Duizenden demonstreren in Istanboel tegen het harde overheidsoptreden tegen politici van de pro-Koerdische HDP en de seculiere CHP met borden waarop staat: Wij geven niet op, 20 november.
Duizenden demonstreren in Istanboel tegen het harde overheidsoptreden tegen politici van de pro-Koerdische HDP en de seculiere CHP met borden waarop staat: Wij geven niet op, 20 november. © AFP

Laat Erdogan niet langer zijn gang gaan

De Aramese Beweging voor Mensenrechten vindt het onbegrijpelijk dat de Tweede Kamer de Turkse regering niet krachtig aanspreekt op de buitenproportionele maatregelen van Erdogan.

Deze week debatteert de Tweede Kamer met de regering over de begroting van Buitenlandse Zaken. Daarbij zullen ongetwijfeld de almaar verslechterende mensenrechtensituatie in Turkije en het diverse grenzen overschrijdende optreden van het Turkse leger in Turkije en in de buurlanden aan de orde komen.

De inmiddels volstrekt buitenproportionele maatregelen die de regering Erdogan onder de dekmantel van de na de couppoging van 15 juli uitgeroepen noodtoestand treft, en die niet alleen gericht zijn tegen de Gülen-beweging die volgens de Turkse regering verantwoordelijk voor deze coup gehouden moet worden, maar tegen alle (vermeende) tegenstanders van de regerende AKP, zijn de Kamer genoegzaam bekend. Dat geldt ook voor de enorme geweldsgolf die het zuidoosten van Turkije al langer overspoelt en waarbij enorme verwoestingen worden aangericht in hier gelegen steden inclusief de veelal cultuurhistorisch belangrijke stadscentra. Hierop is de Turkse regering direct aanspreekbaar en het blijft voor ons als Aramese Beweging voor Mensenrechten onbegrijpelijk waarom dit niet met meer overtuiging gebeurt en met sanctiemaatregelen kracht bij wordt gezet.

Normverschuiving

Inmiddels gaat het niet meer alleen om het optreden van de Turkse regering en het Turkse leger, maar ook om de normverschuivingen in de Turkse samenleving die hiervan het gevolg zijn en waarvan, zoals gebruikelijk, minderheden in de Turkse samenleving de dupe zijn. Minderheden zoals de Aramese, maar ook andere.

Van normverschuivingen in de Turkse samenleving zijn, zoals gebruikelijk, minderheden in de Turkse samenleving de dupe

We noemen slechts enkele recente voorbeelden:

Op 17 november werd de enige Aramese co-burgemeester in Turkije, mevrouw Februniye Akyol, uit haar ambt gezet. Zij zou banden met de PKK onderhouden. De loze beschuldiging, die aan het adres van alle democratisch gekozen burgemeesters in Zuidoost-Turkije wordt geuit, leidt ertoe dat in de ogen van de aanhangers van Erdogan niet alleen alle Koerdische maar ook alle Aramese politici of andere notabelen niet minder dan terroristen zouden zijn. Februniye Akyol was tot 17 november co-burgemeester van Mardin en lid van de progressieve BDP, de Partij voor Vrede en Democratie.

Al eerder, op 7 oktober, werd Andrew Brunson, lid van de Turkse associatie van protestantse kerken, in Izmir opgepakt omdat hij zogenaamd bezig was de Turkse nationale veiligheid te ondermijnen. De protestantse kerk van Antakya (het oude Antiochië, waar het christendom zijn naam kreeg) werd diezelfde dag door de Turkse overheid gesloten omdat een daar plaatsvindende, reguliere bijbelstudie eveneens als staatsveiligheidondermijnend werd gezien. Ook de protestantse predikant Patrick Jansen mocht niet terugkeren naar zijn standplaats Gaziantep, terwijl twee andere protestantse theologen het land niet meer binnen mochten komen hoewel ze daar werkzaam waren en hun gezinnen hier nog steeds verbleven. Eén van hen, Ryan Keating, is verantwoordelijk voor het Ankara Refugee Ministry (ARM), dat zesduizend vluchtelingengezinnen van eten, onderdak en kleding voorziet.

Op 16 november werd anti-Armeense graffiti met de tekst 'Eens zullen wij in Karabag zijn' aangetroffen op de muren van de Armeense school Bononti Mkhitarian in Istanboel. Dit was de derde Armeense school in drie maanden die van haatgraffiti werd voorzien.

Op 1 november werd een Aramese historische begraafplaats in het centrum van Adiyaman in Zuidoost-Turkije door onbekenden onder handen genomen waarbij tenminste tien graven zijn vernield. Een duidelijk geval van door overheidsoptreden veroorzaakte volkswoede die zich niet tegen daadwerkelijke terroristen richt maar tegen een bevolkingsgroep die daar feitelijk part noch deel aan heeft maar er wel mee in verband is gebracht.

Een fles is geopend door de hetze van de regering Erdogan tegen haar vele (vermeende) tegenstanders

Geest uit de fles

Het is een korte selectie van incidenten die verspreid over heel Turkije voorkomen en die getuigen van een geest die uit de fles komt en daar moeilijk weer in terug te krijgen zal zijn. Een fles die geopend is door de hetze van de regering Erdogan tegen haar vele (vermeende) tegenstanders. Waar de maatregelen van de regering Erdogan zelf nog een halt toegeroepen zouden kunnen worden, zullen dit soort incidenten waarbij de daders onder de opgezweepte sympathisanten van Erdogan gezocht moeten worden langer blijven naijlen. Genoeg reden om dit niet
langer op z'n beloop te laten, maar er nu paal en perk aan te stellen om te voorkomen dat ook dit soort ongecontroleerde incidenten van kwaad tot erger gaan.

