Hoofdredacteur Dagelijkse Standaard: 'Mensen hebben het gehad met de Volkskrant, wen er maar aan'

Verslaggeverscolumn

De hoofdredacteur van De Dagelijkse Standaard, Michael van der Galiën, noemt mij een 'lid van het mediakartel' dat 'eigen feiten verzint en dan eist dat wij erin meegaan'. Eerder beschreef hij me als 'huilende mainstream-journalist', een 'linkse propagandist' met een 'enorm jankverhaal', bekend vanwege mijn 'wangedrag'.

Als ik hem vraag of we het daar eens over kunnen hebben is zijn antwoord: 'Yes, zeker, dat is prima.'

Michael woont grotendeels in de Turkse badplaats Izmir, met zijn Turkse vrouw, dus we skypen. Vanuit zijn appartement bij de zee bestiert hij een van de invloedrijkste rechtse blogs van Nederland, dat groeit op de golven van het populisme en op zijn werkdrift - Michaels tempo is hoog, hij smijt van vroeg tot laat met rechtse wereldbeelden. Dat leerde hij van zijn mentor Andrew Breitbart, de Amerikaanse conservatief en grondlegger van het Breitbart News Network waarvan de baas, Steve Bannon, nu de belangrijkste strateeg is van president Trump.

De beuk erin en iedereen met een andere mening moet stuk - maar op het computerscherm verschijnt een aardige dertiger in een werkkamer. We hebben dezelfde boekenkasten. Hij noemt zich rechtsliberaal, 'maar jij gaat me vast als een rechtsextremist neerzetten'. Nuance en interesse in de ander, daar doen ze bij De Dagelijkse Standaard niet aan, en Michael denkt dat het omgekeerd ook zo werkt.

Het is oorlog, de linkse mediakliek moet opgedoekt

'Het is oorlog', zal hij een paar keer zeggen, 'de linkse mediakliek moet opgedoekt.' Is dat niet jammer, vraag ik, dat denken in vijandschap. 'Het is vooral jammer dat wij ons genoodzaakt voelen zo te denken en te handelen. Het vertrouwen is zo ver weg dat wij Toine Heijmans niet meer zien als een best wel aardig individu. Wij zien de Volkskrant en dat is oppassen. Dat kan voor jou vervelend zijn. Maar het is zo.'

Met grote woorden en harde taal, zeg ik, gooi je alle deuren dicht.

'Ik wil niet dat de deuren geopend worden. Andrew Breitbart zei altijd: I want to destroy the mainstream media. Hij had helemaal gelijk. Ik wil de deur op slot en alles afbranden.'

Als middelbare scholier uit het Friese dorp Mantgum begon Michael te schrijven voor rechtse Amerikaanse blogs, en dat doet hij nog steeds. Steve Bannon ('een moeilijk mens maar met een enorme kennis en een krankzinnige energie') vroeg hem in vaste dienst bij Breitbart, maar nu hij De Dagelijkse Standaard in eigendom heeft is dat zijn fort. Het gaat een groot mediabedrijf worden, zegt Michael, met internettelevisie, radio, 'eigen journalisten overal' - de Nederlandse pendant van Breitbart. De site heeft nu twee miljoen unieke bezoekers per maand, zegt hij, 'allemaal mensen die het gehad hebben met het establishment. Met de Volkskrant. Met jou. Wen er maar aan.'

Verder is het een gezellig gesprek. We zouden, zegt Michael, best samen bier kunnen drinken en praten en lachen over dingen - 'in de Eerste Wereldoorlog vierden Duitsers en Fransen gewoon samen een paar dagen Kerst en daarna schoten ze elkaar weer dood'.

Allemaal mensen die het gehad hebben met de Volkskrant, wen er maar aan

Michael van der Galiën

Door het beeld schuift Esma, zijn vrouw, ze is vijftien weken zwanger, 'een kleine Nederlandse Turk erbij'. Michael heeft veel Turks-Nederlandse vrienden, het ergste wat je hem kunt zeggen is dat hij een racist is. Hij bekeerde zich negen jaar geleden tot de islam, 'het soefisme is echt heel mooi', maar sinds kort is hij weer moslim af. 'Ik werd gewoon moe van al die aanslagen.' Het is ook ingewikkeld, moslim zijn in de hardrechtse kerk. Maar Michael zal dus nooit Geert Wilders stemmen. 'Moskeeën sluiten, de koran verbieden, dat is mensonterend. Dat is hartstikke gek.'

