Geloofwaardigheid Tweede Kamer in gevaar

Commentaar

Dit komt er nou van als de commissie-stiekem wordt misbruikt om lastige informatie wit te wassen.

Het plaatst fractievoorzitters voor grote dilemma's: wat heb je aan informatie waarmee je vervolgens niets kunt in het openbaar?

De Binnenhofrel rond het lek in de 'commissie-stiekem' roept vooralsnog meer vragen op dan antwoorden. Wist commissie-voorzitter Halbe Zijlstra wat hij deed toen hij aangifte deed van het lek? Overzag hij de mogelijke consequenties? Waarom heeft de zaak zo lang bij het Openbaar Ministerie gelegen voordat er deze week plotseling toch beweging kwam?

Zeker is dat een relatief kleine affaire (het geloofwaardigheidsprobleem van minister Plasterk) nu is uitgegroeid tot een tikkende politieke tijdbom die de geloofwaardigheid van de hele Tweede Kamer bedreigt. Daarvoor is/zijn de lekkende fractievoorzitter(s) zelf verantwoordelijk, maar het kabinet speelt ook een dubieuze rol.

De commissie voor de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten is een ongemakkelijk maar onvermijdelijk vehikel in onze parlementaire democratie. Er moet democratische controle zijn op de geheime diensten, maar die kunnen nu eenmaal niet alles openbaar maken. Het plaatst fractievoorzitters voor grote dilemma's: wat heb je aan informatie waarmee je vervolgens niets kunt in het openbaar?

Elke dag dat deze affaire nog langer duurt brengt de politiek verder in diskrediet.

Daarom heeft het kabinet de dure plicht om geen misbruik te maken van de constructie. Het kan verleidelijk zijn om ongemakkelijke informatie via de commissie te delen onder het mom 'dan zijn we er vanaf', maar dat brengt de fractievoorzitters in grote verlegenheid. Het mag geen witwas-commissie worden.

De lek-affaire is wel op die manier begonnen. Minister Plasterk pochte in het volle daglicht - live op tv - met informatie over het werk van de veiligheidsdiensten. Toen die vervolgens niet bleek te kloppen, gebruikten Plasterk en minister Hennis (Defensie) de commissie-stiekem om dat recht te zetten, in een kennelijke poging om de zaak besloten te houden. Waarna in de Kamer grote ruzie uitbrak over de vraag of die informatie nou wel of niet duidelijk genoeg was overgebracht. En nu dus de zoektocht naar het lek. De kiezer die het nog een beetje probeert te volgen, ziet slechts een ondoorgrondelijk schimmenspel.

Het kabinet is daaraan net zo schuldig als de Kamer. Beide mogen hopen dat het lek zich nu snel openbaart, zodat de zaak gesloten kan worden. Elke dag dat deze affaire nog langer duurt brengt de politiek verder in diskrediet.

Reacties (12)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • karel_g_jong -
  Het niveau van fact-Free politics is om te janken. Het gaat over infantiele bijzaken in Denhaag - terwijl de echte problemen (de corruptie van de centrale banken bijvoorbeeld) waar in de nabije toekomst de gewone man voor zal moeten bloeden, niet wordt aangepakt. Lafaards zijn het... en intussen worden de rijken almaar rijken (zonder dat ze een poot hoeven uit te steken). Wat een absurditeit!
 • Just Planting Brain Seeds... -
  Zag de uitleg van kamer commissie van Torenburg CDA.We kunnen nu al ruiken dat onderste steen niet boven zal komen.Zeteltje dek je....
 • Doekle Kip -
  Wat een denigrerende negatieve naam voor een commissie "Stiekum". Commissie 'Achterbaks'? De geloofwaardigheid van de Tweede Kamer kan bijna niet meer omlaag, dat was voor dit schandaaltje al zo. Het is een chaos en een verkwanseling van Nederland.
 • Annelore -
  Geloofwaardigheid van de Kamer is niet in gevaar. Plasterk (uitlatingen), Samsom (uitlatingen) en Pechtold (motie van wantrouwen) waren in ieder geval de aanstokers.PvdA en D66 denken de beste vrienden te zijn met NRC. Een journalist mag nooit je vriend zijn. Waren ze misschien even vergeten.
 • Lulu60 -
  Geloofwaardigheid Tweede Kamer in gevaar....Hoe geloofwaardig was die Tweede Kamer nog? Iets meer dan het meest onbetrouwbare, meest leugenachtige kabinet ooit. De burgerbevolking gruwt meer en meer van dit 'beste kabinet' ooit en van de regeringspartijen.
 • WTJGM -
  Het meest ondemocratische en asociale kabinet sinds WOII was al lang niet meer geloofwaardig. De enkele politici in ons land die dat ooit wel zijn geweest liggen al tientallen jaren onder de groene zoden. Sinds de publieke belangen zijn uitverkocht, het volk onvrijwillig werd overgeleverd aan EU en EMU, en we de staatskas vooral bleken te spekken voor experimentele fiasco's, bodemloze buitenlandse putten, en tegenwoordig een asielzoekersvloed waar niemand om heeft gevraagd en die ons tot in de verre toekomst vele miljarden gaat kosten is het laatste restje geloofwaardigheid verloren. Arm land!
 • Blame Dutchie -
  Geloofwaardigheid in gevaar? Hoezo? Ik geloof al jaren niet wat er gezegd wordt op en rond het pluche...
 • ` bor ` -
  Dag heer Raoul. Er komt maar geen einde aan de afname van de geloofwaardigheid van de huidige generatie politici die ons parlement bevuilen. Ik heb geen greintje respect meer voor hen. De kwalificatie " n e p p a r l e m e n t " van de n e p p o l i t i c u s Wilders is zeker niet bezijden de treurige waarheid.
 • John Jansens -
  Wie het gedrag en de lichaamstaal van de kamervoorzitter heeft gezien heeft geen numbercrunching nodig om te concluderen dat hier sprake is van een "geniale" gambiet in het kabinets-eindspel. Helaas zijn de huidige journalisten zó op het hijgerige "NU" gericht dat ze daar volledig aan voorbij gaan: Dit kabinet is uitgeregeerd,en de grote profiteur van deze vorm van "val" is atuurlijk de VVD...toch? De PvdA en D66 leiders worden beschadigd,en de VVD blijft buiten schot de vermeende daders worden naar het kerkhof verwezen,en dat levert zetelverlies op bij verkiezingen:zó simpel is het..toch?
 • davido -
  Politieke carriere graaiers zijn het. Onbetrouwbaar en ik-gericht. Liever een populist dan een glad kamerlid die nooit de waarheid verteld. De goedbetaalde kaasstolp waar het volk in de maling wordt genomen. Hypocriet en de stooiende dubbele agenda's. Kom maar binnen vluchtelingen, een huis, een baan, het paradijs op aarde. De Haagse klefheid, maar onze ouderen laten stikken, thuiszorg op slot enz. enz.....