De beurskoers op de Amsterdamse beurs van Euronext
De beurskoers op de Amsterdamse beurs van Euronext © ANP

Is echt niets over beleggen te leren?

De kwestie van Peter de Waard

De beurs is een stembus die elke dag opnieuw bepaalt welk aandeel het populairst is. Maar het zou een weegschaal moeten zijn die de waarde van een aandeel op lange termijn weerspiegelt. Dat schreef de Amerikaanse econoom Benjamin Graham in 1934 in zijn boek Security Analysis.

Beleggers zouden zich moeten richten op aandelen van bedrijven die op lange termijn waarde creëren en niet speculeren op kortetermijngewin. Graham had zijn les geleerd. Hij had al zijn geld verloren bij de crash van 1929 toen hij zich door het kuddegedrag van de speculanten en het sentiment van de dag had laten meeslepen.

Reacties (1)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
  • frame -
    Experts, gevraagd naar advies voor beleggers, stellen dat je alleen moet beleggen als je het geld niet direct nodig hebt. En dat je lang moet blijven zitten, niet te vaak wisselen van aandelen. Wat doen al die experts zelf ? Bij het minste of geringste switchen ze en meestal zonder objectieve grond. De verklaringen voor schommelingen zijn altijd achteraf en niet te bewijzen. Interessant om eens te onderzoeken wie in de markt eigenlijk die koersschommelingen veroorzaken: ik maak me sterk dat dat enkele hele grote partijen zijn die door hun volume de handel kunnen beinvloeden.