Je moet je BSN kunnen veranderen
© Marie Wanders

Je moet je BSN kunnen veranderen

Door een fout bij de gemeente zijn de persoonsgegevens van drieduizend Amsterdammers bij de verkeerde personen terecht gekomen. Niet alleen het rekeningnummer en de adresgegevens, maar ook het Burgerservicenummer (BSN) van deze mensen ligt zo op straat.

De gevolgen zijn niet te overzien. Met de combinatie van die drie gegevens kan een kwaadwillende persoon een nietsvermoedend slachtoffer financieel, juridisch en persoonlijk te gronde richten.

De oplossing is simpeler dan het probleem. Maak het BSN veranderbaar, net als een pincode. Bij onze banken is het al decennia een gewoonte om binnen een week een nieuwe pincode te geven, als hier aanleiding toe is. Pinpas gestolen? Even een nieuwe pincode aanvragen. Waarom is dit nu zo belangrijk?

Door de jaren heen is het BSN een wondermiddel geworden. Het ultieme transactiemiddel voor al onze publieke diensten, maar ook voor banken en zorginstellingen.

Ons BSN slingert overal rond

De laatste jaren vragen zelfs sportscholen, telecomleveranciers en verhuurders om jouw BSN. Soms direct, soms indirect, als onderdeel van het alomtegenwoordige 'kopietje van je paspoort'. Ons BSN slingert overal rond.

De gemeente Amsterdam staat niet bekend om haar expertise als het gaat om haar omgang met persoonsgegevens. Dit moet veranderen. Maar dat gaat niet van de ene op de andere dag. En op de gemeente hebben wij nog een beetje controle.

Wat gebeurt er met jouw gegevens als de sportschool waar je af en toe traint opeens slordig blijkt te zijn? Wat doe je aan de onzorgvuldige telecomleverancier?

Daarom pleiten wij nu voor deze ene simpele maatregel: Als een BSN zo veel wordt gebruik als een pincode, laat ons dan ook het BSN kunnen veranderen.

Als een BSN zo veel wordt gebruik als een pincode, laat ons dan ook het BSN kunnen veranderen

Zodra het BSN te veranderen is, zal de waarde hiervan afnemen. De commerciële partijen die hier nu nog om vragen zullen hiermee ophouden. Dan wordt het BSN weer precies waar het ooit voor bedoeld was: een geheime code in een vertrouwensrelatie tussen jou en de overheid.

Als de overheid fouten maakt, moet de overheid het oplossen. Dan moet zij jou een nieuw BSN opsturen. Tegenstanders zullen vrezen voor de 'bestuurlijk-administratieve continuïteit'. Maar een overheid met een ict-budget van tien nullen moet hier een oplossing voor kunnen bedenken.

Het wordt tijd dat de burgers in Nederland opkomen voor hun rechten. Te vaak worden we weggezet als machteloze slachtoffers van een overheid die haar zaakjes niet op orde heeft. Het debacle van deze maand toont aan hoe kwetsbare burgers (in dit geval uitkeringsgerechtigden) alsmaar kwetsbaarder worden.

De oplossing ligt bij de overheid. Zij beheert onze gegevens, zij moet hiervoor verantwoordelijkheid nemen. Een veranderbaar BSN is een essentiële stap in de goede richting.

Ancilla van de Leest, lijsttrekker Piratenpartij Nederland
Jelle de Graaf, fractievoorzitter Piratenpartij Amsterdam West

Volg en lees meer over:

