Opening van een stemlokaal voor een referendum in het Zwitserse Bern, 18 mei 2014.
Opening van een stemlokaal voor een referendum in het Zwitserse Bern, 18 mei 2014. © EPA

Laat middels referenda de volkswil spreken

Directe democratie

Net als Zwitsers moeten Nederlanders veel vaker de kans krijgen om in referenda rechtstreeks over hun eigen lot te beslissen.

Volgende week houdt de Europese Unie een migratietop op Malta. Wat Nederland nodig heeft, is geen migratietop maar een migratiestop. Tussen beide woorden is maar één letter verschil. Maar tussen wat de Europese politieke elite doet en wat goed is voor Nederland ligt een wereld van verschil.

De elite heeft een mars der dwaasheid ingezet die Nederland en het hele Europese continent regelrecht naar de ondergang leidt

Geert Wilders

Op een paar moedige uitzonderingen na, durven politici vandaag het belang van de eigen mensen niet voorop stellen. Wat de meerderheid van de burgers wil, wordt gewantrouwd. Politici en media lijken ervan uit te gaan dat wat de mensen willen een vertolking is van donkere en domme emoties, in plaats van rationele keuzes.

De Nederlanders willen hun identiteit behouden. Ze willen een veilig land, met goede zorg en welvaartsvaste pensioenen. Er wordt geen rekening mee gehouden.

De elite heeft een mars der dwaasheid ingezet die Nederland en het hele Europese continent regelrecht naar de ondergang leidt. Bij de burgers groeit de verontwaardiging en de woede. Natuurlijk zijn de Nederlanders boos. De politieke elite doet precies het tegenovergestelde van wat de mensen willen. Dat gebeurt keer op keer. En het gaat maar door.

Veiligheid

De asielcrisis is een symptoom van een veel diepere kwaal. Namelijk een politieke elite die de voeling met het volk heeft verloren. Nergens komt dat beter tot uiting dan in het asieldebat. De meeste Nederlanders beseffen dat massa-immigratie geen verrijking is, maar leidt tot verlies van welvaart, veiligheid en identiteit.

De burgers willen de grenzen dicht. Maar wat krijgen ze? Open grenzen en méér asielzoekers. Ze willen veiligheid. Maar krijgen méér islam en méér criminaliteit. Ze willen betere zorg en meer aandacht voor de ouderen. Maar moeten betalen voor migranten en Grieken.

De Nederlanders herkennen zich niet langer in hun naar binnen gekeerde leiders in hun ivoren torens, die geen leiding geven maar zich laten meedrijven op de golven van politieke correctheid en Brusselse dictaten. Ze wantrouwen media, opiniemakers en rechters die niets hebben geleerd van de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, en die iedereen bashen die opkomt voor de identiteit van ons eigen land.

Daarom is het tijd om schoon schip te maken. Het is tijd voor een geweldloze en democratische politieke revolutie. De huidige machthebbers hebben Nederland aan de rand van de afgrond gebracht. Het regime in Den Haag is wereldvreemd en spreekt niet langer namens het volk. Ze zijn geschokt over wat ze zelf hebben veroorzaakt. Daarom moet ons politiek bestel op de schop. Want als de asielcrisis één ding leert, is het wel dit: Het volk weet véél beter wat goed is voor Nederland dan de regenten in Den Haag.

Over eigen lot beslissen

De Zwitsers zijn een trots en patriottisch volk dat zich nooit heeft willen uitverkopen aan Brussel

De asielcrisis en alle andere problemen van Nederland kunnen alleen worden aangepakt als we de macht teruggeven aan het volk. De Nederlanders moeten rechtstreeks over de eigen toekomst kunnen beslissen.

Nederlanders moeten veel vaker de kans krijgen in referenda rechtstreeks over hun eigen lot te beslissen. Het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne op 6 april is een mooi begin, maar referenda mogen geen uitzondering zijn. Ze moeten regel worden. En bindend, zodat de overheid rekening moet houden met de uitslag. Zoals in Zwitserland, waar burgers vier keer per jaar naar de stembus worden geroepen om deel te nemen aan tientallen bindende referenda, op gemeentelijk, kantonnaal en nationaal vlak.

Die talrijke verkiezingen zijn de uitdrukking van de volkswil. De Zwitsers zijn een trots en patriottisch volk dat zich nooit heeft willen uitverkopen aan Brussel. Wij kunnen er veel van leren. In een directe democratie oefent het volk zijn soevereiniteit rechtstreeks en zonder bemiddeling uit. Juist daarom beseft het volk hoe waardevol de nationale soevereiniteit wel is.

Als de Tweede Kamer eenmaal is verkozen, weten volksvertegenwoordigers vandaag dat ze vier jaar lang ongecorrigeerd kunnen doen wat ze willen en het volk kunnen negeren. Het is tijd om onze democratie te vernieuwen en zowel lokaal als nationaal de directe democratie in te voeren. Laten we een voorbeeld nemen aan de Zwitsers. Ook de Nederlandse kiezers moeten de kans krijgen diverse keren per jaar via bindende referenda mee te beslissen over alle kwesties die zij belangrijk vinden.

