In een filmpje reageert Denk op het artikel uit het NRC Handelsblad.
In een filmpje reageert Denk op het artikel uit het NRC Handelsblad. ©

Commentaar: wie kritisch bericht over Denk wordt geboycot

Commentaar

Denk speelt vals spel door het inzetten van trollen op sociale media.

Met behulp van nepprofielen waarbij afbeeldingen van bestaande personen werden gestolen als dekmantel voor zogenoemde trollen, intimideert de nieuwe politieke partij Denk politieke tegenstanders en kritische media. Het is een nieuwe ontwikkeling in een toch al aan spelverruwing onderhevige verkiezingscampagne.

NRC Handelsblad onthulde zaterdag hoe de leiding van de door ex-PvdA-Kamerleden Kuzu en Öztürk opgerichte partij te werk gaat. Het doelwit, meestal een politicus van Turkse of Marokkaanse afkomst die in de ogen van Denk zijn of haar afkomst verloochent, krijgt via Twitter en Facebook een lawine van afkeuring over zich heen, afkomstig van door de partijleiding verzonden nepaccounts.

Tot de 'vijand' rekent Denk ook de 'msm', de mainstream media

Omdat Denk vooral via de sociale media met zijn achterban communiceert, is de methode effectief. In de ogen van de - voornamelijk Turkse en Marokkaanse - achterban worden de slachtoffers als verraders van de etnische zaak 'ontmaskerd'.

Tot de 'vijand' rekent Denk ook de 'msm', de mainstream media. Wie kritisch bericht over Denk, wordt geboycot, zo ondervond ook de Volkskrant. Denk beperkt de communicatie het liefst tot bevriende (dat wil zeggen: onder Turkse en Marokkaanse invloed staande) media.

Zo dreigt Denk te verworden tot een in zichzelf gekeerde sekte van Turkse en Marokkaanse Nederlanders

Zo dreigt Denk te verworden tot een in zichzelf gekeerde sekte van Turkse en Marokkaanse Nederlanders, die met de rug naar hun land van aankomst staan. Uiteraard hebben ook die landgenoten recht op vertegenwoordiging van hun ideeën en belangen in de Tweede Kamer. Te verwachten valt dat Denk wel enkele zetels zal behalen.

Toch is de eenzijdige oriëntatie op twijfelachtige regimes in Turkije en Marokko een gemiste kans voor een partij die oorspronkelijk de ambitie had om Nederlanders met een migratieachtergrond die zich miskend voelen een stem te geven. Niet alleen moslims, maar ook andere minderheidsgroepen, zoals bleek uit het aantrekken van Sylvana Simons. Zo'n 'diversiteitspartij' zou in principe een welkome aanvulling zijn geweest in het witte politieke landschap van Nederland.

Lees ook:

- Denk zet internettrollen in tegen politieke rivalen, blijkt na 'heksenjacht' NRC.

- Column Sheila Sitalsing: Van de trollen van Denk keken we thuis niet op.

Reacties (34)

