Oekraïners protesteren voor de vrijlating van de Oekraïense pilote Nadiya Savchenko op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.
Oekraïners protesteren voor de vrijlating van de Oekraïense pilote Nadiya Savchenko op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. © AFP

Geef je Poetin ruim baan of niet?

Wie 'tegen' stemt tijdens het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, steunt Poetin. Dit terwijl we via het samenwerkingsverdrag de Oekraïners de belofte voor een vrijere toekomst zonder Russische bemoeienis en binnenlandse corruptie hebben gedaan.

Elf vragen en antwoorden

Nederland spreekt zich op 6 april uit over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Aan de hand van elf vragen zet de Volkskrant de belangrijkste informatie op een rij.

We schrijven september 2013. De toenmalige Oekraïense president Victor Janoekovitsj maakt bekend het samenwerkingsverdrag met de EU, waar al sinds 2007 over wordt onderhandeld, te zullen tekenen. De Oekraïense bevolking is tevreden. Volgens opiniepeilingen steunen zij het verdrag met overgrote meerderheid. Alles lijkt in kannen en kruiken, de EU-regeringsleiders maken zich op voor een ondertekeningsceremonie in de Letse hoofdstad Riga.

Er is echter buiten de invloed van de Russische president Vladimir Poetin gerekend. Tijdens een geheime bijeenkomst begin november op een militaire luchtmachtbasis net buiten Moskou, zet hij zijn Oekraïense collega onder zware druk. Met omkooppogingen in de vorm van lucratieve energiecontracten, en ordinaire chantage dwingt hij Janoekovitsj zijn besluit in te trekken. Een week voor de geplande ondertekening maakt de Oekraïense president bekend af te haken.

Daar zou het verhaal over dit samenwerkingsverdrag zijn geëindigd, ware het niet dat de Oekraïense bevolking de knieval van Janoekovitsj voor Poetin niet pikt. Oekraïners gaan massaal de straat op. Demonstraties groeien uit tot een ware volksbeweging, met een paar belangrijke eisen: de cultuur van corruptie moet eindigen en de ratificatie van het samenwerkingsverdrag moet doorgang vinden. Deze twee eisen zijn in de opvatting van de demonstranten nauw met elkaar verbonden. Ze denken dat alleen door samenwerking met de EU daadwerkelijk een begin zal worden gemaakt met het aanpakken van de corruptie die de democratie én economie van het land tot een speeltje van een club Rusland-gezinde oligarchen hebben gemaakt.

Via een Nederlandse achterdeur krijgt Poetin alsnog een kans om het Europees-Oekraïense samenwerkingsverdrag te blokkeren

Het dramatische hoogtepunt van de demonstraties vormt meteen ook een dieptepunt. Op 20 februari 2014 vinden tientallen demonstranten de dood als de steeds meer in het nauw gedreven Janoekovitsj besluit scherpschutters in te zetten, in een ultieme poging de wil van de demonstranten te breken. Als die poging faalt, neemt Janoekovitsj de benen naar Rusland. Terwijl hij de grens oversteekt, rijden in omgekeerde richting Russische troepen richting de Krim.

Poetin besluit grof geschut in te zetten in een poging het Oekraïense volk zodanig angst aan te jagen dat het alsnog van ratificatie van het samenwerkingsverdrag afziet. Maar de Oekraïners laten zich niet meer intimideren. De nieuwe president Petro Poroshenko tekent kort na zijn aantreden alsnog het verdrag. Daarbij gesteund door een overduidelijke meerderheid van de Oekraïense bevolking. 

Daarmee leek de kous af wat betreft de bemoeienis van Poetin. Totdat afgelopen zomer in ons land een groepje activisten besluit om dit samenwerkingsverdrag aan te grijpen om de nieuwe referendumwet te testen. Hoewel deze tegenstanders van het verdrag elk voor zich zonder meer als bewonderaars van Poetin bekend staan, is het hen er niet noodzakelijk om te doen de Russische president in de kaart te spelen. Maar bedoeld of onbedoeld, het effect is er niet minder om: via een Nederlandse achterdeur krijgt Poetin alsnog een onvoorziene kans om het Europees-Oekraïense samenwerkingsverdrag te blokkeren.

Kiezers staan nu voor de keuze. Volgen zij het tegen-kamp, dan zullen ze moeten accepteren dat ze daarmee ruim baan geven aan de man die door Nederlanders momenteel als het grootste gevaar voor de wereldvrede wordt gezien. Ook al is hun stem niet zo bedoeld, het netto-effect ervan is wel degelijk dat ze Poetin zijn zin geven. Ons lijkt dat een heilloze weg. Wij hebben de Oekraïners via het samenwerkingsverdrag een belofte gedaan. Een belofte voor een vrijere toekomst, vrij van Russische bemoeienis en binnenlandse corruptie. De enige juiste keuze is om die belofte waar te maken.

Dat is niet alleen in belang van de Oekraïners. Een handelsnatie als de onze zou op de middellange termijn grote voordelen kunnen behalen uit de handelselementen van dit verdrag. De passages over corruptiebestrijding en mensenrechten stellen ons daarnaast in staat onze waarden te exporteren naar een land dat daar grote behoefte aan heeft. De gezamenlijke aanpak van milieuproblemen is ook in ons belang. Zowel koopman als dominee komen met dit verdrag aan hun trekken. En hoe groter de stabiliteit aan de oostelijke buitengrens van de Unie, des te kleiner de kans dat we er een 'tweede Syrië' bij krijgen.