Reacties (22)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • PaultB -
  Klinkt sympathiek, maar van half Nederland ligt het BSN op tafel want het BTW-nummer van een eenmanszaak is het BSN-nummer + een vaste toevoeging. Dus apekoolverhaal van een aantal, goed bedoelende, piraten.
 • Barometer -
  Nee, BSN is het stempel van de overheid op je voorhoofd dat er nooit meer af gaat. Je bent een nummer en je blijft een ( uniek ) nummer, want een nummer is veel efficienter dan een naam. Dus: niemand is uniek. Weg met die moderne onzin dat ieder mens 'uniek' zou zijn. Alleen jouw nummer is uniek. In de toekomst wordt het nummer met een chip, bevattende alle persoonlijke gegevens en vooral je DNA, onderhuids ingepland. De persoonlijke gegevens worden automatisch geactualiseerd. Overal efficiency en gemak dat willen we toch?
 • Alberdina Diana Brouwer -
  Nu nog niet eens zo raar het idee al zal ook hier vast wel weer van alles fout mee kunnen gaan. Het is wel mensen werk en computer ga zo maar door De BSN is weer een nummer die toch lijkt mij vanaf begin bij een persoon hoort net als geboorte datum. Misschien een soort pincode al denk ik dat wanneer men nog even wacht het waarschijnlijk wel met een vinger afdruk geregeld is scannen de tijden gaan steeds sneller met veranderingen en dit zou het best dan wel kunnen worden. Dat het BSN nummer aan de vinger afdruk gekoppeld word
 • baron von habenichts -
  ik heb ik weet niet hoeveel nummers, o.a legernummer , bsn nummer , rekeningnummer bij de bank bij elke leverancier een ander klanten nummer. Alhoewel mijn zorgverzekeraar overgegaan in naar een ander sijsteem van inloggen n.l. met je digi-d
 • gfrer -
  BSN is een probleem omdat te makkelijk identity theft mogelijk is Ik ben er op tegen dat een nummer dat intern bekend gebruikt wordt tevens voor iedereen zichtbaar is zoals op het paspoort, patientendossier, etc.
 • ruud volkskrant -
  Ik weet volstrekt niet, waar mijn BSN overal terecht gekomen kan zijn..Overal willen ze een copie hebben van je paspoort..Ook in het buitenland, in hotels..Het BSN staat op de afschriften van de belastingdienst, samen met je naam, adres en rekeningnummer..Als de enveloppe niet aankomt, weet je ook niet, waar je gegevens terecht zijn gekomen.
 • Willem Timmer -
  google even BSN en Lebbis, kijk zijn act even uit op you tube en je begrijpt waarom deze wereld zo in elkaar zit. Inderdaad zoals Ytzeqnlont stelt: ZZPers moeten via hun btw nummer iedereen op de hoogte stellen van je BSN en in de KVK staat dat in een openbaar register. de oorzaak daarvan is dat de overheid dat BSN slim dat te gebruiken voor eenmanszaken. niet zo slim dus.
 • toshiba -
  Goed voorstel maar gaat nog niet ver genoeg. het BSN wordt misbruikt door private als publieke partijen. Er moeten duidelijke grenzen getrokken worden onder welke omstandigheden het gebruikt mag worden. Voorbeeld: Bedrijven die hulpmiddelen verstrekken aan personee [rolstoel] hebben ook het BSN nodig voor communicatie met zorgverzekeraars. Een groot datalek. Niemand die erop let.
 • agnesje -
  Apekool, dit voorstel. Als het nodig is om iets te veranderen, dan is het wellicht dat er - net zoals bij een bankpas - een pincode wordt gekoppeld aan het gebruik van het BSN. Dan kun je je pincode laten wijzigen als je nummer in onbevoegde handen komt. Maar iedere keer een nieuw nummer krijgen? Je krijgt toch ook geen nieuw rekeningnummer als je bankpasje in onbevoegde handen komt?
 • Annet Graaf -
  Een beetje aardbeien met stoofperen vergelijken. Wat je wilt. Je pincode is een code voor je bankrekening, hetnummer daarvan is niet eenvoudig te veranderen is, tenzij je oude bankrekening opzegt en een nieuwe opent. Om bij je gegevens van je bsn te kunnen komen heb je een wachtwoord nodig om met je digid in te loggen. Dat wachtwoord kun je veranderen, je persoonlijke nummer niet. Tenzij je natuurlijk je oude persoonlijkheid opheft een een nieuwe opent. Ze kunnen beter de BSN afschaffen, een mens is al uniek genoeg zonder nummer.