Laffe EU staat niet principieel achter Turkse persvrijheid
© REUTERS

Laffe EU staat niet principieel achter Turkse persvrijheid

Koerdische media krijgen klappen, maar Europa houdt onder Turkse druk haar mond.

'Beter laat dan nooit', was de algemene en nogal lauwe reactie op de verklaring van de Europese Commissie (EC), bij monde van eurocommisaris voor uitbreidingsonderhandelingen Johannes Hahn, over de abominabele toestand van de persvrijheid in Turkije. Nogal laat, inderdaad, want sinds de mislukte coup in Turkije op 15 juli zijn er al meer dan een dozijn media gesloten en daarover bleef de EC opvallend stil. Pas nu de Istanbulse links-seculiere krant Cumhuriyet klappen krijgt, opent de EC haar mond. En laat daarmee zien zélf niet principieel voor persvrijheid te staan.

Maandagochtend in alle vroegte begonnen politiehuiszoekingen bij verschillende Cumhuriyet-medewerkers en werd een aantal bekende journalisten, waaronder hoofdredacteur Murat Sabuncu en columnist Kadri Gürsel, gedetineerd. Het was bepaald niet de eerste aanval op een medium dat nog het lef heeft de regering van president Tayyip Erdogan (officieel is het de regering van premier Yildirim maar het kabinet naar hem noemen doet geen recht aan zijn marionet-status) te bekritiseren. Sinds 15 juli zijn al zeker vijftien kranten en persbureaus gesloten. Waarom sprak de Europese Commissie zich daar niet over uit?

Dat is niet zo moeilijk te begrijpen. Vrijwel al die vijftien media komen voort uit de Koerdische politieke beweging. Zo werd in september het beeld van IMC TV op zwart gezet, het enige tv-kanaal dat verslag deed van de werkelijkheid van grootschalige, destructieve en dodelijke operaties van de Turkse veiligheidsdiensten in het Koerdische zuidoosten van Turkije. De Koerdische zender die via de satelliet vanuit studio's in België miljoenen Koerdische huiskamers in Turkije werd ingestraald, MedNûce, is niet meer: de in Frankrijk gevestigde satellietboer Eutelsat trok onder druk van Turkije de stekker eruit. De Europese Commissie zweeg.

Turkije beschuldigt al deze media van het maken van propaganda voor de PKK, de gewapende Koerdische beweging waarmee de staat sinds de zomer van 2015 opnieuw in een heftige strijd is verwikkeld. Deze media zijn echter, soms al jaren (Dicle, Azadiya Welat) en soms sinds vrij recent (Jinha), behoorlijk betrouwbare bronnen waar het gaat om nieuws over de Koerdische zaak. En dat is natuurlijk wat president Erdogan dwars zit. De misdaden van de staat dienen, zoals gebruikelijk sinds de oprichting van de republiek Turkije in 1923, geheim te blijven.

Zo was het Dicle dat eind december 2011 het nieuws bracht dat het Turkse leger bij het plaatsje Roboski aan de Iraakse grens 34 burgers de dood in had gebombardeerd. En zo was het Jinha dat uitgebreid berichtte over de dode PKK-strijdster Ekin Van, die vorig jaar augustus door soldaten ontkleed werd achtergelaten op een plein in het stadje Varto. Zonder IMC TV had niemand de strijd in het Syrisch-Koerdische Kobani tussen september 2014 en januari 2015 van minuut tot minuut kunnen volgen.

Ja, deze media zijn net als de PKK onderdeel van de brede Koerdische beweging, maar ze hebben zich nooit schuldig gemaakt aan strafbare feiten als het oproepen tot moord of andersoortig geweld; de enige redenen waarom je media of journalisten zou kunnen vervolgen. En 'propaganda' is een vloeibaar begrip. Net als 'terrorisme', een term die vaak meer zegt over het standpunt van degene die de term bezigt dan over de groep waarover het gaat. En precies daar zit 'm de kneep.

Immers, de PKK prijkt op de 'lijst van terroristische organisaties' van de Europese Unie. President Erdogan zou uit zijn vel springen van woede als de Europese Commissie zich onomwonden zou uitspreken vóór Koerdische persvrijheid. Europa, zou Erdogan zeggen, laat zich door de PKK in de luren leggen, en is niet serieus in haar strijd tegen wereldwijd terrorisme.

