Ruud Koopmans
Ruud Koopmans © Hollandse Hoogte

Het valt nogal tegen met open wereldbeeld aan universiteit

Column Martin Sommer

Ruud Koopmans kennen we als de dwarse Hollandse migratieprofessor die doceert in Berlijn. Hij kreeg laatst onder uit de zak nadat hij in het AD had gezegd dat vijftig miljoen moslims wereldwijd het gebruik van geweld voor de goede islamitische zaak accepteren. Een paar weken voordien lunchte ik met Koopmans toen hij Amsterdam bezocht. Hij vertelde over de Humboldt Universität, waar hij voor een studententribunaal moest verschijnen omdat hij migrantenonvriendelijk onderzoek zou doen. De cijfers van Koopmans over de integratie van moslims stemden inderdaad niet vrolijk. De studenten wilden er niets van weten; mismoediger nog werd Koopmans over zijn collega-docenten die de kant van de studenten hadden gekozen.

Volg en lees meer over:

Reacties (11)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Jan de Reaguurtueel -
  We herinneren ons nog criminoloog Buikhuisen in de jaren zeventig, denk ik. Want zo oud is het al minstens. Uiteraard zijn politieke tegenstanders laag opgeleid. Het is niet de linkse mening op zich die irriteert maar het aura van wetenschappelijkheid dat er omheen geweven wordt. Onwillekeurig moet ik denken aan het recent op tv zichtbare groenlinkse kwijlen naar de Jessias. Het is net als de PSP vroeger nog steeds een studentenpartij. B-wetenschappers zul je er weinig vinden: Die begrijpen dat het bedrijven wetenschap heel wat weerbarstiger is dan het formuleren van een politieke mening.
 • frame -
  "DE" universiteit bestaat niet. Het is een samenraapsel van faculteiten en afdelingen die door de bank genomen vrij zelfstandig functioneren. Die "anarchie" maakt ook dat de generalisaties van Sommer nergens op slaan. Ze worden op geen enkele wijze onderbouwd en de relatie met het populisme al helemaal niet. Sommer zou moeten weten dat het in de wetenschap ook kan gaan om falsificatie. Als ik één wetenschapper iets of iemand vind die het tegendeel laat zien van wat je aantreft is de theorie verworpen. Dat is met dit stuk ook heel goed mogelijk.
 • Tom L -
  @yalom Ik kan je vertellen dat ook academici intuitie hebben en velen het beste met de wereld in haar inwoners voorhebben en veel samenwerken met alle soorten en maten mensen. Ze zijn zich bewust van hun sterke en zwakke punten en proberen daar goed mee om te gaan. Maar goed, anno 2017 is het onderbuik gevoel de enige waarheid.
 • Patpoe -
  En zo helpen de universiteiten mee aan een algehele afkeer van de uber politiek correcte linkse elite, waardoor het populisme wordt gevoed. Universiteiten, houd u bij uw leest.
 • R.M. Lachmipersad -
  Prachtig stuk. Ik kan het onderstrepen. Sociale en geesteswetenschappen zouden niet meer publiek gefinancierd moeten worden, aangezien deze slechts propagandakanalen van gelijkgestemden zijn.
 • molvliet -
  Deze onderzoeker is heus niet de eerste die weerstand ontmoet uit de gevestigde wetenschappelijke wereld omdat hij iets nieuws/anders presenteert. Voor iedereen geldt evenwel: als je je publiek niet overtuigt, ligt dat aan de tekortschietende kwaliteit van je eigen argumenten. Dan moet je harder aan het werk, overtuigender argumenten vinden en niet klagen bij de pers.
 • nicolestellingwerf -
  In het artikel wordt beweerd dat de universiteit zich heeft losgezongen van de samenleving. Als dat klopt, dan is dat toch vooral om de politiek (lees: de wijze waarop de samenleving de universiteit hoort te beinvoeden) universiteiten dwingt tot de flauwekul rat race rondom het publiceren van (Engelstalige) A-publicaties. Het is dus heel goed mogelijk dat minder politieke sturing de universiteit dichter bij de samenleving zou kunnen brengen. Verder best een goed artikel trouwens, gegeven de realiteit van het fact free journalism.
 • molvliet -
  Het is een heel eenzijdig verhaal van deze meneer dat kritiekloos gereproduceerd wordt in de Volkskrant: misschien had hij zijn methodologie, bronnenselectie, of de logische opbouw van zijn vraagstelling en bewijsvoering niet in orde en probeert hij nu zijn eigen falen af te schuiven op "de elite", want dat is tegenwoordig een argument waarmee je iedere verdere discussie overbodig maakt.
 • ReMe -
  Ik ben het voortdurende gebrom van Martin Sommer eigenlijk méér dan zat...
 • yalom -
  Geen intellectuele aristocratie(of meritocratie), het is meer een kaste. Een universitaire studie doet een beroep op het vermogen tot ordening door middel van logica en verifieerbaar onderzoek.Wetenschappers zijn daardoor vaak de domste mensen die er zijn: dat wat buiten de wetenschappelijke kaders valt, zoals intuïtie, bestaat niet. Alleen de betere wetenschappers weten dat hun beste invallen uit de duisternis, de chaos komen.Daarom stemt het tamelijk moedeloos dat volgens 'Trouw' vrijwel alle partijen opnieuw vrijwel uitsluitend jonge, uit de Randstad afkomstige academici hebben geplaatst.