNL kan zien waar ze uithangen. Hendriks lijkt te vergeten dat de sporters de kwalificatie aan zichzelf te danken hebben en dat hij daarom niet als een god over hen kan beschikken.

Niet iedere Nederlander is zo'n ideale schoonzoon als Epke Zonderland

Wellicht moet Hendriks zich eens afvragen welk voorbeeld hij zelf geeft door de olympische ploeg te leiden als een jongensinternaat. Om te beginnen zou hij totale openheid moeten betrachten over wat er is gebeurd, zodat duidelijk wordt dat hij geen andere optie had dan Van Gelder uit te sluiten. Als hij dit nalaat, zou de indruk kunnen ontstaan dat de ooit liberale sportnatie Nederland is verworden tot een land van fatsoensrakkers.

Volg en lees meer over:

Reacties (39)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • julianK -
  Trainer Van Bokhoven zou het raar vinden als het besluit door de rechter wordt tenietgedaan, omdat 'de hele sportwereld' dan afhankelijk zou zijn van de uitspraak van de rechter, en iedere speler die door de trainer niet wordt opgesteld een kort geding zou kunnen aanspannen. Dit illustreert nmm de verwarring van facilitatie met aanspraak, en aanmatiging met verdienste. Kan de trainer dan iemand anders opstellen dan diegene die kwalificatie van deze finaleplaats heeft afgedwongen op basis van individuele prestatie? Zelfs niet als ie zich in een coma had gebinged.
 • aillanieli -
  Maurits Hendriks is met zijn sporters op schoolreisje en heeft als begeleiders de coaches van de turnbond meegenomen die weliswaar veel ervaring hebben in het begeleiden van jonge kinderen maar niet mans genoeg zijn om problemen zelf op te lossen. Dan verklikken ze de schuldige liever bij oom Maurits. Yuri is een weekdier die geen maat kan houden maar het is volstrekt niet helder dat zijn gedrag de prestaties van hemzelf of anderen negatief beïnvloeden. Er was dus geen enkele reden om hem na een stevige reprimande als een kleuter weg te sturen. Het zit niet goed tussen de oren van de bobo's.
 • julianK -
  Frits Suer plaatst kanttekeningen bij dit artikel, en vindt de vergelijkingen met eerdere drinkgelagen 'lachwekkend' omdat de sport in die tijd niet te vergelijken zou zijn met zoals het nu gaat. De vergelijking wordt echter niet gemaakt met de sporter die deelnam aan de spelen van '64-'72, maar met de Chef de Mission van de winterspelen van '92-'98 (in casu Ids Postma '98), nota bene in de periode dat Frits Suer zelf perschef was in het Team Chef de Mission van de spelen in Atlanta 1996.
 • Blazeboef -
  Heerlijk, Helder, Hypocriet
 • Erwin Tuil -
  Oproep aan Hendriks wordt gegeven door de eigen berichtgeving: de coach van Van Gelder drong aan op wegsturen van de turner. Kennelijk heeft de coach na een reeks van incidenten besloten dat het mooi was geweest. Van een topsporter die tussen kwalificatie en finale inzit mag verwacht worden dat die zich professioneler gedraagt. Heineken heeft daar niets mee te maken.
 • Maarten Timmermans -
  Wat een speculatie, wat een onzin. Gewoon even geduld hebben tot alle feiten rondom dit geval op tafel liggen, voordat je op een dergelijke ongenuanceerde manier gaat oordelen.
 • J Altena -
  Heineken? Afrikaans bloed in hun bier. En zij zijn synomiem geworden met Nederland in het HHH? Wij moeten ons allen diep, diep schamen. Land van drugsdealers dat we zijn. Al honderden jaren. Cocaïne in WOI? De euro's en de pilletjes van Duncan Stutterheim? Wakker worden allemaal!!!!
 • J Altena -
  Fuck Heineken. Het moet afgelopen zijn met HHH.
 • marjoleinvanpoppel -
  Hendriks is een lul
 • Doekle Kip -
  Van Gelder had zicht voor de finale geplaatst, een enorme prestatie! De straf die hem is opgelegd is van ongekende kinderachtigheid, wreed en schijnheilig. Bijna iedereen daar zit er onder de doping, maar een drug als alcohol is dan ineens verboden, behalve natuurlijk in het hollandbierhuis van Nederlands grootste drugsdealer. Sorry, maar ik heb er geen ander woord voor, deze straf is smerig!