PvdA-leider Diederik Samsom (4eL) en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid tijdens het congres van de partij.
PvdA-leider Diederik Samsom (4eL) en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid tijdens het congres van de partij. © ANP

Laat flitslidmaatschap paniek bij PvdA niet camoufleren

Een flitslidmaatschap is een slecht idee, vindt oud-PvdA-Kamerlid Arie de Jong. 'De politiek leider van de PvdA moet door de partij worden gekozen, niet door buitenstaanders.'

Het wordt voor iemand als ik die al heel lang lid is van de PvdA niet gemakkelijk gemaakt. Het jongste onzalige idee is om een zogenaamd flitslidmaatschap mogelijk te maken. Voor 2 euro kan iemand een maand lid zijn en meedoen aan de belangrijkste beslissingen in de partij: de keuze van de lijsttrekker en bij het congres meestemmen over het programma en de kandidatenlijst.

Tot 2014 was ik voorzitter van de commissie die de reglementen en statuten maakt van de PvdA. Een aantal jaren eerder vroeg Ruud Koole, toen partijvoorzitter, mij om betere regels te maken over de toelating. In sommige afdelingen waren er namelijk plotseling veel mensen lid geworden om bij de gemeenteraadsverkiezingen kandidaten hogerop de lijst te krijgen. Vaak betaalden die kandidaten ook het lidmaatschap van die nieuwe 'leden'. Het lukte op die manier misbruik van de open democratie in de PvdA te maken.

Spelregels

Wat staat er in het reglement van de PvdA: 'Indien door een lid van het partijbestuur of - binnen 30 dagen na toezending van de mededeling van aanmelding - door het bestuur van de afdeling bij welke degene die tot de partij wil toetreden zal worden ingedeeld bezwaar wordt aangetekend, neemt het partijbestuur binnen 60 dagen na aanmelding een beslissing. Indien geen bezwaar wordt aangetekend, is het lid vanaf het moment dat dit vaststaat toegelaten. Indien wel bezwaar is aangetekend, maar het partijbestuur neemt niet tijdig een beslissing, dan geldt de betrokkene als toegelaten.'

Op grond van de spelregels in de PvdA kan het idee van het partijbestuur helemaal niet! Het partijbestuur legt deze wachttijd nu blijkbaar naast zich neer. Kwalijk als een democratische partij zo met de eigen regels om gaat, en het verhaal er achter negeert.

Als je er een flitslidmaatschap doorjaagt, dan ben je niet meer geloofwaardig over het bestrijden van de vrijblijvendheid

Belangrijker misschien is: moet je het wel willen, zo'n flitslidmaatschap? Hans Spekman laat al vanaf zijn benoeming als voorzitter weten dat hij de vrijblijvendheid in de politiek wil bestrijden. Terecht. Als je er een flitslidmaatschap doorjaagt, dan ben je niet meer geloofwaardig over het bestrijden van de vrijblijvendheid.

Hans Spekman staat prominent op de website van de PvdA te glimmen dat mensen voor een maandje lid kunnen worden en dan over van alles en nog wat mogen meebeslissen. Als dat niet vrijblijvend is, weet ik het ook niet meer. En wat zeggen we tegen de mensen die al jaren lid zijn, elk jaar minstens 25 euro contributie betalen, maar vaak veel meer, en die gewoon meedoen aan van alles? Dat ze beter hun lidmaatschap kunnen opzeggen en eens in de vier jaar even wakker moeten worden? Want dan kunnen ze voor 2 euro, een glas bier is duurder, gewoon meedoen. Wat een minachting voor normale leden, als je met zo'n idee komt.

Mislukking camoufleren

Sinds het aantreden van Hans Spekman heeft de PvdA per saldo 10.000 leden verloren

Anderen hebben het al gezegd: wat doe je eigenlijk als de verkiezing gekaapt wordt, bijvoorbeeld door GeenPeil? Het valt moeilijk te meten op welke manier het doorwerkt, stemmen gebeurt anoniem. Maar het gaat wel om de politiek leider van de PvdA. Bij uitstek een rol, die iemand namens de partij doet. En dan moet zo iemand door de partij worden gekozen, niet door buitenstaanders. De legitimiteit van de gekozen politiek leider wordt direct aangetast!  

Blijkbaar is de partijtop in paniek. Hans Spekman had beloofd ervoor te zorgen dat de PvdA 100.000 leden zou krijgen. Sinds zijn aantreden heeft de PvdA per saldo 10.000 leden verloren. Dit is niet de weg om die mislukking te camoufleren. Kom tot bezinning!

