Verliefd stelletje in een park in de Oekraïense hoofdstad Kiev, 25 januari.
Verliefd stelletje in een park in de Oekraïense hoofdstad Kiev, 25 januari. © EPA

Laat u niet weerhouden. Ga op 6 april stemmen!

Wie voorstanders van het Associatieverdrag met Oekraïne oproept om thuis te blijven, schaadt de democratie.

Bij een NEE zou Nederland de hoon van Europa over zich heen krijgen

Een bonte stoet oud-politici en buitenlanddeskundigen heeft zich afgelopen weken gekeerd tegen het referendum over het Associatieverdrag met Oekraïne. Internationale verdragen zouden zich namelijk niet lenen voor referenda. Omdat slechts weinigen de implicaties ervan kunnen doorgronden. Ook wijst men op het onthutsende gebrek aan kennis bij de initiatiefnemers. Verhalen over buitenlandse inmenging en inwerkingtreding van het verdrag zouden mensen ertoe brengen om voor of tegen Europa te gaan stemmen. En bij een NEE zou Nederland de hoon van Europa over zich heen krijgen. Conclusie: dit 'giftige referendum' helpt de democratie om zeep. U kunt maar beter thuisblijven.

D66 heeft een ander advies. Ga op 6 april stemmen. En stem voor het Associatieverdrag.Er heerst referendumkoorts in Europa. In Denemarken, in het Verenigd Koninkrijk en bij ons in Nederland. Referenda versterken de parlementaire democratie. Voorwaarde is wel dat ze gaan over besluiten van de gekozen volksvertegenwoordiging. En als dat het geval is, is ieder onderwerp geschikt.

In 2014 stemde zowel de Eerste als de Tweede Kamer met ruime meerderheid voor het Associatieverdrag met Oekraïne. In tegenstelling tot het 'u vraagt, wij draaien'-referendum van de Britse premier Cameron over een Brexit, stelt het initiatief van GeenPeil een politiek besluit aan de kaak. En als ruim 400.000 mensen voor een referendum tekenen, dan hebben politici blijkbaar iets uit te leggen. 

Zwaktebod

Voor de duidelijkheid, Oekraïne is niet klaar voor een EU-lidmaatschap

D66 legt graag verantwoording af over haar stem voor dit verdrag. Daarom voeren wij vanaf vandaag volop campagne. Gokken op een lage opkomst met een ongeldige uitslag, is niets anders dan een zwaktebod. Sterker, wie voorstanders oproept om thuis te blijven, schaadt de democratie.

Dat meer dan 400.000 burgers zich hebben uitgesproken voor dit referendum is voor veel Haagse politici geen onverdeeld genoegen. Zowel het kabinet als veel politieke partijen hebben aangegeven geen campagne te voeren.

Intussen zorgt de onvrede bij zowel de initiatiefnemers van GeenPeil als hun uitgesproken tegenstanders voor onjuiste berichtgeving. Dat is jammer, want naast een hoge opkomst wil D66 de feiten voor dit verdrag laten spreken.

Voor de duidelijkheid, Oekraïne is niet klaar voor een EU-lidmaatschap. Met dit verdrag lopen we daar ook niet op vooruit. Associatieverdragen zijn ons instrument om zo goed mogelijk samen te werken, juist wanneer EU-lidmaatschap geen reële optie is. De EU sluit deze verdragen af met landen over de hele wereld, van Chili tot Zuid-Afrika en Israël. Europa heeft vaker met dit bijltje gehakt en ook dit keer is er alle reden om het instrument in te zetten.

Corruptie

Dit associatieverdrag kan lucht geven aan een land in moeilijkheden

We proberen de handel met Oekraïne net zo eenvoudig te maken als de handel binnen de EU. We proberen de rechtsstaat te ondersteunen, omdat wij geloven dat dit op lange termijn het beste is. We helpen bij het bestrijden van corruptie, zodat onze bedrijven daar veilig kunnen investeren. Onze investeringen creëren waarde daar en renderen hier. Zij profiteren van nieuwe banen en échte investeringen en wij van het rendement.

Onze handel zal toenemen, maar vooral ook de handel tussen Oekraïne en de omliggende landen als Polen. Het belang van Nederland is verbonden aan het belang dat andere landen hebben bij dit verdrag. Het belang van onze mede-lidstaten speelt een rol, omdat wij Europa als geheel willen laten profiteren. D66 gelooft in een sterk Nederland in een sterk Europa. Dit is juist zo'n voorbeeld waarin dat goed duidelijk wordt. Als Polen en Duitsland profiteren, dan komt die trein ook een keer naar Nederland.

Net zo belangrijk is dat dit associatieverdrag lucht kan geven aan een land in moeilijkheden. Een Europees land dat wil kiezen voor meer vrijheden, welvaart en democratie. Een land dat al dertig jaar af wil van het pad van corruptie en oligarchie, maar daar niet de kans voor krijgt.

Maidan

Een verscheurd land aan de Europese buitengrenzen is niet in ons belang

Voor steun keken de Oekraïners nadrukkelijk naar Europa. Het associatieakkoord is die steun, maar onder druk van Rusland zagen Oekraïners hoe er een streep ging door dit antwoord. We hebben allemaal die jonge mensen gezien die vervolgens de kou en de gummiknuppels op het Maidan-plein trotseerden voor iets waarin zij geloofden. Een referendum over het verdrag met Oekraïne is een mooie gelegenheid om Nederlanders te betrekken bij Europese politiek. Geen overbodige luxe nu Nederland voorzitter is van de Europese Unie.