Reacties (105)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Sander Jansen -
  Het is ook weer typisch dat Geert geen cijfers kan overleggen. Zou zijn angstzaaierij geen goed doen. Adieu Geert.
 • PaulGroot -
  Hoe komt het dat tegenstanders van onze democratie, zoals de aanhangers van Geert W., graag wijzen op een monetair misdadig land met xenofobe en verdeelde bevolking? Zwitserland kent weliswaar max. vier referenda per jaar, maar dat is begrijpelijk in een politiek en cultureel verdeeld drietalig land. Het land kon neutraal en rijk blijven door het verschuilen van gestolen/zwart geld van o.a. alle dictators. Door afhankelijkheid van o.a. de EU moest het bankgeheim worden prijsgegeven.
 • Henricus Praedinius -
  @rechts-is-beter Inderdaad. Nederland is overbevolkt Zie ook maar eens zondag's. Maar liefst 50.000 mensen worden gedwongen in een ruimte te gaan zitten om een voetbalveldje. Na een paar uur zie je ze bij duizenden in heel kleine gebouwtjes, totaal niet voor bewoning geschikt op zoek naar voedsel. Soms 100 van hen zit in een café te smachten naar iets te drinken. Ook raken veel van hen slaags met elkaar waarbij ze elkaar soms letterlijk de hersens in slaan. En dat komt allemaal omdat we 50.000 vluchtelingen hier binnen hebben gelaten.
 • Henricus Praedinius -
  @T Stolk In Nederland is bepaald dat allochtonen slechte mensen zijn en daarom gewoon werkloos dienen te zijn. De werkloosheid onder Marokkaanse jongeren was voor "Fortuyn" rond 7%, nadat Fortuyn en voor hem Bolkestein hadden bepaald dat ze "inferieur" waren steeg de werkloosheid onder hen tot 30%. Overigens is misschien nog wel interessant om te weten. Die "uitkeringen" stellen ze beschikbaar aan de geldhongerende bedrijven. Ze krijgen we wat voedsel voor terug. Of denk je dat ze het in de zak houden? Bedenk dat jij iets aan hen verkoopt jij dus indirect teert op de "belastingbetaler"
 • rechts-is-beter -
  Jevers zou graag zien dat ons landje met 33.000km2 landmassa en nu al meer dan 17,5 miljoen mensen, dat is dus 530 mensen per km2, hetgeen extreem veel is, nóg verder wordt volgebouwd, omdat er een paar gebiedjes, zoals Zeeland en Drenthe -gelukkig- nog niet zijn veranderd in een steenwoestijn en asfalt... Die paar "lege" gebieden zijn broodnodig om toch nog enige compensatie te bieden aan de overvolle Randstad en de Brabantse stedenrij. De gebieden lopen leeg omdat er daar te weinig werk is. Sowieso , in NL met 600.000 werkelozen is er geen ruimte om grote massa's migranten te absorberen.
 • Jo Luijten -
  Een eenmanslid van een politieke partij die over democratie begint, is zoiets als een slager die pleit voor veganisme.
 • Wiebe1 -
  @jevers, Geert Wilders is op meerdere gebieden eenmalig. Hij wordt al jaren zwaar beveiligd om niet te worden vermoord, zoals zijn voorganger Pim Fortuijn en Theo van Gogh is overkomen. Definitief de mond gesnoerd in onze democratie, waar vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel staat. Hij brengt de gevaren van de islam voor het voetlicht, en daarom wordt hij bedreigd. Vindt u dat een normale gang van zaken? Ik niet. Dat hij deze afwijkende vorm kiest is dus niet zo vreemd. Hij stelt zijn leven in de waagschaal voor zijn opvattingen. Mee eens of niet, maar geef hem tenminste die eer.
 • jevers -
  rechts-is-beter Nederland is helemaal niet overvol. Groningen,Limburg, de Achterhoek, Zeeland lopen nog steeds leeg en dat is daar een probleem. Wilders is de enige niet democratische politicus in Nederland. 1 lid tevens leider. T Stolk. Partijen moeten met elkaar samenwerken als er geen absolute meerderheid is. Samenwerken betekent compromissen sluiten. Dat heet democratie. Hulde voor de VVD en PVDA die de verantwoordelijkheid genomen hebben om dit, tot op het bot verdeelde land, te regeren. En de enige manier om toch nog wat van je punten binnen te halen.
 • Niwl -
  En nog eens wat. Zwitserland is het meest welvarende land ter wereld en de mensen zijn er er het gelukkigst. Zegt toch ook wel wat.
 • Niwl -
  prima stuk en helemaal mee eens. Wanneer gaan we deze geweldloze revolutie in gang zetten? De Haagse politiek moet eens een keer gaan luisteren naar het volk. En niet alleen als het hen uitkomt. Het is vijf over twaalf.