Daar gloort iets van nuance. Maar dan laat hij het achtergrondscherm zien van zijn telefoon: een foto van een honey badger, een honingdas, het roofdier waarmee hij en zijn Amerikaanse vrienden zichzelf vergelijken. 'Honey badgers don't give a shit. Die pakken alles en iedereen wat ze dwars zit. Ook al is de tegenstander gemener en gevaarlijker, maakt niet uit.'

Jullie staan toch niet open voor wat ik zeg en denk

Michael van der Galiën

Dat slaat de discussie dood, zeg ik. De nuance dood, de ironie dood - hoe kun je dan nog samen tot iets komen?

'Ik geloof niet dat dat kan.'

Dat is toch triest?

'Ik ga niet huilen om dingen die ik niet kan veranderen. Er is geen gemeenschappelijke grond. Ik zie dat jij iemand bent met interesse. Maar ik geloof niet dat het nut heeft om met linkse journalisten te discussiëren. Jullie staan toch niet open voor wat ik zeg en denk.'

Het toekomstbeeld van Michael: 'We gaan een gepolariseerde samenleving krijgen vergelijkbaar met Amerika, waarin je twee bevolkingsgroepen hebt met hun eigen nieuwskanalen.'

Dat kun je een rechts jankverhaal noemen, maar ik doe het niet.

Volg en lees meer over:

Reacties (47)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • alpenmelk -
  Ik ben een van zijn bezoekers maar een bezoeker is nog geen medestander. Soms zijn de stukjes best smullen maar dan is er een fijne rel in de actualiteit.
 • Marka Jansen -
  @cees faber De Speld en the Onion zijn parodie-sites, ze hebben een feitelijke werkelijkheid nodig om te kunnen parodieren. Zo'n verhaal als Pizzagate zouden ze dus nooit hebben kunnen bedenken, want Pizzagate parodieert helemaal niets. De populistische media daarentegen hebben geen realiteit nodig. Een complex collectieve neurosen is voldoende voor het maken van nieuws. Pizzagate is dan ook volledig losgekoppeld van welke feitelijke werkelijkheid dan ook. Onderschat de Alex Jones/Breitbart methode niet, zij kunnen van volstrekt niets een gigantische hoop lulkoek maken.
 • Bas Drijver -
  Een extreem rechtse ex-moslim. Deze man is lichtelijk in de war. Maar hij laat wel mooi zien dat populisten niet uit zijn op verbinding maar op chaos. Het enige wat deze mensen verbindt is dat ze het "gehad hebben met het establishment"; daar kan je geen politieke koers op bepalen. Niet te veel aandacht aan besteden.
 • Argona -
  Ik ben tamelijk rechts (SGP) maar hecht sterk aan eerlijke argumenten. Langs deze meetlat gelegd valt van de Galiën volledig door de mand. Schelden kan iedereen, maar indruk maakt het niet. Het trieste bij de Amerikaanse verkiezingen was dat het ging tussen enerzijds een ultrarechtste fanaat en anderzijds een Kenau die andersdenkenden uitmaakte voor deplorables. Ik heb mijn zorgen over Nederland maar ik denk dat van der Galiën zich vergist als hij meent dat we hier tot dat niveau afzakken.
 • L.C. Bruijn -
  Die jongen is niet goed wijs. Kan iemand hem naar het Pieter Baan Centrum sturen?
 • cees faber -
  Breaking News: De Speld krijgt serieuze concurrentie!
 • Samar Haddad -
  Grappig hoe 'rechts-liberalen' altijd het hardst roepen dat ze worden 'gedemoniseerd', terwijl ze dat zelf altijd het hardst doen en daarmee iedereen de mond snoeren. Dat is dan weer hun idee van democratie. Net als halve waarheden en hele leugens verkopen als alternative facts.
 • bas_vossen -
  Dit ruikt plichtmatig, Toine. De eigen parochie moet beschermd worden. Een tip voor de volkskrant: zet artikelen die minder draagkrachtigen aangaan niet achter een betaalmuur.
 • BRUINGDE -
  En wat is nu precies de bedoeling, dat we die rancuneuze bagger van deze Michael gaan lezen en zijn geblindeerde wereld binnentreden? Het nieuwe politie correcte idioom van minachting, uitsluiting gaan bezigen? Mag ik bedanken?
 • LauraV71 -
  Het recht van vrije meningsuiting gebruiken om anderen dat recht te ontnemen.