D66 is overtuigd voorstander. Omdat Oekraïne dringend ondersteuning nodig heeft in een moeilijke periode. Omdat een verscheurd land aan de Europese buitengrenzen niet in ons belang is. Omdat een stabiel Oekraïne bijdraagt aan een veilige regio waar we handel mee kunnen drijven. En omdat onze Europese waarden het waard zijn om wortel te schieten. Laat u niet weerhouden. Als de situatie in Oekraïne één ding duidelijk maakt, dan is het dat we aan onze stand verplicht zijn om op 6 april ons stemrecht te gebruiken. 

D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven is woordvoerder Europese Zaken

Volg en lees meer over:

Reacties (85)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • mjthomas -
  Misschien helpt het om een lijstje te publiceren van alle landen waar Nederland een handelsverdrag mee gesloten heeft.
 • ir. Hans R. van der Woude -
  Muzzled, niemand ontkent de geo-poiitieke betekenis. De discussie gaat echter al lang niet meer over wat het verdrag echt inhoudt, maar over beeldvorming. De Nee-stemmers overdrijven schromelijk.
 • Wjager -
  @Muzzled: De tekst van het verdrag is voor iedereen te lezen, is niet geheim en wordt door niemand verzwegen. http://www.europa-nu.nl/id/vjeveyp2hkjv/associatie_overeenkomst_eu_oekraine Een van de doelstellingen van het verdrag is "de samenwerking te versterken op het gebied van justitie, vrijheid en veiligheid, om zo de rechtsstaat en het respect voor de mensenrechten en de fundamentele vrijheden te versterken." Dit wordt verder uitgewerkt in artikel 4 van dit verdrag. Waar in dit verdrag leest u nu precies dat het hier om een geopolitiek verdrag zou gaan? Dus waar bent u nu precies tegen?
 • Victor 23A -
  Onthutsend maar ook wel brutaal dat Hans van der Woude naar het beroep van WTJGM hengelt. Ik vraag me al een hele tijd af waarom H. vd Woude "ir." voor zijn naam zet. Is hij werkelijk ingenieur of moet ik dat ir. als een pseudoniem of artiestennaam zien(zoals drs P)of bedoelt hij misschien ing en weet hij het onderscheid niet. Veel kennissen in mijn kring met dergelijke titels vermelden die niet uit bescheidenheid of niet relevantie H. vd Woude gaat er duidelijk prat op en dat vind ik verdacht.
 • Muzzled -
  Uit deze gemodereerde 'discussie' blijkt maar één ding; onbekendheid met de verschillen tussen een (onnodig) Handelsverdrag en een Geopolitiek verdrag met veiligheids artikelen. Verzwijgen is manipulatief en tenminste dát zou de VK zich aan kunnen trekken. Gaat niet gebeuren waarmee de tegenstelllingen in de NLdse bevolking alleen maar zullen verharden. Triest, erg triest....
 • Wjager -
  Veel mensen in Nederland zouden het terecht nooit accepteren indien het buitenland bepaalt met wie wij verdragen mogen afsluiten. Nederland heeft nauwe banden met de VS, maar dat heeft ons land nooit belet handelsverdragen te tekenen met Rusland of China. Waarom mag Poetin dan wel bepalen met wie de soevereine staat Oekraïne verdragen afsluit? Alleen mensen die Oekraïne als kolonie van Rusland kunnen dat standpunt verdedigen. De meerderheid van het Oekraïense volk is voor dit verdrag. De afgezette president wilde dit verdrag ook tekenen tot hij van Poetin te horen kreeg dat hij dit niet mocht.
 • Rob80 -
  Volgens veel tegenstemmers dient de Russische invloedssfeer niet aangetast te worden. Anders zien de Russen dit als een bedreiging. Dus volgens deze neo-kolonialistische redenering mag Rusland wel bang zijn voor de EU/NAVO aan de grens, maar Oekraïne niet voor een buurland dat illegaal een deel van het land annexeerde en nu opstandige rebellen militair steunt? Oekraïne mag zelf bepalen waar het zich bij wil aansluiten net zoals de dat Russen mogen.
 • WTJGM -
  Hans v der Woude---Vragen staat vrij, maar ik blijf u dat antwoord schuldig, want niet relevant voor dit forum. Zoals u ook mij het antwoord schuldig bent gebleven waarom u ir. voor uw naam heeft staan. Eveneens zonder enige relevantie, tenzij ir. in alle denkbare vakgebieden natuurlijk ;). En, geloof me, mijn liefde voor Rusland beperkt zich tot de grote schrijvers, kozakkenkoren, de balalaika, het Bolshoi Ballet, dankzij tien jaar pianoles kan ik redelijk met Rachmaninov (nr.3) en Tsjaichowski (nr.1) overweg, en heb ik ooit geschaakt met Spasski. Los daarvan stem ik Nee tegen het verdrag.
 • Wjager -
  @Muzzled: Naar mijn mening had het Oekraïense volk het recht om de corrupte- en criminele leider die niet luisterde naar het volk, maar de bevelen van buitenlandse rechts-nationalistische dictator volgde, af te zetten. Ook mag elk land zich tegen een buitenlandse invasie verdedigen, waarbij collaborateurs soms hard worden aangepakt. Dat was na de Duitse invasie in Nederland niet anders. Maar daar gaat dit verdrag niet over. Maar in welk artikel van het verdrag staat de door u genoemde kapitaaloverdracht van EU naar Oekraine? Of is dit slechts een persoonlijke en nog niet onderbouwde aanname?
 • ir. Hans R. van der Woude -
  Muzzled, wat heeft u precies gewogen?