Nederlandse Volks-Unie demonstreert op de Koekamp Aanhangers van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) demonstreren in Den Haag
Nederlandse Volks-Unie demonstreert op de Koekamp Aanhangers van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) demonstreren in Den Haag © Arie Kievit

In hun bubbel zijn zij geen haters; ze zijn het verzet

Column Asha ten Broeke

Het gaat niet goed met de wereld, daar waren we het over eens. Op onze somberste momenten, zo gaven we aan elkaar toe, denken we beiden dat het 1938 is. Maar over één kwestie verschilden we van mening: wie nu de fascisten zijn.

Volgens de jongeman met wie ik discussieerde - laat ik hem Wouter noemen - zijn het de moslims. Kijk maar, zei hij: ze plegen aanslagen, komen massaal naar hier, hebben een intolerant geloof. En ze zeggen het zelf: ze verwerpen onze cultuur, willen onze vrouwen verkrachten en ongelovigen doodmaken.

Volgens mij zijn Wilders, Trump, Le Pen en consorten de nieuwe fascisten.

Volg en lees meer over:

Reacties (24)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Age Berg -
  Het is allebei waar en allebei niet waar: Als je de koran leest dan word je niet vrolijk (zie bv soera 9), als je Wilders hoort word de rechterlijke macht ondermijnen en vijheid van meninguiting inperken (ja ook de Koran valt hier onder) word je ook niet vrolijk. Allebei de groepen deugen dus niet. Maar aan de andere kant lezen de meeste Moslims de koran niet (letterlijk). En zijn de meesten brave huisvaders. En vinden de meeste kiezers van Wilders hem te extreem, en verzetten ze zich als een jongetje met bruine ogen die bij hun kinderen op voetbal zit uitgezet dreigt te worden.
 • Daandorpsplein -
  Ik ben geboren in en woon op een zeldzaam klein stukje wereld waar we dit recht, o. a. om een partij op te richten en in vrijheid te handelen, onverkort hebben. Ook al ben ik het vaak met andermans mening niet eens, ik koester mijn vrijheid en ben daar zuinig op. Daarom respecteer ik iemand anders zijn mening en probeer ik iedereen in zijn waarde te laten, al is dat niet altijd makkelijk. Jammer dat steeds minder van mijn landgenoten dit kunnen opbrengen. Asha net zo goed niet, Nederland is groter dan DWDD en Pauw en dat beseffen velen in de randstad niet. ¿
 • Ton Willekes -
  Nou Asha, ik ben een anti-Islam man maar ik lees niet alleen maar de Telegraaf en Alex Jones neem ik niet serieus. Zwarte Piet mag van mij morgen veranderen van uiterlijk en ik ben ook een tijdje lid van de Correspondent geweest maar werd daar bijkans gek van iedereen die z'n eigen theorieën en waarheden creëerde. Mijn IQ zit ergens rond de 128 en ik heb sociaal niks te klagen met een goed lopend bedrijfje achter me. Ondanks dit alles ben ik vóór de-Islamisering van de Westerse wereld. De Islam heeft bewezen niet te mengen met onze waarden en hier is te weinig ruimte nog verder te redeneren.
 • Koos Werkeloos -
  De vergelijking met de jaren 30 snijdt geen hout omdat er toen geen massa's immigranten van buiten Europa naar hier kwamen. Het einde van deze immigratie is niet in zicht. Als daar geen einde aan komt zal het Westerse Europa geleidelijk aan veranderen in een niet-westers land. Dat verontrust de mensen enorm, en daarom komen ze in verzet. Wie denkt dat het wel mee zal vallen is net zo geborneerd als de klimaatontkenners die denken dat de opwarming wel mee zal vallen.
 • brommer123 -
  Er zijn in de wereld goede mensen en slechte mensen. Dat is altijd zo geweest. Om iemand die iets crimineels doet te koppelen aan een geloof of nationaliteit, zegt niks over mensen die ook dat geloof of die nationaliteit hebben. De suggestie dat dat wel misschien toch wel zo zou kunnen zijn is absurd en crimineel op zichzelf. Mensen die dat doen begrijp ik niet. fijn nieuwjaar thijs
 • Hester Macrander -
  Geweldig initiatief, dank je. Ik hoop dat velen je volgen, en ieder alle -voor hen- vreemde bubbles willen onderzoeken van binnenuit.
 • VooruitNU -
  Asha, volg 's Afshin Ellian. En kijk eens nuchter naar alle nadelen van de parallelle samenlevingen in alle Nederlandse steden. Het gebrek aan gevoel met het Nederlanderschap, om niet te zeggen afkeer, ondanks alle ruime kansen voor iedereen etc. Islamisering is de droom van elke moslim. Indonesië, Turkije etc. Blijf nog ff buiten je filterbubbel.
 • T Stolk -
  We hebben het in Iran gezien. De progressieve krachten die er aan meehielpen om de Sjah te verdrijven werden, nadat de islamitische geestelijken aan de macht kwamen, gevangen genomen, gemarteld en vermoord. Iran is nu een islamitische dictatuur waar critici worden zonder pardon worden opgehangen. Islamitische geestelijken bepalen wie er aan de verkiezingen mogen deelnemen en welke wetten aangenomen mogen worden. In Turkije is nu hetzelfde aan de gang: kritische journalisten zijn gevangen genomen en kranten mogen niet meer publiceren en de oppositie wordt monddood gemaakt.
 • Hans S -
  Het onderscheid tussen feiten en meningen dient beter te worden gemaakt, maar dan nog bepaalt de bron die wordt gebruikt welke feiten worden gebracht. Dat onze asielprocedures lek zijn en er dus ook jihadisten binnen kunnen komen is een feit, zo ook dat er nieuwe aanslagen door moslims verijdeld zijn. Wat dit zegt over grotere groepen vluchtelingen of asielzoekers en hun respectievelijke intenties is niet duidelijk; het lijkt me dan ook van belang om meningen hieromtrent niet als feiten te poneren - iets waar beide kanten van het spectrum zich aan schuldig maken.
 • JHV -
  Ik vrees dat in dit artikel een veel gebruikte discussietruc gebruikt wordt. Zeg enig begrip te hebben voor je discussie tegenstander en schilder dan een zeer beperkt en extreem beeld af van je tegenstander. Dan heb je niet veel woorden meer nodig om je eigen gelijk boven elke kritiek te verheffen.