Geert Wilders (m) in de Tweede Kamer.
Geert Wilders (m) in de Tweede Kamer. © ANP

Een PVV-stem is een verloren stem

Commentaar

Het verkiezingsprogramma van de PVV, 'Nederland weer van ons', is nog extremer dan het vorige.

Ook in het buitenland is het verkiezingsprogramma van de PVV opgemerkt. De combinatie van extreme standpunten die verwante partijen als het Front National en Alternative für Deutschland niet voor hun rekening nemen, plus het feit dat de partij van Wilders ruim aan kop gaat in de peilingen, maken het PVV -programma tot nieuws in onze buurlanden.

Voor de Nederlandse kiezers zijn de PVV-plannen grotendeels oud nieuws. Het verbieden van de volgens Wilders 'fascistische' Koran dateert al van 2007. Met dat standpunt verklaarde de PVV de vrijheid van godsdienst voor meer dan een miljoen Nederlandse moslims buiten werking.

In 2007 schreef Wilders: 'Ik heb genoeg van de islam in Nederland: geen moslimimmigrant er meer bij. Ik heb genoeg van de aanbidding van Allah en Mohammed in Nederland: geen moskee er meer bij.' Nu doet hij er een schepje bovenop: alle moskeeën en islamitische scholen moeten dicht.

Het is een rabiaat standpunt, dat een groot deel van de bevolking van Nederland tot tweederangsburgers reduceert, voor wie gewetensvrijheid niet van toepassing wordt verklaard. Het miskent dat in Nederland en in Europa miljoenen gematigde moslims hun beleving van de islam willen verzoenen met westerse waarden en verworvenheden.

Met deze opstelling kiest de PVV voor het politieke isolement

Met deze opstelling kiest de PVV voor het politieke isolement. Hoezeer partijleider Wilders zich ook profileert als toekomstige minister-president van Nederland, een coalitie van de PVV met welke andere partij dan ook is met dit programma ondenkbaar.

De PVV staat in de opiniepeilingen royaal bovenaan. Een kwart van de kiezers voelt zich totaal niet vertegenwoordigd door de andere partijen, die gemakshalve als één pot nat worden weggezet. Voor een harde kern van moslimhaters zal het weinig uitmaken hoe de verkiezingscampagne zich gaat voltrekken.

Maar veel van de potentiële PVV-stemmers zien Wilders helemaal niet als de ideale premier van Nederland. Zij kunnen dus in principe nog overtuigd worden van het feit dat een PVV-stem een verloren stem is. De kwaliteit van de verkiezingscampagne is dan ook relevant. Hoe meer geloofwaardige kandidaten voor het premierschap zich melden, hoe minder Wilders de kans krijgt de eerste viool te spelen.

Volg en lees meer over:

Reacties (47)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Wjager -
  Wel bijzonder dat een beweging die zich Partij voor de VRIJHEID noemt erin geslaagd is zoveel verboden op slechts één A viertje te krijgen.
 • Spartuijn -
  Voor het behoud van een verloren stem kun je maar beter niet gaan stemmen....
 • martinnl -
  Een grote contradictie in ons politieke systeem is dat een democratisch krachtenspel waarbij iedereen een beetje, maar niemand volledig de zin krijgt, door een deel van het electoraat niet wordt begrepen. Democratie impliceert verschil van mening, discussie en vervolgens compromissen sluiten. De homogene entiteit 'Het volk' is een mythe, het bestaat dus niet. Bij de bovengenoemde groep leidt dit tot een permanente staat van onvrede. Een populistische, ondemocratische eenmanspartij die er alles aan doet buiten het democratische krachtenspel te blijven spint hier goed garen bij.
 • Stofzuiger4711 -
  Politici overschatten zichzelf, ook Wilders, ook Rutte, ook Samsom en ook die snotneus. Weinig landsbelang te bekennen de laatste decennia, na Lubbers was het zo'n beetje klaar schat ik. Er zijn zoveel regeltjes bij verzonnen, ook uit de EU, dat alle verkiezingsprogramma's, nog maar marginaal kunnen worden uitgevoerd. Dat is fijn want dan ben je ook nergens verantwoordelijk voor. Doe daarom op verkiezingsdag iets voor een ander, dan bereik je meer dan door te gaan stemmen. We hebben die mensen daar in de Haagse Kaasstolp niet nodig. Het is andersom maar dat is daar nog niet doorgedrongen.
 • Kroonjuweel46 -
  Als die "potentiële PVV-stemmers" nu ook nog eens een krant lezen of naar een actualiteiten-programma kijken tussen nu en maart 2017, dan is er nog redding mogelijk voor de Nederlandse politiek...
 • Ron Straaten -
  Weleens gehoord van maar de kiezer luisteren. Heeft nederlandse politiek erg veel moeite mee.
 • Sami_Faltas -
  Een verloren stem? Dat hangt er maar vanaf wat de PVV-kiezers willen bereiken. Zij kunnen hun man niet tot minister-president maken, maar zij kunnen de democratische partijen afstraffen, deze partijen onder druk zetten om standpunten van de PVV over te nemen en Nederland een imago van vreemdelingenhaat en onverdraagzaamheid geven.
 • Scarface -
  Goede standpunten van Wilders; 1. VVD verlaten vanwege onderhandelingen Turkije over toetreding EU; 2. politieke component van de islam, leidend tot vermindering cq verdwijning democratisch gehalte in landen met grote islamitische bevolkingsaandeel; 3. loyaliteit naar land van herkomst van mensen met dubbele paspoorten (DENK); 4. gebroken beloften van EU mbt groei en veiligheid; 5. niet nagekomen afspraken (Maastricht, Lissabon) met EU landen; 6. Vertaling van grootste politieke blunders na Chamberlain 1938 in concreet beleid.
 • Scarface -
  Met zowel een IR als DRS titel op zak, heb ik besloten PVV te stemmen. Geen protest-stem of de weg kwijt, maar een stem voor een ander beleid, een breuk met het kansloze beleid uit het verleden. Euro(pa) heeft alle beloften gebroken, alle afspraken worden met voeten getreden, zelfs openlijk. Arabische conflicten worden in NL uitgevochten en tasten elementaire westerse normen aan. Het PVV-programma is de juiste richting en de PVV is de enige partij die haar rug recht houdt.
 • Kangxi -
  De beste manier om een politieke ondernemer -eenmanspartij geflankeerd door lucratieve stichting- zijn stalletje af te pakken is hem te laten regeren. Laat hem maar premier worden en zet hem dan behoorlijk voor schut.