Joshua Livestro en Michiel van Hulten zijn bestuursleden van de stichting Stem Voor Nederland, de officiële ja-campagne voor het referendum op 6 april.  

Reacties (64)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Let's All''Truism -
  We staren ons blind op poppetjes,namen van zgn ''leiders'',namen van landen,hoe ''anderen het beter moeten doen etc etc Maar we moeten daar aan voorbij kijken,waarom nu precies de gevolgen zijn vanuit de werking van neutraal onderzochte oorzakelijkheid... In meeste gevallen als je zo kijkt en naar een ander wijst gaat er een vinger naar de ''schuldige'' maar tegelijkertijd drie naar je/onszelf!!
 • WTJGM -
  'Stem voor Nederland' klinkt nogal misleidend, als je eveneens voor een associatieverdrag wilt stemmen dat ons geheel voorspelbaar wederom ettelijke miljarden gaat kosten, de verhouding met Rusland nog verder op scherp zet, en het wangedrocht EU nog veel zwakker zal maken dan ze al is. Dat laatste is natuurlijk mooi meegenomen, dat wel. Maar als je Nederland lief hebt, dan stem je tegen Schengen, tegen EU en EMU, tegen de corrupte, fascistische regering van de Oekraine, tegen de onzinnige sancties, kortom tegen alles dat ons land, ons volk en onze economie nog verder ondermijnt en ontwricht.
 • erzo hamers -
  Merkwaardig dat er steeds over Poetin word gesproken en er door de zogenaamde democraten helemaal voorbij wordt gegaan wat de bevolking in op de Krim en de oostelijke gebiedsdelen willen. De massamoord op de Russische bevolking in de oostelijke gebiedsdelen en de honderdduizenden vluchtelingen naar Rusland uitgeweken ,daar wordt helemaal aan voorbijgegaan.Als Schotland helemaal onafhankelijk zou worden gaan de Engelsen dan Glasgow bombarderen Houd eens op over Poetin en vraag je eens af wat de bevolking zelf zou willen.
 • gmv -
  Ons land is na een "nee"- als uitslag van dit referendum volledig van het padje af. Daarna zijn wij poetin aanhangers geworden. Willem Alexander weer naar Moskou. "We are friends Vladimir"
 • wouterfr -
  Warkoming, mij ontgaat ook de relatie van het referendum met betreft Poetin. De EU is net als een te dik volgevreten mens, die denkt met nieuwe kleding iets op te kunnen schieten maar het verandert niets aan zijn mentaliteit. Zolang die niet verandert blijft het steeds weer passen en meten totdat hij uiteindelijk uit zijn voegen barst. Als de EU gewoon doet waarvoor hij gesticht is, zorgen voor de Europeanen en zich tot normale properties houdt, daarbij zijn ziekelijke expansiedrift beteugelt,
 • Hazlo -
  Ukrainers zijn een zeer corrupt en gewelddadig volk met een sterk anti Russische en pro fascistische inslag waar wij en onze spullen niet veilig voor zijn, en met dit associatieverdrag wil de E.U niets anders dan de deur open zetten voor een volledig lidmaatschap dat ons opnieuw vele miljarden belastinggeld zal gaan kosten. Wij kennen inmiddels de leugens van de Eurofielen, zij zullen geen middel schuwen om hun zin door te drijven maar met dit referendum kan het N.L volk eindelijk zijn heldere NEE stem tegen deze waanzin laten horen en de regentenkliek duidelijk maken dat de grens is bereikt!
 • taurus86 -
  ¿Een handelsnatie als de onze zou op de middellange termijn grote voordelen kunnen behalen uit de handelselementen van dit verdrag¿. Dit is dezelfde redenering als JP Coen destijds gebruikte toen hij Batavia stichtte. Welvaart brengen door het handelstekort van een land uit de hand te laten lopen; wie heeft er niet opgelet tijdens macro-economie? Van Hulten een 2, Livestroo ook een 2, voor de moeite.
 • Eddy De Paepe -
  Wij in Europa hebben geen eigen identiteit en we kunnen geen beslissingen nemen. Corruptie in Rusland kan je zien en proeven op straat. Maar is dit bij ons ook niet, nog erger, het wordt allemaal achter de gordijnen verhandeld. Als je zie dat wij als v.b. Syrië al 4 jaar aan het bekampen zijn en de mensen al 4 jaar geen uitweg hebben , komen de Russen en in nog geen halfjaar hebben ze al resultaat. Het Westers model bestaat niet, wij zijn machtsgeil en alles wat telt is geld, inderdaad we voeren oorlog om geld te kunnen verdienen en dit is de realiteit ook in Oekraïne.
 • ir. Hans R. van der Woude -
  Hoop doet leven. Dat is nu even geen cliché voor de Oekrainers. Poetin heeft zich maar te voegen, en dat zal hij ook doen. Zoveel is nu al duidelijk.
 • Mark Waalre -
  Ik stem 'Nee'. Rusland is namelijk een stuk groter dan Poetin. De laatste echte invasie van de Russen in Europa heeft een zeer grote bijdrage geleverd aan onze bevrijding van de Duitsers. En nu willen sommige leiders weer terug naar een koude oorlog.. Oekraïne moet eerst haar eigen zaken van binnenuit veranderen. Zonder inmenging van buitenaf. Handel kan altijd (al is dat maar 0,2% bbp..), maar we moeten geen militaire alliantie sluiten. De voorstanders van dit verdrag zitten allemaal in een nare kramp. Hun leugens lijken steeds minder goed te werken. Stem allen NEE!