Depressie, praat erover
© THINKSTOCK

Depressie, praat erover

'Negeren van problemen die wel degelijk bestaan, maakt nog niet dat ze verdwijnen'

Hoe langer wordt gewacht met behandelen van een depressie, hoe ongunstiger de uitkomsten vaak zijn. Práát er dus vooral over, stellen hoogleraren en psychiaters in deze opiniebijdrage.

Lex Vendrig stelt dat aandacht vragen voor depressie middels een publiekscampagne het risico vergroot op een toename van depressieve klachten (Opinie & Debat, 28 september, lees hier terug). Inderdaad, het medicaliseren van veelvoorkomende psychische klachten is ongewenst. De ziekterol zou mensen minder weerbaar kunnen maken, waardoor ze minder geneigd zijn om problemen zelf op te lossen. Bovendien kan het leiden tot een toename van hulpverlening zonder dat daar duidelijke baten tegenover staan.

Maar het doel van de campagne is om kennis en bewustzijn te vergroten, zodat mensen leren wanneer er wél maar ook wanneer er geen sprake is van een depressie en wat mensen er zelf aan kunnen doen. Dat leidt tot afname van het taboe, waardoor mensen die getroffen worden door een depressie er gemakkelijker over kunnen spreken met hun omgeving, sneller de juiste zorg krijgen en hopelijk beter blijven functioneren. Negeren van problemen die wel degelijk bestaan maakt nog niet dat ze verdwijnen, dat is volkspsychologie of misschien zelfs een primitieve vorm van psychologische afweer.

De getallen liegen er niet om: 5,2 procent van de Nederlanders het afgelopen jaar voldeed aan de criteria voor een depressie en de ziekte treft ooit in hun leven bijna 20 procent van de volwassenen. Vooral bij jongeren duurt het nog steeds lang voordat ze erover praten en de diagnose wordt gesteld. Hoe langer wordt gewacht met behandelen hoe ongunstiger de uitkomsten vaak zijn: persoonlijke leed en maatschappelijke kosten door arbeidsuitval. Velen zien anno 2016 depressie nog steeds als een karakterzwakte en krijgen mensen het goedbedoelde maar vaak weinig behulpzame advies om het glas als halfvol in plaats van halfleeg te beschouwen.

Volg en lees meer over:

Reacties (17)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • junoasahi -
  @Dollhouse...het probleem is dat controle over de 'buitenwereld' voor ieder individu uiterst gering,zo niet onmogelijk is...er gaat geen minuut voorbij om wel een reden te hebben uiterst zwaarmoedig te worden...u en mij bekend...daarom lijkt het mij nuttiger die controle over te hevelen naar het individu..met meer kans van slagen naar mijn mening...
 • Selat Konila -
  @rope88, Ik begrijp echt niet wat je bedoelt met betitelingen als "vooroordelen, factuele (actuele?) werkelijkheid, gezwam". En vanwaar, en waarom, die agressiviteit en grofheid? Leg eens uit. Ik parafraseerde slechts de intellectuele duizendpoot Blaise Pascal. "Veel mensen hebben een zwart gat in hun ziel. En dat gat heeft de vorm van ..... een mens."
 • Spartuijn -
  Denken over de zingeving c.q. zinloosheid van het leven is het begin van vrijwel iedere psycho pathologie...
 • Selat Konila -
  @Cor uit Arnhem, Misschien heb je wel degelijk gelijk. Er zijn namelijk mensen die zeker weten dat het leven zinloos is, maar er toch heel veel zin in hebben. Onder andere om anderen er van te overtuigen dat het leven niet alleen zinloos is, maar zelfs ook doelloos.
 • CorArnhem -
  Fijn dat je voor jezelf eruit gekomen bent @Selat Konila. Maar waarschijnlijk kan niet iedereen het antwoord op wat de zin van het leven is vinden. Voor hen zit de oplossing misschien meer in zin in het leven hebben. Het verschillend benaderen van vraagstukken maakt het leven veelzijdig. En wellicht kom je uiteindelijk allemaal wel op dezelfde plek uit.
 • Spartuijn -
  "5,2 procent van de Nederlanders het afgelopen jaar voldeed aan de criteria voor een depressie en de ziekte treft ooit in hun leven bijna 20 procent van de volwassenen"....Merkwaardig dat die criteria voor een depressie hier niet worden genoemd want wat nu precies een depressie is wordt niet duidelijk...Praten erover wordt dan wel heel moeilijk....
 • Stephanus van den Hout -
  mensen met een depressie hebben tenminste gevoel!!! ER staan ook verschrikkelijke problemen te sluimeren die we niet onder ogen zien als maatschappij zoals bijvoorbeeld de vergiftiging van de grond in Nederland (de wereld) Zij die droefgeestig zijn zullen getroost worden.
 • WTJGM -
  Welnu, het leven is onzin, want na het storten van zaad en het baren van koters om de soort in stand te houden blijft er geen functie voor de verwekkers over, het is volbracht zogezegd. Met inmiddels 7 miljard schadelijke parasieten die zowel de Aarde als alle andere soorten bedreigen kunnen we gevoeglijk stellen dat ook de functie van zaadstorter volstrekt zinloos want overbodig is. Dus begonnen we zelf maar met wat zingeving, ontaardend in een vervuiling en vernietiging die zijn weerga niet kent, dus op de i.q.-ladder lager dan wel aangepaste soorten als insecten. Succes met het zoeken!
 • Nellie -
  Als je de criteria maar ver genoeg oprekt kom je nog wel aan 50 procent als het moet. Ik begreep dat je tegenwoordig al 'depressief' bent als je enkele maanden na het verlies van een dierbare nog last hebt van neerslachtigheid en verminderde levenslust. Enkele maanden?!
 • jpvd50 -
  Uitstekende marketing en ook nog betaald door de overheid.