Thierry Baudet.
Thierry Baudet. © ANP

Debat met het ongezonde verstand is niet te winnen

Column Peter Middendorp

Thierry Baudet beproefde zijn geluk aanvankelijk bij D66, de universiteit en NRC Handelsblad. Martin Bosma probeerde het eerst bij Trouw en de Wereldomroep, Joost Niemöller in de literaire grachtengordel, Pritt van GeenStijl bij 'de linkse media', en ook Filip Dewinter en Pim Fortuyn zijn ooit gezien met baard en ribfluweel.

Allemaal hebben ze geprobeerd een positie te verwerven aan de kant van het gezonde verstand, allemaal moesten ze constateren dat het niet ging lukken, allemaal kozen ze vervolgens voor de kant van het ongezonde verstand. Nu met meer succes.

Als je de erkenning wordt onthouden waarop je recht denkt te hebben, zeker als dat gebeurt door mensen die je bewondert, kun je wrokkig worden, en naar - dat kun je aan onze voorbeelden wel zien.

Volg en lees meer over:

Reacties (17)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • aba4567 -
  Tja, die woekerpolisproducenten hadden allang in de gevangenis, moeten zitten. Hadden allang gerechtelijk gedwongen moeten zijn, hun criminele zooi, restlos op te lossen. Maar dit alles is te "ïngewikkeld" vlgs sociaal democraat, zijne Excellentie Min. Dijstelbloem. Praten we dan over "Gezond Verstand" of "ongezond verstand" Lees de week van de hoofdredacteur. O ja, vergeet aub Thomas van der Dunk niet, Dat is dus wel GEZOND VERSTAND. Reden voor volksopstand.
 • Jayzus -
  Prima, Peter. Baudet schijnt nu niet te begrijpen dat 'zo spoedig mogelijk' in de referendumwet kan inhouden van één dag tot één jaar. De Kamer heeft nu bepaald 'vóór de zomer'. En, het parlement beslist over de toepassing van de wet. Kansloos dus die gang naar de rechter.
 • Lieuwe J -
  Het debat eindigt wanneer de ene partij de andere partij wegzet als "de kant van het ongezonde verstand". Dit is de kern van de polarisatie naar extremen op links en rechts welke de huidige tijd zo kenmerkt. Triest stukje meneer Middendorp.
 • Giordano Bruno -
  Zelden zo'n treffend Magritte-zelfportret gelezen ...
 • Quirites! -
  Het enige ongenuanceerde, dus ongezonde verstand, is dat van Peter Middendorp zelf. Vol van zichzelf, van eigen standpunten, en niet een andere kant kunnen zien. Opeens is alles wat Middendorp nog zegt van nul en generlei waarde. Door de mand gevallen heet dat. Ik zie hem nu voor wat hij werkelijk is. De zoveelste elitaire mens die valse principes voor de realiteit stelt.
 • gtnuman -
  je weet tegenwoordig niet meer wat ironie is, zo ook in dit stuk. Als je het namelijk letterlijk leest is het niet meer dan een scheldpartij vanuit een zelfverklaard gezond verstand. Er wordt namelijk geen enkel inhoudelijk punt gemaakt. Bovendien is dit exact wat hij zijn tegenstanders verwijt.
 • Starfish Prime -
  Het getuigt niet echt van volwassenheid om iedereen die het niet met je eens is "ongezond" te noemen.
 • Starfish Prime -
  Misschien wordt het eens tijd dat de EU omvormt tot een instituut dat in dienst staat van de bevolking inplaats van andersom.Dan zouden figuren als Baudet helemaal geen voet aan de grond krijgen.
 • Rob_K -
  Feiten hè, het verdrag was geen opstapje naar het lidmaatschap, zo deed de Volkskrant ons geloven. Vreemd genoeg bleken 23 andere EU leden er heel anders over te denken. Als ik nu de partijen in de 2e kamer zo hoor, dan lijkt erop dat ze maar wat blij zijn dat het referendum een nee heeft opgeleverd. In plaats van steeds op de persoon te spelen, zouden Middendorp en zijn collega's er beter aan gedaan hebben om met argumenten aan te komen, maar dan moet je die natuurlijk wel hebben.
 • dicksenior -
  Erg grappig maar wie legt wie nou uit wie er gezond of ongezond denkt als het debatteren geen zin heeft? Dhr. Middendorp lijkt te pleiten voor geloof in de eigen kerk zonder zendingsdrang. En laat dat nou juist de kliek zijn waar Dhr Middendorp niet bij denkt te horen.