Persvrijheid is in de kern onvoorwaardelijk

De Europese Commissie zou zo'n beschuldiging mooi kunnen aangrijpen om de persvrijheid te steunen. Immers, persvrijheid is in de kern onvoorwaardelijk. Ook het maken van propaganda, wat je daar ook onder verstaat, is vrij - zo zouden Turkse regeringsmedia ook niet verboden moeten worden, maar vooral aan de journalistieke schandpaal genageld moeten worden wegens de onophoudelijke stroom leugens die ze elke dag afdrukken en online plaatsen.

Maar dat principiële verhaal durft de Europese Commissie niet te houden, zozeer staat Europa vanwege de 'vluchtelingendeal' en de oorlogen in het Midden-Oosten onder Turkse druk. Het (overigens volkomen terecht) opnemen voor Cumhuriyet, is 'veiliger' - en illustratief voor de totale lafheid en het gebrek aan principes van Europa.

Volg en lees meer over:

Reacties (10)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • The_Jackal -
  Zolang mensen kritiek op Turkije hebben plaatsen jullie die graag. Maar oh wee als er iemand kritiek weerspreekt of iets positiefs schrijft. Wat is jullie agenda?
 • arjan++ -
  En weer hebben we het over de mislukte staatsgreep van 15 juli. Die van 16 juli is daarentegen zeer geslaagd: het optreden van Erdogan sindsdien is namelijk niets minder dan een coup d'etat.
 • WTJGM -
  Verwacht geen ethiek en geen principes van Washington's lakei Brussel, en al helemaal niet bij verkeerde, criminele vrienden als Turkije en Saoedie-Arabie. Gedoogbeleid noemen we zoiets in polderland, en dat mag wat levens en vrijheden kosten. Het is werkelijk geen wonder dat het leeuwendeel van de aangesloten bevolkingen liever vandaag dan morgen van de dictatuur van Brussel verlost is, want die weten dondersgoed wat voor incompetent tuig het Brusselse pluche heeft ingenomen.
 • carolus magnus -
  Alles is het gevolg van de onwil van de EU om zichzelf te kunnen beschermen tegen externe bedreigingen, mede door de proponenten van 'open grenzen'. Die overigens niet zelden dezelfde zijn als degenen die strijden voor buitenlandse persvrijheid.
 • isi123 -
  alles het gevolg van het niet erkennen als volk (Koerden) dat een eigen land nodig heeft tegen onderdrukking, een fout na de verdeling van land na de 1e wereldoorlog.
 • Bas Loon -
  Inmiddels heeft Merkel kritiek geleverd op Erdogans persbreidel en wordt meteen door hem beschuldigd van het beschermen van terroristen. Daar zal het wel weer bij blijven. Europa is inderdaad een laffe bedoening. Bovendien lijken we te makkelijk te vergeten dat de Turken zo'n duizen jaar geleden het gebied van hun huidige staat met grof geweld hebben veroverd. Onder anderen de Koerden, deel uitmakend van de oorspronkelijke bewoners die er al vele, vele eeuwen woonden, zijn daar, tot op de dag van vandaag, het slachtoffer van. We moeten de banden met dit land zo snel mogelijk verbreken.
 • awknop -
  Dan springt Erdogan maar uit zijn vel. So what?
 • Herman Ka -
  Het is gewoon een simpele afweging. Men is het waarschijnlijk voor het overgrote deel met Mevr Geerdink eens, maar de stevige kritiek waar zij om vraagt richting Erdogan en wat er momenteel gebeurt in Turkije, zou onherroepelijk leiden tot opnieuw grote stromen vluchtelingen, die, als ze het al overleven, wederom voor extreem grote spanningen gaan zorgen als ze aankloppen bij de landen van de EU. Ik heb daarom, ondanks dat Mevr. Geerdink een serieus punt heeft, begrip voor de opstelling van de Commissie.
 • PvO -
  Beste Junoasahi, wat heeft dit met persvrijheid te maken en de lafheid van de EU. Prima opinie, geheel mee eens.
 • junoasahi -
  en waren het niet de Koerden die om Turkse luchtsteun vroegen bij hun opmars in het Kalifaat? geen touw aan vast te knopen.dus laten we het daar maar bij houden voorlopig