Iedereen weet wat daar aan de hand is

Column Sheila Sitalsing

Over de toestand in 'de berm', een stuk woestijn tussen de grens van Jordanië en Syrië waar naar schatting 75 duizend mensen existeren, gestrand op de weg van een verleden dat niet meer bestaat naar een toekomst die maar niet wil aanbreken, trekt met enige regelmaat een bezorgde burger aan de bel. Artsen zonder Grenzen, hulpverleners, vluchtelingen, politici: iedereen weet wat daar aan de hand is. Er is geregeld gewaarschuwd voor hongersnood, uitdroging, infectieziekten en andere misère.

Permanent de aandacht vragen voor iets waar zo veel uitzichtloosheid omheen hangt dat wegkijken de enig aangename optie is, is niet eenvoudig, want het went, net zoals de verhalen over de onuitsprekelijke ellende in oostelijk Congo, waar een permanente staat van conflict en onveiligheid heerst, wennen.

Volg en lees meer over:

Reacties (16)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • mil1 -
  Opvang in de regio, ja. Weet u wat de opvang van een asielzoeker in Nederland kost, en de opvang daar. Reken maar uit dan kan je net als in Afghanistan 1000x meer mensen opvangen in een buurland als in Nederland. En bovendien gaan de mensen na het conflict terug terwijl je hier met generaties van asielzoekers blijft zitten die niet integreren.
 • S. Hakse Siebo -
  Je moet je toch rot schamen als Europese en Arabische naties EN dus in actie komen. Met geld, met immigratie en met politieke druk!
 • Barometer -
  @Peter Kemper. Inderdaad. Alleen de moraalridders onder ons willen dat wij ons opofferen. Waarom is niet duidelijk, want iedere natie, geen enkele uitgezonderd, streeft eigen belangen na, doet wel z.g. correct ( omdat je meer bereikt met stroop dan met azijn, dus ook hier weer: eigen belang ), maar zal nooit op puur morele gronden handelen zonder eigen belang, hetgeen ook een spoedig einde van de betrokken natie betekent. Kijk naar de V.S, kijk naar Rusland, kijk aan de Syrische rebellen. Zij zijn bezig met eigen belangen, de vluchtelingen die alleen naar Mutti Merkel willen niet minder!
 • Lalien -
  Dank je wel voor dit goede stuk! Heel erg triest hoe het nu gaat en natuurlijk zouden we liever zien dat de opvang in eigen regio beter geregeld was, maar zolang dat niet mogelijk blijkt moeten we toch in elk geval iéts doen voor de vluchteling die wel hier komt. Bovendien blijkt dat er heel wat opvangcentra nog veel plek over hebben.
 • Peter Kemper -
  We kunnen helaas niet al het wereldleed op onze schouders nemen en iedereen die waar dan ook ter wereld op vlucht is hier een thuis geven. Ik zou het graag willen maar het is gewoonweg onmogelijk.
 • maurice wasserman -
  Dank voor deze column. Blijf ze zó schrijven. Elke druppel koelt de hete plaat. In Nederland en andere West-Europese landen klotst het geld tegen de plinten. Schaamte overvalt me door deze beelden. 'Onze' politici interesseert het blijkbaar niets.
 • M. Vermeer -
  Uit mijn hart gegrepen! Dank je wel, Sheila.
 • Barometer -
  Eindeloos geweeklaag over de slechte labbekakkers lost niets op. Nogal makkelijk: analyseren, toekijken en anderen beschuldigen. Doe zelf dan wat. Gort de wapens om, neem uw kalasjnikov op, wandel richting de 'vijand'.
 • wissie100 -
  Goed stuk!
 • Lennart1970 -
  Hou toch op. Dat is de verantwoordelijkheid van de buurlanden in de regio en niet die van ons. Zolang wij hier in Europa de reddende engel blijven spelen zal de noodzaak voor fatsoenlijke opvang in de regio door de buurlanden ter plekke nooit urgent worden. Opvang in de regio, waar een zelfde levenswijze wordt aangehangen, is verre te prefereren boven het importeren van de " problematiek" van het Midden Oosten naar Europa.