U hebt javascript nodig om een reactie achter te laten.
Plaats een reactie Nog 600 tekens
 • H Haakman -
  @WJager. De zwakke plek van Wilders is dat hij nooit concreet wordt over hoe hij zijn plannen in coalitieland Nederland, met een stevige grondwet en een Trias Politica, denkt te kunnen realiseren. Hij zal alleen nog de volumeknop verder kunnen opendraaien, zelfs moeten om zijn achterban tevreden te houden. Zo, die Geert durft het weer te zeggen, zeg! Maar tegelijkertijd zal het beeld van onvermogen hem gaan inhalen. Na 15-20 jaar alleen maar schreeuwen langs de zijlijn, met nauwelijks resultaat zullen mensen klaar met hem zijn. De vergelijking met Krol-Roos-Baudet zal dit vergemakkelijken.
 • Wjager -
  @H Haakman: Hoewel ik de PVV en de nationaalsocialistische politiek van verdeeldheid, waar deze eenmansbeweging voor staat, verafschuw, is het uitsluiten van deze beweging alleen maar koren op de molen voor de slachtofferrol die Wilders graag speelt. Als Wilders de meeste zetels zou behalen (en dat verwacht ik niet), dan zou hij de onderhandelingen om te komen tot een coalitie mogen leiden. De kans op een coalitie met zijn programma is klein. En als hij er in slaagt, ligt die coalitie vrij snel op zijn gat. De man is geobserdeerd: https://www.youtube.com/watch?v=M6z0XZMvdD8
 • H Haakman -
  @frank&vrij: Volgens mij bevestigde ik ook dat Lona7 een punt heeft...maar wanneer je een bepaalde coalitie op het oog heb, dan *zou* je je stem zo kunnen plaatsen dat de kans daarop zo groot mogelijk wordt. Andersom ook wanneer je een bepaalde coalitie wil voorkomen. De vraag is echter niet alleen of Rutte zijn belofte niet nakomt, maar ook of Zijlstra, Schippers, Dijkhoff en het VVD bestuur dat ook niet van plan zijn. Reken maar dat de VVD daar in de campagne op gewezen wordt. Bovendien: de laatste "gedoog" kater en die met de LPF is nog redelijk vers......
 • frank§vrij -
  @H Haakman. En als GW zich in de campagne nu eens onthoudt van een lange neus naar de rechtsstaat, en vrolijk twitterend campagne voert? Kan Rutte hem zomaar zien zitten, en gaat jouw strategische stem naar de filistijnen en erger. Dat is dan fikse nep. Wat lona7 zegt heeft dus wat.
 • H Haakman -
  @Wjager: enig idee waarom elke partij de PVV uitsluit? Omdat er geen samenwerking wordt gezocht door GW, omdat alle andere partijen vervloekt worden, omdat GW niet in staat is samenwerkingsrelaties aan te gaan, omdat het anti-rechtstaat is. "De grootste" is een soort puberale obsessie aan het worden, "die van mij is groter dan die van jou?" Er gaat geen coalitie ontstaan door/met de PVV, en ook al was het wel zo: GW heeft ons de oplossing laten zien: een "nepkabinet" in een "nepparlement", met "neprechters" als toetsers van het recht. De man heeft zich nu al onmogelijk gemaakt.
 • Wjager -
  @Lona7: De kans dat of PVV of VVD de grootste wordt bij de verkiezingen is bijna 100%. Dan is het uitsluiten van beiden door uw partij dus een bewuste stap naar weer vier jaar oppositie zonder verantwoordelijkheid, aangezien een coalitie zonder één van de twee vrijwel onmogelijk is. In een land waar links de meerderheid kan behalen, zou dit strategisch kunnen. Maar aangezien 1,2 miljoen Nederlanders achterblijven bij de welvaart en de rest het goed tot zeer goed heeft, zal er bij verkiezingen in ons land altijd een rechtse meerderheid ontstaan en een rechtse partij altijd coalitiepartner zijn.
 • frank§vrij -
  @jefcooper. wb de 'pro-EU' schrijvers lijkt het me logisch dat die door iets van EU betaald worden. Er is volgens mij ook niks mis mee, het wordt juist zelfs tijd, in deze turbulente periode, dat het project EU en ook neoliberale economie, meer begrip en medestanders krijgt.
 • Godeliefje -
  DENK is de derde colonne: "...Duitse politie richt pijlen op Turkse imams: `Invloed van Ankara is te groot¿ De politie in Duitsland heeft woensdag bij vier Turkse imams in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts huiszoekingen verricht. De geestelijken worden ervan verdacht spionage te hebben verricht voor de regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan...." - Elsevier
 • H Haakman -
  @Lona7, toch is dat i.m.o. niet helemaal zo. Aangezien we altijd met coalities te maken hebben is de kans soms groter dat het beleid dat je graag zou zien uitgevoerd gaat worden door op de grotere buurman te stemmen die net naast je partij zit. Anders zou een partij die verder weg zit er met de winst vandoor kunnen gaan. Maar er is ook wat voor te zeggen om principieel te blijven, dat is waar. Leuke discussie.
 • WTJGM -
  Gespleten tongen, dubbele agenda's, lange tenen en korte lonten, de islam is er hofleverancier van, dus Denk eveneens, dat hoeft niet te verbazen. Maar wat misleiden en oplichten betreft doen ze volgens mij niet veel onder voor PvdA / D66 / GL en VVD, dus dat worden nog fraaie allianties.