Moslims bidden in een Franse moskee.
Moslims bidden in een Franse moskee. © Steven Wassenaar

Ik laat me niet islamiseren

Column Peter Middendorp

'Achter de islamisering van Europa schuilt een plan', zei wetenschapster Machteld Zee deze week in het AD. Het klonk eng, verontrustend. Ik werd dan ook erg nieuwsgierig naar dat plan, maar Zee vertelde er verder niets over. En Wierd Duk, de 'reizende commentator' van het AD, schreef alles zomaar op, zonder een vraag te stellen.

Zou het plan achter de islamisering van Europa ook misschien gewoon de islamisering van Europa kunnen zijn? Ik ben natuurlijk geen wetenschapper, maar het woord zegt het al een beetje, en gelovigen staan er allerwegen om bekend - als het aan hen ligt, helpen ze zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen naar Onze Lieve Heer.

Volg en lees meer over:

Reacties (9)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • mcouzijn -
  Over de 'eerdere versie van het artikel" (zie noot onderaan): Middendorp had gerust kunnen laten staan dat "Zee bij Paul Cliteur en Afshin Ellian is gepromoveerd". Het feit dat Ellian niet als promotor optrad, doet daar niet aan af. Hij was immers lid van de promotiecommissie; daarmee komt hem evident medeverantwoordelijkheid toe voor de promotie van Zee. Immers, een wetenschapper promoveert niet exclusief bij één persoon, maar doorstaat een proeve van wetenschappelijke bekwaamheid ten overstaan van het wetenschappelijk forum, meer nog belichaamd door de promotiecommissie dan door de promotor.
 • Bakkertje2 -
  Ik neem aan dat voor Machteld Zee dezelfde eisen gelden als voor iedere wetenschapper, die promoveert. Namelijk dat een stellingsname in een dissertatie gesteund moeten worden door wetenschappelijke bewijzen uit proefondervindelijk onderzoek. Middendorp suggereert dat dit niet is gebeurd. Zee baseert haar stelling op het feit dat in de sharia rechtbank de rechters de mannen gelijk geven op grond van hun man-zijn, zoals ze heeft geobserveerd. Dit vind zij voorbijgaan aan het Westerse rechtbeginsel dat alle mensen gelijk zijn. Maar blijkbaar mag kritiek op islamitische rechtbanken niet?
 • M. Jonker -
  @ Frenckie Vlaams Belang en Machteld Zee.... weer verkapte verdachtmakingen. Dan moet je man, paard en feiten benoemen. Ik daag je uit.
 • Frenckie -
  Dodelijk: " op wiens ruggen Duk geklommen is, anders kon je hem niet zien ". Dit gaat Duk je nog heel lang nadragen, Peter. Duk's tenen zijn namelijk lang, héééél erg lang. Waarschijnlijk heeft hij de complete dom-rechtse blogosfeer al in stelling gebracht om op je in te hakken. Ik wens je sterkte Peter. En gast128, zoek eens op Vlaams Belang en Mevrouw Zee.
 • Bas Loon -
  Door te zeggen dat ergens een plan achter schuilt maak je duidelijk dat het niet zomaar gebeurt, als een soort natuurwet. Zelfs iemand die geen wetenschapper is moet dat kunnen begrijpen. En nee, gelovigen staan er niet per se om bekend dat ze zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen naar onze lieve heer helpen. Boeddhisten, bijvoorbeeld. En ook van christenen hebben we tegenwoordig in dat opzicht weinig last. Als je iemand verwijt geen voorbeelden te geven bij beweringen en je staat zelf niet bepaald bekend om je wetenschappelijk verantwoorde verhaaltjes, dan is dat pure kinnesinne.
 • gast128 -
  Middendorp verwijt Machteld Zee gebrek aan argumenten maar komt zelf ook niet verder dan op de persoon spelen. Misschien een idee om volgende keer inhoud toe te voegen aan deze column?
 • Thijs Tas -
  Beste P. Middendorp Best leesbaar stuk echter de titel is wat misleidend. Misschien kan je het aanpassen naar "Mijn mening over Zee en Wierd Duk". U bent geen wetenschapper en beperkt zich in dit stuk dan ook uitsluitend tot een waardeoordeel over personen. Het ethos vraagstuk onderbouwt U door de relaties van de betreffende personen te benoemen. Ik zou U graag willen uitnodigen om in een volgend stukje ook op de inhoud in te gaan, zonder het enkel op personen te spelen. Bijvoorbeeld welke illustrie in het werk van Zee mist U? Waarom is een promotie onder P. Cliteur minderwaardig?
 • Robamsterdam -
  Peter probeert een complot te ontmaskeren door ergens anders een complot te zien. Nee hij ziet niet alleen een compleet. Het is een samenzwering van mensen die niet zo slim zijn als hij. Die probeert hij de grond in te boren. Ik zou zeggen, als het allemaal zo dom en slecht is, waarom maak je je zo druk?
 • Hans S -
  Het diversiteitsstreven houdt daar op waar het mensen met een andere - en dus verkeerde mening - betreft: Zo divers moeten we het landschap niet willen hebben.