Er zijn in de Europese geschiedenis meer gevallen bekend waarin autoritaire regeringsleiders ongebreideld hun gang konden gaan tegen al hun politieke tegenstanders en door hen gebrandmerkte bevolkingsgroepen omdat West-Europese landen in deze regeringsleiders een bondgenoot zagen in de strijd tegen een nog groter kwaad. Dat bleek achteraf een kostbare misrekening te zijn geweest. Voor henzelf, maar vooral voor de politieke tegenstanders en bevolkingsgroepen waar de betreffende regeringsleider zich op kon uitleven zonder noemenswaardig protest.

We doen een klemmend beroep op de Nederlandse politiek om de geschiedenis zich niet te laten herhalen en mensenrechten te laten prevaleren boven het eigenbelang op korte termijn.

Aziz Beth Aho, voorzitter van de Aramese Beweging voor Mensenrechten.

Volg en lees meer over:

Reacties (15)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • wouterfr -
  De troep in Brussel met daarbij uiteraard de Nederlandse regering laten hun oren te veel naar Amerika hangen, die voor geen goud hun belangen en basis in Turkije willen riskeren. Daarom Erdogan niet willen bruskeren of nog beter voor het tribunaal in Den Haag te brengen. Het is een laf zooitje waarbij Nederland opgezadeld blijft met een verkeerde Turkse aanhang. Erdogan gaat straks dezelfde weg op als destijds Nicolae Ceausescu macht corrumpeert
 • Komeinie -
  @Starfish Prime, daarin heeft u helemaal gelijk, maar wie heeft er nu voor die Brusselse kermis gestemd? Eigenlijk geeft de gehele gang van zaken wel aan hoe overbodig de EU voor ons blijkt te zijn, het wordt tijd om daar de stekker uit te trekken en weer zelf beslissingen te gaan nemen! @Wjager, men zou in Ankara wel schrikken als Nederland Turkse oproerkraaiers die zich bezigen met de Gülen/Erdogan strijd zou oppakken, en een enkele ticket Turkije geven!
 • Starfish Prime -
  Het lijkt me logisch dat Nederland niet eenzijdig hard naar Erdogan gaat uithalen. Want als Erdogan dan reageert met het verscheuren van de vluchtelingendeal, dan krijgt Nederland daarvan de schuld en kan Mark Rutte z'n toekomstige snoepbaantje in Brussel gevoegelijk vergeten. Laf ; maar wel begrijpelijk. Nee, degene die ECHT hard van leer zou moeten trekken maar tot nu toe oorverdovend stil is gebleven, dat is Brussel zelf. Laat het dus duidelijk zijn dat DAAR nog veel meer lafheid zit dan in Den Haag.
 • Wjager -
  Nederland waarschuwt Turkije voor de laatste maal. Wat zullen zij in Ankara daarvan schrikken.
 • Komeinie -
  @Aziz Beth Aho hetgeen WTJGM al aangaf valt letter voor letter zo ongecensureerd over te nemen, de Nederlandse politiek staat met de staart tussen de benen te bibberen als een juffershondje, deze houding treffen we in wel meer EU landen aan. Zou ik mogen kiezen, dan prefereer ik toch een bondgenootschap van de Russische Federatie ver boven die dan met de Turken, daar doet Erdogan nog even een flink schepje bovenop. Misschien dat er met president Trump straks iets gaat veranderen?
 • Komeinie -
  @jefcooper zegt: Volgens Timmerfrans is Turkije nog steeds een goede kandidaat voor het EU lidmaatschap. @Komeinie zegt: hiermee verklaart u een klein stukje van het hoe en waarom de PvdA zo ongeloofwaardig is geworden! Als regeringscoalitie belazerden ze de bevolking en als EU parlementariër doen ze al niet anders, dan valt mijn politieke keuze wel te raden!
 • Komeinie -
  Zo'n kleine tien jaar lang waarschuwt Geert Wilders al voor Erdogan, maar telkens kwam dat even niet erg goed uit voor de belangen van de EU! Nog niet zo lang geleden lag of ligt er zelfs nog een toetredingspakket genaamd Turkije op de EU tekentafel, naast die van de Oekraïne! Maar goed, we veroordelen Wilders en huldigen Erdogan, P.S. niet verder vertellen, we helpen Turkije om de herrijzenis van Koerdistan te voorkomen! Prettige vakantie toegewenst!
 • WTJGM -
  Aziz Beth Aho ziet even over het hoofd dat Den Haag en Brussel staan voor een stel opportunistische, hypocriete lafbekken waar zelfs straathonden geen brood van lusten. Dat is ook de reden dat Turkije de helft van Cyprus bezet mag houden, het ondermaatse journaille hier geeft liever af op Rusland. Of op eigen boodschappers, want onze pseudolinkse dictatuur houdt nog wel even stand.
 • Blame Dutchie -
  Tja, mensenrechten boven eigenbelang stellen is niet echt iets waar noch de Nederlandse politiek noch de markt goed in is. Er wordt goed zaken gedaan met Saudi Arabië, om maar wat te noemen en we hoeven slechts een willekeurig geschiedenisboek open te slaan om te constateren dat zaken als apartheid, slavernij, vervolging en foltering nooit ver weg zijn geweest. Een bevolking heeft natuurlijk de taak haar regering bij te sturen waar nodig, maar is over het algemeen te druk bezig met bankhangen en fakebook likes.
 • frank§vrij -
  ik ben het eens met de schrijver. Misschien dat Nl zo weinig reageert omdat het zelf boter op zijn hoofd heeft. Als er consequent wordt nagedacht en vervolgens gehandeld, oa bij dit soort kwesties, dan gaat het er anders uitzien, dat is wel zeker.