Lootjes trekken met de schoonfamilie
© ANP

Lootjes trekken met de schoonfamilie

Ionica zag een getal

Over een maand is het pakjesavond. Mijn collega Jeanine Daems schreef in 2009 een column over een fijne wiskundige truc om in je ééntje lootjes te verdelen. Stel dat je voor zes vrienden lekker ouderwets papieren lootjes in enveloppen gaat stoppen. Je wilt zelf niet weten wie welk lootje heeft en je wilt dat niemand zijn eigen lootje krijgt. Als je de zes lootjes geblinddoekt over de zes enveloppen verdeelt, dan zit het goed met de eerste eis, maar is de kans zo'n 37 procent dat minstens één iemand zichzelf heeft.

Bij de methode van Jeanine Daems schrijf je eerst de zes namen op de enveloppen en doe je in elke envelop een dichtgevouwen lootje met dezelfde naam als erop staat.

Reacties (1)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
  • Paul Giesbertz -
    In onze familie gebruikten we nog een tweede criterium. Namelijk, dat je niet dezelfde persoon als vorig jaar mag trekken. Volgens mij is dat oplosbaar door op de achterkant van elke enveloppe te schrijven, wie de persoon op voorkant, vorig jaar hadden getrokken. Overigens verdeelden onze ouders vroeger, toen wij - de 4 kinderen - nog klein waren, de lootjes volgens deze criteria. Dus niet jezelf en niet de persoon van vorig jaar. Als je dan eenmaal je nieuwe lootje kreeg, kon je vervolgens afleiden wie wie had. Groet Paul Giesbertz