Joshua Livestro
Joshua Livestro © ANP

Joshua Livestro: 'Het zou goed zijn als Wierd Duk geen evidente hoaxverhalen helpt verspreiden'

Brief van de dag

Wierd Duk reageerde afgelopen woensdag op een opiniestuk van Joshua Livestro waarin laatstgenoemde stelt dat het afgelopen moet zijn met paranoïde samenzweringsverhalenen en idiote racistische theorieën. Hieronder een reactie van Livestro.

Naar aanleiding van mijn artikel 'Mijn rechts moet zich niet laten meeslepen door ondergangsdenkers', (Volkskrant, 3 juni) publiceerde Wierd Duk een antwoord in de Volkskrant waarin hij beweerde dat ik hem zou hebben 'beschuldigd zonder bewijs' met als doel hem 'te framen' als een 'gevaarlijke oproerkraaier' (Volkskrant, 7 juni).

Voor alle duidelijkheid: mijn uitspraken over hem waren geen waardeoordelen maar feitelijke constateringen, gebaseerd op citaten van zijn eigen Twitteraccount. Over de door hem voorspelde 'clash' bijvoorbeeld. Hij maakt daar nu van dat die verwees naar de aanslagplegers van Londen en Manchester, 'agressieve vertegenwoordigers van de radicale islam' die de confrontatie met ons zouden zoeken.

Maar wie de wisseling van tweets met twitteraar Robert Jan Prins op 15 juni 2016 leest, ziet dat hij iets heel anders bedoelde: '[Duk:] Onderzoek: 'Iedere tweede Duitser voelt zich 'wegens moslims' vreemde in eigen land. Het broeit in het Oosten.' Vraag van Prins: 'Wat is de oplossing Wierd?' Antwoord Duk: 'Hopen op periode van herbezinning na de clash.' Prins: 'Verwacht je serieus een clash?' Duk: 'Ja, veel Duitsers schaffen kleine wapens aan. Maar ook elders: Frankrijk vooral.' Hij had het dus niet over 'low-grade guerrilla warfare' maar over een burgeroorlogachtig scenario. Met als aanleiding: moslims.

Over de White Helmets merkt hij op dat het 'de taak is van elke journalist om te onderzoeken of de berichtgeving over die regio is gecompromitteerd'. Daarin heeft hij uiteraard gelijk. Het zou dan ook goed zijn als Duk zich aan deze regel gaat houden en niet, zoals hij meerdere keren heeft gedaan, evidente hoaxverhalen over de White Helmets helpt verspreiden alsof het belangrijke onthullingen betreft.

Ik noteer verder dat hij het gebruik van de naziterm 'gelijkgeschakelde' media erkent

Ik noteer verder dat hij het gebruik van de naziterm 'gelijkgeschakelde' media erkent. Te claimen dat deze term naar 'een reëel bestaande situatie in ons land' verwijst, lijkt me het samenzweringstheoretische karakter van zijn uitspraak trouwens eerder te verdiepen dan te verzwakken.

Tot slot over de kwalificatie 'gevaarlijke oproerkraaier': dat is niet mijn uitspraak, maar zijn eigen samenvatting van mijn artikel. Ik laat het graag aan de lezer over of in het geval van Duk de vlag de lading dekt.

Joshua Livestro, St Peter Port (Guernsey)