VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. © ANP

Ik verwerp een samenleving met diepgewortelde afkeer voor 'de ander'

Onze manier van leven loopt gevaar. Dat stelde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vorige week in een interview met Trouw. 'Wij doen in Nederland heel veel concessies aan de manier van leven, onze waarden', zei hij, en gaf als voorbeeld dat sommige Amsterdamse schoolbesturen Tweede Pinksterdag misschien wel wilden inruilen voor het Suikerfeest. 'Elke keer een stapje weg van de Nederlandse achtergrond en cultuur.' Waarmee meteen glashelder was wie er volgens hem tot de categorie 'onze' of 'Nederlandse cultuur' behoren: moslims niet.

Nou heb ik een donkerbruin vermoeden dat de meeste Nederlanders, ongeacht hun geloof, op Tweede Pinksterdag vooral een lekker lang weekend vieren.

Reacties (8)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • T. Gorkum -
  Als religieuze groeperingen vanuit het midden -oosten, die elkaar daar onderling al over de kling jagen wegens interpretatie verschillen over het geloof massaal naar Europa vertrekken, geeft dat vele Europeanen die gewent zijn aan scheiding tussen kerk en staat een ongemakkelijk gevoel. Niks op tegen dat politici die dat ook vinden, dit uitspreken. Veel plezier in Canada!
 • TakaTakata -
  Ik verwerp een samenleving waarin de ander, die een diepgewortelde afkeer tegen onze samenleving heeft, de dienst gaat uitmaken. Er is veel mis met de neoliberale politiek van nu, maar hoe je het ook bekijkt, de ander zal in elk politiek stelsel zijn afkeer van onze samenleving blijven prediken, de meest voortvarende anderen met begeleiding van muziek, opus AK47. Als je in, pakweg Rotterdam, woont ervaar je overigens geen minderheid van anderen, maar een luidruchtige meerderheid. Mijn advies: kijk en luister eens op Youtube naar de teksten van imams, de geestelijk leiders van onze anderen.
 • Déesse-en-France -
  Canada??? Echt niet. Conservatief bolwerk.
 • bartmbv -
  Dank je wel.
 • arie.o -
  count me in !!
 • kortdoordebocht -
  Uitstekend stuk Asha.
 • Alberto -
  Asha ten Broeke heeft niet door dat er verkiezingen in aantocht zijn, waarschijnlijk al in 2016, en dat de VVV kiezers massaal zijn overgelopen naar Wilders, een VVD spruit. En in de aanloop van landelijke verkiezingen kan je je heel wat veroorloven als VVDer. Denk maar aan de HRA, 1000 euro voor iedere werkende en 'geen euro meer naar Griekenland' in 2012. Het is Halbe dus niet echt menens; na de verkiezingen stopt zijn populistisch geblaat.
 • BBIB -
  Waar kan ik me aanmelden..!