Leerlingen die schooladministratie kraken is geen incident
© ANP

Leerlingen die schooladministratie kraken is geen incident

Brief van de dag

Drie leerlingen van het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam zijn geschorst omdat ze het wachtwoord van de leerlingenadministratie hebben afgekeken van een conrector en vervolgens cijfers en absentiegegevens hebben aangepast (Ten Eerste, 17 november).

Uit ervaring als systeembeheerder in het onderwijs weet ik dat dit nauwelijks nieuwswaardig is omdat dit voortdurend op scholen plaatsvindt. Dit onderzoekend en experimenterend gedrag van leerlingen hoort gewoon bij hun leeftijd. Daarom dient de vraag zich op of niet ook de conrector van het Barlaeus Gymnasium zou moeten worden geschorst. Zij liet de leerlingen namelijk over haar schouder meekijken toen ze het wachtwoord van de leerlingenadministratie invoerde.

Schoolpersoneel bedient zich overigens vaak van veel te eenvoudige wachtwoorden als '12345', 'welkom' of de naam van een huisdier. De verplichting een wachtwoord regelmatig te wijzigen, stuit bij veel docenten op verzet.

Leerlingen die overwegen de digitale administratie van hun school te kraken, wil ik hierbij wel waarschuwen. Als ze gesnapt worden, zal hun overtreding vermeld worden in het systeem. Dat vergeet nooit iets, tenzij je het zelf weer verwijdert.

Bert van der Kerk, Amsterdam