Deeltijdwerk is nadelig voor vrouw zelf én voor de maatschappij

Het spel en de knikkers

Nederland is het buitenbeentje, meldde het Sociaal Cultureel Planbureau deze week, in elk geval waar het deeltijdwerk betreft. Nergens in Europa is het verschil in gewerkte uren tussen jonge mannen en vrouwen zo groot als in Nederland. Zes op de tien jonge vrouwen (18-25 jaar) werkt in deeltijd, tegen drie op de tien mannen. Ook zonder kinderen.

Nou en? Vrije tijd is toch zeker ook welvaart? Zet je liberale bril op en juich toe dat jonge vrouwen eigen keuzes maken, juist als je zelf moeite hebt ze te begrijpen. We leven - en dat wordt steeds specialer - gelukkig in een vrij land.

Reacties (4)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • Icaruscees -
  Helemaal mee eens. Ik erger mij inderdaad ook aan mensen die met dedain neerkijken op mensen die volledige werkweken maken, want er is tenslotte meer dan geld verdienen. Daarbij vergetend dat zij door minder te werken of minder ambtieus te zijn ook minder belasting betalen en dus ook minder bijdragen aan de maatschappij! Maar ondertussen wel van alle gemeenschappelijke voorzieningen profiteren...
 • ReMe -
  Er zijn nu al geen banen genoeg voor alle inwoners van Nederland, dus wees blij dat er mensen zijn die parttime willen werken...
 • Moja1 -
  Eigenlijk zou het totaal aantal werkuren in een samenleving samen moeten hangen met de hoeveelheid (mensen)werk die verzet moet worden, in combinatie met de arbeidsproductiviteit. Ik weet de cijfers niet, maar heb de indruk dat het totaal aantal benodigde manuren in onze samenleving niet grandioos gestegen is in de afgelopen decennia, misschien wel het tegenovergestelde. Als dan een grote groep werkenden (veel) meer uren gaat draaien om toch maar die heilige 40/38/36 uur te halen, vallen elders slachtoffers. Deeltijdwerkers zijn gewoon de voorlopers van de nieuwe arbeidsmoraal.
 • heleen.hofland@xs4all.nl -
  er zijn ook zat onderzoeken die aantonen dat mannen nog altijd veel minder in het huishouden doen dan vrouwen, misschien is er een verband? Bovendien kan je met 32 uur nog prima een carriere maken en verdien je ook genoeg om in je levensonderhoud te voorzien, terwijl er met het percentage deeltijdwerkers geen onderscheid wordt gemaakt tussen 16 uur of 32 uur. Zelfs 36 uur wordt nog als deeltijd gezien, als je bij een werkgever zit waar de cao 40 uur voorschrijft, terwijl diezelfde 36 uur bij de overheid als voltijds geldt.