Arie de Jong was lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, en tot 2014 voorzitter van de Commissie Statuten en Reglementen van de PvdA.

Volg en lees meer over:

Reacties (47)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Beerboeloe -
  Inderdaad, wie lult maakt een echte discussie onmogelijk.
 • Spartuijn -
  Het 'eerlijke verhaal' van Rutte is natuurlijk van Samson....De PvdA en de VVD zijn nog moeilijk te scheiden...Behalve in verkiezingstijd dan...Minder 'marktwerking' volgens het verkiezingsprogramma van de PvdA maar ondertussen kan ze geen genoeg van de VVD krijgen.
 • Komeinie -
  Toch bij nader inzien lijkt me het wel wat zo'n flitslidmaatschap, voor twee euro zou je een hoop lol kunnen hebben, dan staat Hans Spekman ook even te glimmen, want misschien zijn die 100.000 nieuwe leden dan wel een zeer kortstondig succes, ze zijn er geweest! Maar uiteraard wordt dan geen Samson de nieuwe leider, dat kan Jan Roos veel beter en die maakt tevens dat zinloze bloemetjes uitdelen overbodig! En in een flits is het dan uit voor de PvdA.
 • Beerboeloe -
  @Victor 23A: opvallend hoe voornamelijk PVV/SP-ers kritiek uiten op de PvdA, terwijl de PVV er tijdens de gedoogsteun niets van bakte en de SP in 44 jaar nulkommanul regeerprestaties heeft geleverd. In welke coalitie gaan die partijen hun pessimistische altijd klagende aanhang vanaf volgend jaar tevreden stellen?
 • Victor 23A -
  @Wjager: Opvallend hoe u steeds maar weer in tal van onderwerpen probeert recht te praten wat zo krom is als een hoepel. De PvdA heeft met het grootste gemak samen met de VVD sociaal Nederland afgebroken en Nederland naar Amerikaans model heringericht.Resultaat: Voedselbanken, geen vaste banen meer voor het midden en lagere echelon, verwaarloosde ouderenzorg, geen gezondheidszorg meer voor iedereen, maar een elite die graait, zich zelf verrijkt met bonussen, vertrekpremies, gouden handdrukken etc..
 • Komeinie -
  @Wjager, het was uiteraard niet "mijn" A4tje zoals u veronderstelt, verder gaat dit artikel daar helemaal niet over, maar camoufleert u het succes van uw partij! Misschien dat een versmelting met GL nog als laatste joker ingezet kan worden, maar uw partij is de rode haan die op het hakblok ligt, deze heeft drie maal gekraaid en daarmee de bevolking verraden! De Judaspenningen zijn betaald en daarmee zal de rode haan hooguit als soepkip dienen, het overige afval belandt wetmatig in de grond, veel meer valt er niet van te maken!
 • Pambo -
  De PvdA heeft de arbeider ' verkocht'. De PvdA heeft bewust en enthousiast meegedaan aan het neoliberalisme van de VVD. Die partij komt dan ook niet meer bij van het lachen. De paniek slaat toe bij de PvdA die na de verkiezingen wil fuseren met de fractie van Groen links. Gelukkig zullen zij dit spelletje van de PvdA doorzien. De PvdA heeft zijn langste tijd gehad. Dat ik dat nog mag meemaken!
 • CorArnhem -
  @wjager, de PvdA had kunnen gaan voor een meer gelimiteerd aantal buitenlandse werknemers p land, betere controle op naleven van voorschriften zodat uitbuiting voorkomen wordt en gelijke beloningen.
 • Spartuijn -
  De Grondwet is in Nederland voornamelijk een stuk papier...De rechter mag er nog niet eens aan toetsen....
 • Wjager -
  @Komeinie: In het hele boekwerk van D'66 of van welke andere partij dan ook staat niets dat strijdig is met de Nederlandse Grondwet. Op uw A-viertje bevat uitspraken die strijdig zijn met vier artikelen van die Grondwet. Daarom maken mensen zich druk. De inhoud van het A-viertje is namelijk direct in strijd met het basisdocument van onze huidige staat. En over haalbaarheid gesproken. Voor wijziging van de Grondwet is een twee derde meerderheid nodig in beide kamers. Vervolgens verkiezingen en dan opnieuw een twee derde meerderheid in beide nieuwe kamers. Hoe haalbaar is dat volgens u precies?